Το road trips, πλέον, είναι από τα πιο must ταξίδια και δεν υπάρχει περίπτωση να μη ζήσεις αυτή την εμπειρία έστω και μία φορά στη ζωή σου, είτε με την οικογένειά σου, είτε με τον σύντροφό σου, είτε με την παρέα σου. Είναι ιδανικά για όλες τις εποχές του χρόνου αφού κάθε μία έχει τη δικιά της μαγεία και άγρια ομορφιά και ο γύρος της Ευρώπης με αυτοκίνητο αποτελεί εμπειρία ζωής. Ενθουσιασμό έχεις, έτοιμη βαλίτσα έχεις, νιώθεις πως είσαι έτοιμη για όλα, αλλά μήπως ξεχνάς το σημαντικότερο απ’ όλα; Ποιοι νόμοι οδήγησης ισχύουν στην Ευρώπη;

4 road trips για ένα αξέχαστο καλοκαίρι στην Ελλάδα

Εάν σχεδιάζεις ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη, αξίζει να ρίξεις μία ματιά στους παρακάτω νόμους οδήγησης οι οποίοι μπορούν και να σε εκπλήξουν. Ετοιμάσου για νέες εμπειρίες!

Νόμοι οδήγησης στην Ευρώπη: Είσαι έτοιμη για road trip;

Να μην υπάρχουν παιδιά στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου

Εάν σχεδιάζεις ένα road trip στην Ευρώπη με την οικογένειά σου, πρέπει να είσαι ενημερωμένη για τους νόμους που ισχύουν.

Τα παιδιά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης πρέπει να κάθονται σε βοηθητικό κάθισμα και ποτέ αυτό να μη βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού.

Τις περισσότερες φορές, τα βοηθητικά καθίσματα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις της ΕΕ, επομένως η διασφάλιση ότι αυτές πληρούνται πριν από το ταξίδι είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί οποιοδήποτε άγχος της τελευταίας στιγμής.

Βαρέθηκες τα συμβατικά ταξίδια; Αυτοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί για road trip που θα σου μείνουν αξέχαστα

Εφεδρικά γυαλιά στο αυτοκίνητο

Ίσως εκπλαγείς αν ακούσεις ότι στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία, όσοι φορούν γυαλιά πρέπει να έχουν μαζί τους ένα δεύτερο ζευγάρι ανά πάσα στιγμή κατά την οδήγηση. Σε περίπτωση που σε σταματήσουν για έλεγχο και δε τηρείς τον νόμο, τότε το πρόστιμο μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα.

Έχε έναν πυροσβεστήρα και ένα κιτ έκτακτης ανάγκης

Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία, είναι απαραίτητο να έχεις πάντα πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητό σου.

Ένα άλλο απροσδόκητο αντικείμενο που μπορεί να σου ζητηθεί να δείξεις κατά η διάρκεια ελέγχου στην Εσθονία, είναι αλυσίδες για τα λάστιχα του αυτοκινήτου, ώστε να μην γλιστράνε.

Μην πίνεις νερό και μην τσιμπολογάς όταν οδηγείς

Έχεις συνηθίσει να τρως ή να πίνεις αναψυκτικό κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Αν σκοπεύεις να οργανώσεις ένα road trip στην Κύπρο, πρέπει να ξεχάσεις όσα ήξερες.

Η γειτονική χώρα έχει απαγορεύσει εντελώς στους οδηγούς να τρώνε ή να πίνουν ενώ οδηγούν. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και το πόσιμο νερό και μπορεί να αντιμετωπίσεις ένα βαρύ πρόστιμο.

Κι εννοείται πως απαγορεύεται το αλκοόλ, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Το αυτοκίνητό σου πρέπει να είναι καθαρό

Σε ορισμένες χώρες, μπορεί ακόμη και να βρεθείς σε μπελάδες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητό σου. Κι όχι, δεν αναφέρομαι μόνο στα σπασμένα φώτα ή στους δυσλειτουργικούς υαλοκαθαριστήρες.

Στη Βουλγαρία και τη Λευκορωσία, είναι παράνομο να οδηγείς ένα βρώμικο αυτοκίνητο. Είτε έχεις λάσπη στην πινακίδα κυκλοφορίας είτε βρώμικα παράθυρα, πρέπει να το καθαρίσεις άμεσα.

Tips για ένα αξέχαστο road trip χωρίς απρόοπτα!

Μην φοράς ακουστικά ενώ οδηγείς

Απαγορεύεται η χρήση ακουστικών κατά την οδήγηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Η Γαλλία απαγόρευσε όλα τα ακουστικά hands-free και οποιεσδήποτε συσκευές εκπέμπουν ήχο σε μορφή ακουστικού το 2015. Όσοι συλληφθούν μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα βαρύ πρόστιμο.

Έλεγξε κάτω από το αυτοκίνητό σου πριν ξεκινήσεις

Είτε πρόκειται να κάνεις ένα σύντομο ταξίδι είτε ένα πιο μακρινό, είσαι υποχρεωμένη από τον νόμο να ελέγξεις το όχημά σου πριν από κάθε αναχώρηση στη Δανία. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλές.

Η συγκεκριμένη χώρα έχει έναν άλλο κανόνα που μπορεί να σε εκπλήξει: ο νόμος σε υποχρεώνει να ελέγξεις κάτω από το αυτοκίνητό σου πριν αναχωρήσεις, για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν ζωάκια.

Τώρα αφού γνωρίζεις ακόμα και τους πιο περίεργους οδικούς νόμους, είσαι έτοιμη να δημιουργήσεις αξέχαστες αναμνήσεις. Καλό ταξίδι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News