Υπάρχουν χιλιάδες χώρες που μπορείς να ανακαλύψεις, που είναι πανέμορφες και αξίζουν την προσοχή σου. Υπάρχουν, όμως, και προορισμοί που θα εξαφανιστούν σε μερικά χρόνια και είναι καλό να τους ανακαλύψεις το συντομότερο. 

Οι συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη, όπως η υπερθέρμανση και η κλιματική αλλαγή, έχουν φέρει και θα συνεχίσουν να φέρνουν αλλαγές σ’ όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, κάποιες πανέμορφες γωνιές του κόσμου θα εξαφανιστούν και δε θα υπάρχουν πια. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακαλύψεις τώρα αυτά τα μέρη, όσο υπάρχουν ακόμα και διατηρούν την ομορφιά τους;

Ποιοι είναι οι προορισμοί που θα εξαφανιστούν σε μερικά χρόνια;

Βενετία

Αυτό που έχει κάνει τη Βενετία διάσημη και ξεχωριστή είναι αναμφίβολα το ότι είναι η πόλη των καναλιών και των γονδολιέρηδων. Η πόλη, όμως, αυτή, αν και ιδιαίτερη, κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το ίδιο της το νερό. Στοιχεία έχουν δείξει ότι εδώ και αιώνες η Βενετία βυθίζεται, πράγμα που γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ενδεχομένως και κατά πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν.

Ανταρκτική

Όπως είναι γνωστό, η κλιματική αλλαγή ταλαιπωρεί την Ανταρκτική, που αν και παγωμένη αξίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον σου. Οι πάγοι που λιώνουν ίσως να είναι η αιτία για να εξαφανιστεί και αυτή στο μέλλον.

https://www.instagram.com/p/B7N9bVWI3NZ/

Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά Θάλασσα είναι γνωστή για τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού της που έχει μεγάλη πυκνότητα σε αλάτι, όμως κινδυνεύει. Ο λόγος; Αρκετές γειτονικές χώρες παίρνουν νερό από τον Ιορδάνη ποταμό, ο οποίος είναι και η μόνη πηγή νερού της Νεκράς Θάλασσας. Συνεπώς, η Νεκρά Θάλασσα έχει χάσει το ένα τρίτο του νερού της.

Παταγονία, Αργεντινή

Με τη σειρά της η Παταγονία απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού τα παγόβουνα χάνουν σημαντικό ποσοστό της μάζας τους. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2030 θα έχει λιώσει ένα μεγάλο μέρος από αυτά. Κι είναι ένα τόσο όμορφο μέρος, ένα διαμάντι που στολίζει το νότο της Αργεντινής και όλης της Λατινικής Αμερικής.

Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Το γνωστό μαυσωλείο που υπάρχει τα τελευταία 350 χρόνια απειλείται στο εξωτερικό του από τη ρύπανση, η οποία έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό λόγω της ανάπτυξης της βιομηχανίας και του πληθυσμού. Πολλοί φοβούνται ότι σε μερικά χρόνια θα κλείσει για το κοινό.

Glacier National Park, ΗΠΑ

Όλο και περισσότερος κόσμος σπεύδει να επισκεφθεί το πάρκο αυτό πριν λιώσουν για τα καλά οι παγετώνες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές σε αρκετά σημεία του πάρκου, ενώ από τους 150 παγετώνες που υπήρχαν κάποτε σήμερα υπάρχουν μόλις 25. Μέσα στη δεκαετία αυτή αναμένεται να εξαφανιστούν και οι υπόλοιποι.

Μήπως το επόμενο ταξίδι σου να είναι σ’ ένα από αυτά τα υπέροχα μέρη; 

Διάβασε ακόμα:

Αυτά που δεν θα σου πει κανένας για ένα ταξίδι στο εξωτερικό

Photo: Pixabay