Εάν είσαι λάτρης της πεζοπορίας και κάτοικος της Αθήνας δεν πρέπει να σε ανησυχεί η ανακάλυψη συναρπαστικών διαδρομών. Η Αττική προσφέρει πλήθος μονοπατιών σε περιοχές με μεγάλη φυσική ομορφιά όπως η Πάρνηθα. Σε μια απόσταση 50 μόλις λεπτών από την Αθήνα, η Πάρνηθα αποτελεί το μεγαλύτερο βουνό της Αττικής και ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης.

Πεζοπορία στην Αττική: Αυτά τα μονοπάτια είναι πολύ κοντά σου και σε καλούν να τα ανακαλύψεις

Πεζοπορία στην Πάρνηθα: Μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάθε Αθηναίος και όχι μόνο

Η Πάρνηθα έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενώ ένα μεγάλο τμήματος αποτελεί ο ομώνυμος εθνικός δρυμός. Το βουνό της Πάρνηθας διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από πεύκα και από έλατα. Παρά τις πυρκαγιές που έχουν απογυμνώσει ένα μεγάλο τμήμα της παραμένει μια σημαντική πηγή οξυγόνου και μια περιοχή ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς που ενδείκνυται για ημερήσιες αποδράσεις.

Εκδρομή στον Όλυμπο: Οι Θεοί σε καλούν να τους επισκεφτείς στην κατοικία τους

πεζοπορία στην Πάρνηθα
Flickr

Το μονοπάτι της Χούνης

Ταυτόχρονα, η Πάρνηθα είναι μια από τις ιδανικότερες περιοχές για πεζοπορία καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό διαδρομών που σε οδηγούν στα καταφύγια της. Μια από τις πιο γνωστές διαδρομές για να εξασκίσετε τις οριβατικές σας ικανότητες είναι η Χούνη. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή χαράδρα της Πάρνηθας η οποία ξεκινά από τους Θρακομακεδόνες και καταλύγει στο καταφύγιο Μπάφι. Το μονοπάτι της Χούνης αποτελεί το αγαπημένο των πεζοπόρων και των δρομέων καθώς είναι εύκολο να το διασχίσεις και σχετικά σύντομο ενώ τον χειμώνα δεν καλλύπτεται από χιόνια. Στην μαγευτική αυτή διαδρομή θα συναντήσεται τον διπόταμο της Χούνης στον οποίο συναντούνται δύο χείμαροι.

πεζοπορία στην Πάρνηθα
Unsplash/Savvas Kalimeris

Μπάφι – πηγή Σκίπιζα – πηγή Μόλα – Μπάφι

Εξίσου δημοφιλής είναι και η διαδρομή καταφύγιο Μπάφι – πηγή Σκίπιζα – πηγή Μόλα  – καταφύγιο Μπάφι. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες για να το διασχισεις και στην διάρκεια της περιπλάνησεις θα συναντήσεις δύο φυσικές πηγές του όρους της Πάρνηθας.

Wikimedia Commons

Αγία Τριάδα – Άγιος Γεώργιος Κεραμιδίου – Ρέμα Αγίου Γεωργίου – Μετόχι

Μια επίσης όμορφη και λιγότερο γνωστή διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την Αγία Τριάδα και καταλήγει στο Μετόχι. Στην διάρκεια της πεζοπορίας περνάς από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και την ομώνυμη πηγή και αφού διασχίσεις ένα κατάφυτο πευκόδασος φτάνεις στο Μετόχι. Πρόκειται για ένα μονοπάτι το οποίο χρειάζεται 2,5 ώρες ενώ η βλάστηση που θα συναντήσεις θα σε εντυπωσιάσει.

πεζοπορία στην Πάρνηθα
Unsplash/Holly Mandarich

Φυλή-Κελάδωνας-Σπήλαιο Πανός-Άρμα-Μονή Κλειστών

Ένα εξίσου μαγευτικό μονοπάτι είναι αυτό που ξεκινά από τη Φυλή για να καταλήξει στην Μονή Κλειστών. Στην πορείας που θα ακολουθήσετε περνάτε από το Φαράγγι του Κελάδωνα, την πηγή Ταμίλθι αλλά και από το σπήλαιο του Πανός. Έπειτα, αφού ανηφορίσετε στο Άρμα ακολουθεί κατάβαση και άφιξη στην Μονή Κλειστών. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News