Είναι η εποχή που έχει περάσει πλέον αρκετός καιρός απ’ τις καλοκαιρινές διακοπές και μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα έχουμε ακόμα 1 μήνα και κάτι… Αυτό σημαίνει ότι είναι η τέλεια εποχή για διήμερες κοντινές αποδράσεις για να ξεφύγεις λίγο απ’ την καθημερινή ρουτίνα και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου! Τα χωριά του Μαινάλου είναι ιδανικός προορισμός για ένα διήμερο και μπορείς να φύγεις ακόμα και αύριο το πρωί, αφού απέχουν μόλις 2 ώρες απ’ την Αθήνα.

Πού βρίσκονται τα χωριά του Μαινάλου και ποια είναι;

Στο Μαίναλο βρίσκονται ορισμένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας. Τα ορεινότερα χωριά του Μαινάλου είναι τα Μαγούλιανα (1.365μ.) και η Αλωνίσταινα (1.220μ.). Επίσης βρίσκονται ορισμένα από τα ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας αφού τα χωριά του Μαινάλου πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821. Η Βλαχέρνα, Η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το Λιμποβίσι -το χωριό του Θ. Κολοκοτρώνη- και η Πιάνα είναι μερικά απ’ αυτά. Ορισμένα από τα χωριά του Μαινάλου είναι ιδιαίτερα τουριστικά στην σύγχρονη εποχή, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η κωμόπολη Βυτίνα. Στην ανατολική του πλευρά βρίσκεται η κωμόπολη Λεβίδι. Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Μαινάλου βρίσκεται η πόλη της Τρίπολης, έδρα του Νομού Αρκαδίας.

Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.981 μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας.

Τα χωριά του Μαινάλου που αξίζει να επισκεφτείς

Σ’ ένα διήμερο στα χωριά του Μαινάλου, πρέπει να κάνεις 3 βασικές στάσεις: Στη Στεμνίτσα, στη Δημητσάνα και στη Βυτίνα. Πρόκειται για τα τρία πιο γνωστά χωριά της περιοχής, που δέχονται τον περισσότερο τουρισμό, είναι γραφικά, έχουν απίστευτους ξενώνες για να μείνεις και φανταστικό φαγητό!

Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα είναι ένα απ’ τα ομορφότερα χωριά της περιοχής κι απ’ τα πρώτα που το πιάνουν τα χιόνια, αφού είναι χτισμένη στα 1.084 μέτρα υψόμετρο.

Εκεί θα απολαύσεις τις βόλτες σου στα λιθόκτιστα δρομάκια, θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή αφού θα βρεθείς ανάμεσα σε επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά από προηγούμενους αιώνες ενώ οι καμάρες της Στεμνίτσας θα σου θυμίσουν τη Μονεμβασιά!

Μετά τις βόλτες, πήγαινε στο Αεράκι για να δεις το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα!

https://www.instagram.com/p/B4um88wJySz/

Δημητσάνα

Επίσης ένα απ’ τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας με επιβλητικά αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια, πλαγιές γεμάτες έλατα και τον ήχο απ’ τον Λούσιο που σε ταξιδεύει. Είναι το δημοφιλέστερο χωριό του Μαινάλου, ιδανικό για να διανυκτερεύσεις εκεί σε κάποιον απ’ τους πανέμορφους ξενώνες, ενώ μην ξεχάσεις να πας στο Μουσείο Υδροκίνησης και στο φαράγγι του Λούσιου που απέχουν μια ανάσα απ’ το χωριό!

Βυτίνα

Η Βυτίνα, χτισμένη ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, είναι το πιο ζωντανό χωριό της περιοχής και εκείνο που είναι πιο κοντά και στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Γεμάτη καφέ, ταβερνάκια και κουτούκια, μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, είναι ο τέλειος προορισμός τόσο για τις βόλτες σου, όσο και για τη διανυκτέρευσή σου!

https://www.instagram.com/p/B4r55htnrCQ/

Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο απ’ τα τρία χωριά και σίγουρα, σε όποιο χωριό και να επιλέξεις να μείνεις, αξίζει να περάσεις μια ολόκληρη μέρα εκεί!

Δες ακόμα:

Η Παύλιανη δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι μια εμπειρία ζωής | Photos

Cover photo: vytina.gr