Σκέφτεσαι να ταξιδέψεις μόνος σου; Η εμπειρία είναι απίστευτη και αξίζει να το κάνεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Και για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, σου έχουμε όλους τους κανόνες αν ταξιδεύεις μόνος σου.

Το solo ταξίδι είναι μία εμπειρία ζωής, την οποία δε θα μετανιώσεις ποτέ. Είναι σαν ένα δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και μην διστάσεις να το κάνεις, γιατί όλα αυτά που θα αποκομίσεις είναι μοναδικά. Ωστόσο, πριν το κάνεις, φρόντισε να ξέρεις τους κανόνες του solo ταξιδιού που πραγματικά θα σου χρησιμεύσουν.

Τα καλύτερα travel blogs στο Instagram που πρέπει να ακολουθήσεις!

Οι βασικοί κανόνες αν ταξιδεύεις μόνος σου

Μίλα με αγνώστους

Από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα κάνεις, αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνος σου είναι να μιλήσεις με αγνώστους, και ειδικά με ντόπιους. Μην φοβάσαι, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, ούτε και σημαίνει ότι θα πας στο σπίτι τους. Είναι τόσο συνηθισμένο στα ταξίδια να ρωτάς τους ντόπιους για το πού θα σου πρότειναν να πας για φαγητό, για καφέ, για μια χαλαρή βόλτα χωρίς πολύ κόσμο, που θα σου γίνει αμέσως μια συνήθεια που θα λατρέψεις. Επίσης, ίσως να τύχει να μιλήσεις και με άλλους ταξιδιώτες με τους οποίους έχεις κοινά κι ίσως τελικά να ήταν ενδιαφέρον να κάνεις μια βόλτα μαζί τους.

Και αν χαθείς για λίγο τι έγινε;

Μπορεί αν το σκέφτεσαι από πριν να σε τρομάζει, όμως και τι έγινε αν δεν ξέρεις ακριβώς ποιο στενό πήρες; Η αίσθηση ότι χάνεις την κατεύθυνσή σου σ’ ένα απόμερο και σκοτεινό μέρος μπορεί να είναι τρομακτική, όμως σε μια πόλη με κόσμο, το τα επιλέγεις εκείνη την ώρα ποιο δρόμο θα επιλέξεις χωρίς να κοιτάς τον χάρτη είναι εμπειρία ζωής. Άλλωστε, έτσι θα γνωρίσεις καλύτερα την πόλη, τις κρυφές γωνιές της και θα βρεις υπέροχα δρομάκια που δε θα σου τα βγάλει ποτέ το GPS. Φυσικά να έχεις πάντα το κριτήριο να το επιχειρείς αυτό μέρα κι όταν υπάρχει κόσμος έξω στους δρόμους.

κανόνες αν ταξιδεύεις μόνος
Unsplash/ Guilherme Stecanella

Μην πας στο Μαϊάμι

Μερικές πόλεις είναι “φτιαγμένες” για solo ταξίδια και το Μαϊάμι δεν είναι μία απ’ αυτές. Πρόκειται για έναν προορισμό που θα τον απολαύσεις πολύ καλύτερα με παρέα, γι’ αυτό καλύτερα να μην πας μόνος εκεί.

Ταξίδι με γκρουπ ή μόνος; Τι συμφέρει τελικά;

Παρατήρησε

Είσαι μόνος σου, δεν έχεις κανέναν δίπλα σου να σου μιλάει και να σε απασχολεί. Άσε το βλέμμα σου να ταξιδέψει και το μυαλό σου να αδειάσει. Παρατήρησε τις λεπτομέρειες και μην βιαστείς να προσπεράσεις αυτό που βλέπεις. Επιλέγεις εσύ πόση ώρα θες να μείνεις σ’ ένα μέρος, φτιάχνεις το δικό σου χρονοδιάγραμμα και αναπτύσσεις μια βαθύτερη σχέση με το μέρος που επισκέπτεσαι.

κανόνες αν ταξιδεύεις μόνος
Unsplash/ colton strickland

Μάθε κι από κάτι

Κάθε φορά που ταξιδεύεις μπορείς να μάθεις κι από κάτι, όπως τον πολιτισμό και τη γλώσσα του προορισμού σου, όμως ειδικά όταν ταξιδεύεις μόνος σου έχεις μεγαλύτερη ευχέρεια να το κάνεις αυτό. Κι αυτό γιατί θα βρεις, θα ανακαλύψεις και θα μάθεις αυτά που αφορούν εσένα και ταιριάζουν αποκλειστικά με τα δικά σου γούστα. Άσε που είναι υπέροχο να γνωρίζεις ντόπιους και να σου εξηγούν τη σωστή προφορά μιας λέξης ή να σου μιλούν για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το μεγαλοπρεπές κτήριο που βλέπεις μπροστά σου.

Απόλαυσέ το όσο διαρκεί

Μακάρι να ήξεραν όλοι οι ταξιδιώτες τη σημαντικότητα του να ταξιδεύουν μόνοι τους. Η αλήθεια είναι πως έχοντας μια μεγάλη παρέα ή παιδιά μαζί χάνεται κάθε αυθορμητισμός ή χρόνος για προβληματισμό και σκέψη. Τα ομαδικά ταξίδια και ειδικά τα οικογενειακά απαιτούν περισσότερο σχεδιασμό, κάτι που το solo ταξίδι δεν έχει ανάγκη. Απόλαυσε τις εμπειρίες που θα σου τύχουν και μην κλείνεις την πόρτα σε νέες ευκαιρίες. Σ’ ένα solo ταξίδι μπορεί να σου συμβούν υπέροχα πράγματα που ούτε που τα ‘χες φανταστεί και μπορεί να διαρκέσουν για πάντα. Απόλαυσέ το!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News