Ένα ταξίδι στην Μπριζ είναι από εκείνα τα ταξίδια που θα σου μείνουν για πάντα στο μυαλό. Δεν θα χρειαστείς ούτε δύο λεπτά για να ερωτευτείς τη μικρή βελγική πόλη με τα πολλά χρώματα και τις υπέροχες μυρωδιές!

Μαζί με ορισμένες άλλες πόλεις του Βορρά, όπως το Άμστερνταμ και η Στοκχόλμη, η Μπριζ χαρακτηρίζεται ως “Βενετία του Βορρά”. Η οικονομική της σημασία είναι υψηλή, λόγω του λιμένα της και, κάποτε, ήταν η κορυφαία εμπορική πόλη του κόσμου.

Στη Μπριζ θα ερωτευτείς τα πλακόστρωτα σοκάκια της, την κεντρική πλατεία με τα πολύχρωμα κτίρια, τις βάφλες και τα κανάλια με τις γέφυρες!

Τι να κάνεις σε ένα ταξίδι στην Μπριζ

Αξιοθέατα

Η μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης παραμένει μέχρι και σήμερα ανέπαφη. Το ιστορικό της κέντρο αναγορεύτηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2000.

Πολλά από τα μεσαιωνικά της κτίρια είναι αξιοσημείωτα, συμπεριλαμβανομένου του “ναού της Παναγίας μας”, της οποίας το τούβλινο κωδωνοστάσιο φθάνει σε ύψος τα 122,3 μ., γεγονός που το κάνει ένα από τα ψηλότερα κτίσματα από τούβλα στον κόσμο.

Το γλυπτό της “Παναγίας Βρεφοκρατούσης”, το οποίο βλέπει ο επισκέπτης στο χοροστάσιο, πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό δημιούργημα του Μικελάντζελο που βρέθηκε εκτός Ιταλίας όσο εκείνος ήταν εν ζωή.

Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Μπριζ είναι το καμπαναριό του 13ου αιώνα (Belfort), στο οποίο στεγάζεται ένας μηχανισμός αποτελούμενος από 48 καμπάνες. Η πόλη ακόμη και σήμερα απασχολεί σε μόνιμη βάση έναν χειριστή του μηχανισμού, ο οποίος δίνει τακτικά κονσέρτα.

Άλλα περίφημα κτίσματα στην πόλη που πρέπει να επισκεφτείς σ’ ένα ταξίδι στην Μπριζ είναι:

  • Η Ten Wijngaerde ή Béguinage
  • Η βασιλική του Ιερού Αίματος (Heilig-Bloedbasiliek). Το λείψανο του Ιερού Αίματος που ήλθε στην πόλη μετά τη Δεύτερη Σταυροφορία από τον Τιερί της Αλσατίας (Thierry d’ Alsace) περιφέρεται κάθε χρόνο στους δρόμους της πόλης. Περισσότεροι από 1.600 κάτοικοι λαμβάνουν μέρος σε αυτή την περιφορά, που έχει μήκος διαδρομής ένα περίπου μίλι, πολλοί από αυτούς ντυμένοι ως ιππότες ή σταυροφόροι της εποχής.
  • Το σύγχρονο μέγαρο συναυλιών (Concertgebouw)
  • Το μουσείο Groeningemuseum, το οποίο διαθέτει εκτενή συλλογή μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης τέχνης, μεταξύ των οποίων και σημαντική συλλογή πινάκων Φλαμανδών ζωγράφων. Πολλοί μεγάλοι διδάσκαλοι της ζωγραφικής, όπως οι Χανς Μέμλινγκ και Γιαν βαν Άικ έζησαν κι εργάστηκαν στην Μπριζ.
  • Το Δημαρχείο της Μπριζ στην πλατεία Μπουρχ (Burg)
  • Το Δικαστικό Μέγαρο (Provinciaal Hof)
  • Οι πύλες της παλαιάς πόλης: KruispoortGentpoortSmedenpoort Ezelpoort. Οι πύλες DampoortKatelijnepoort και Boeveriepoort έχουν καταστραφεί.

Βόλτες στα κανάλια και τη λίμνη του Minnewater

Εκτός απ’ τα σοκάκια και τις πλατείες, τις οποίες θα εξερευνήσεις περπατώντας, στην Μπριζ θα πρέπει οπωσδήποτε να πας βόλτα με τα πόδια ή με πλεούμενο στα κανάλια της.

Έχει συνεχώς δρομολόγια με πλοιαράκι και σε μια βόλτα θα μάθεις τα πάντα για την αρχιτεκτονική της πόλης.

Δεν πρέπει να ξεχάσεις να πας στη λίμνη του Minnewater, που είναι απ’ τα πιο ρομαντικά σημεία στην πόλη! Θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι και δεν θα σταματήσεις να τραβάς φωτογραφίες!

Τι να φας στη Μπριζ

Ούσα στο Βέλγιο, η Μπριζ είναι γεμάτη με ταβέρνες και εστιατόρια που τιμούν την βελγική κουζίνα. Στη μικρή πανέμορφη πόλη θα φας εξαιρετικά μύδια, είτε αχνιστά είτε τηγανητά, συνοδευμένα από πατάτες. Το γεύμα θα συνοδεύσεις με βέλγικη μπίρα!

Φυσικά, θα βρεις πολλά μαγαζιά με street food, με τη σπεσιαλιτέ να θεωρούνται οι τηγανητές πατάτες στο χέρι, σε χωνάκι, με τη σάλτσα της επιλογής σου.

Εννοείται πως δεν θα φύγεις απ’ την Μπριζ εάν δεν δοκιμάσεις τις βάφλες και τις απίστευτες σοκολάτες της!

Ποδηλατάδα στην Μπριζ

Αν και σε λίγους δρόμους απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, σε κανένα τμήμα της Μπριζ δεν απαγορεύεται ολοσχερώς η κυκλοφορία τους. Τα αυτοκίνητα οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς και στους ποδηλάτες.

Αν και επί μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρώνονται σχέδια για την ολοσχερή απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης ή να περιοριστεί η κυκλοφορία πολύ περισσότερο απ’ όσο σήμερα, κανένα σχέδιο δεν έχει καρποφορήσει.

Το 2005 αλλάχθηκαν οι πινακίδες κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ποδηλατών, επιτρέποντας την αμφίπλευρη διέλευσή τους σε περισσότερους δρόμους, εν τούτοις η κυκλοφορία αυτοκινήτων δεν μειώθηκε. Στην πόλη και στις γύρω περιοχές υπάρχουν χιλιάδες άτομα που μετακινούνται με ποδήλατο και μπορείς κι εσύ να νοικιάσεις ποδήλατο για να βολτάρεις!

Ταξιδιωτικοί οδηγοί για τους αγαπημένους σου προορισμούς:

Δες ακόμα:

Η ιδανική πόλη για μαγικά Χριστούγεννα!

Photo: Unsplash/ Olivier Depaep