Πώς να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού όταν ταξιδεύεις μόνη σου, σύμφωνα με μια ειδικό, γιατί το solo travelling δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο νομίζουμε ότι είναι.

Τα solo ταξίδια είναι ταξίδια ζωής, είναι εμπειρίες που όλοι θέλουν κάποια στιγμή να ζήσουν και να έχουν να εξιστορούν για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και πιο συχνά βλέπουμε -κυρίως στα social media, αλλά και σε ταινίες- και διαβάζουμε σε διάφορα άρθρα μόνο την θετική πλευρά του να ταξιδεύεις μόνη σου και όχι όλες τις αμφιβολίες και το άγχος που μπορεί να νιώθεις όταν βρίσκεσαι μόνη σου σε μια ξένη χώρα.

Τι γίνεται στην περίπτωση που βιώνεις συχνά κρίσεις πανικού; Θα σταθούν αυτές εμπόδιο στο όνειρο σου να ταξιδέψεις μόνη σου; Φυσικά και όχι, απλά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο που αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί.

Εάν αγχώνεσαι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ή έχεις βιώσει και στο παρελθόν μια κρίση πανικού ενώ ταξιδεύεις, όταν είσαι μόνη σου και δεν έχεις κάποιον άλλον δίπλα σου να σου αποσπάσει την προσοχή, θα μπορούσες να δοκιμάσεις μερικές τεχνικές αναπνοής που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις ή να έχεις μαζί σου ένα τετράδιο για να κρατάς διάφορες σημειώσεις, να κατεβάσεις μερικές ταινίες στο laptop σου ή κάποια τραγούδια στο κινητό σου. Μπορείς ακόμη να έχεις μαζί σου σε μορφή roll-on αιθέριο έλαιο λεβάντας ή άλλων μυρωδικών. Ακόμη, είναι σημαντικό να μη διστάσεις και να μην ντραπείς να ζητήσεις τη βοήθεια της αεροσυνοδού.

Unsplash/Tim Gouw

Παρόλα αυτά, το άγχος μπορεί να σε καταβάλλει κι όταν φτάσεις στον προορισμό σου και συνειδητοποιήσεις ότι είσαι εντελώς μόνη σου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να μιλήσεις άμεσα με τους αγαπημένους σου για να ακούσεις τη φωνή τους και να σε καθησυχάσουν ότι όλα είναι καλά.

Σε δηλώσεις της στο Bustle, η ψυχολόγος με έδρα το Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, Jasmine Crane ανέφερε ότι η προετοιμασία επίσης βοηθάει με το άγχος που βιώνουμε όταν ταξιδεύουμε. Σύμφωνα με την Crane, είναι σημαντικό «να είσαι στην ώρα σου στο αεροδρόμιο, να έχεις τσεκάρει τις πληροφορίες της πτήσης σου, ότι έχεις μαζί σου όλα όσα χρειάζεσαι», γιατί αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς πιο σίγουρη και έτσι δεν αγχωθείς μήπως κάτι σου έχει ξεφύγει.

Η ίδια αναφέρει ακόμη ότι μερικοί άνθρωποι νιώθουν επίσης πιο άνετα όταν έχουν μαζί τους συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως αυτά που τους έχουν χαρίσει αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τέλος, η Crane αναφέρει ότι το να ταξιδεύεις μόνη σου, μπορεί να σε αγχώσει αρκετά στην αρχή, καθώς σε «βγάζει» εκτός του comfort zone σου, όμως, στην πορεία αυτό έχει πολλά πολλά οφέλη για την ψυχική σου υγεία, καθώς σύμφωνα με την ίδια σε κάνει πιο ανοιχτόκαρδη, ανοιχτόμυαλη, ενώ σε κάνει να νιώθεις και πιο συνδεδεμένη σε διαφορετικές κουλτούρες. Μη φοβάσαι, λοιπόν! Go for it!

Διάβασε ακόμη:

Όσα πρέπει να πακετάρεις για ένα άνετο ταξίδι με αεροπλάνο!

Photo: Unsplash/Thomas BRAULT