Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πάρα πολλά έθιμα ανά μέρος. Γι’ αυτό ελπίζω να μην απομακρυνθείς από την όμορφη χώρα μας και να επιλέξεις έναν προορισμό του εσωτερικού.

Για πολλούς το Πάσχα είναι η επιστροφή στο χωριό, εκεί όπου μεγάλωσες, παρέα με τους συγγενείς σου. Για άλλους, όμως, που θέλουν να επισκεφθούν έναν άλλο τόπο η ερώτηση “πού να πας το Πάσχα” τους παιδεύει αρκετά. Εσύ, λοιπόν, που δεν έχεις επιλέξει ακόμα πού θα πας, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για να περάσεις ένα αξέχαστο Πάσχα.

Αν δεν θες να φύγεις μακριά από την Αθήνα

Λεωνίδιο

που να πας το Πάσχα

Το Λεωνίδιο, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα είναι ο κατάλληλος προορισμός για σένα που δεν προτιμάς τα μεγάλα ταξίδια και που η άδειά σου δεν είναι μεγάλη. Εκεί ο αρκαδικός ουρανός, εκτός από αστέρια, γεμίζει με χιλιάδες χρωματιστά αερόστατα. Με το «Χριστός Ανέστη» παίρνουν φωτιά οι «κολλημάρες» και τα αερόστατα ελευθερώνονται στον νυχτερινό ουρανό.

Μετέωρα

που να πας το Πάσχα

Σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία, τα Μετέωρα προκαλούν δέος σε όποια χρονική περίοδο και να πας. Το Πάσχα, μάλιστα, οι ψαλμωδίες, το φως των κεριών και η βυζαντινή μουσική δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο. Η Καλαμπάκα παρουσιάζει τη δική της υπερπαραγωγή, τα «πασχαλόγιορτα» και μας ταξιδεύει στην αυθεντική ελληνική παράδοση.

Αν είσαι λάτρης των Κυκλάδων

Πάρος

που να πας το Πάσχα

Η Πάρος δεν φημίζεται μόνο για τις όμορφες παραλίες της, αλλά και για τα έθιμά της το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, απ’ όπου και ξεκίνησε το έθιμο, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό είναι ένα ξεχωριστό θέαμα. Αν πας, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τη ρεβιθάδα που φτιάχνεται παραδοσιακά στο νησί εκείνη την ημέρα.

Άνδρος

που να πας το Πάσχα

Αν πηγαίνεις συχνά στην Άνδρο, σίγουρα έχεις ακούσει για τα “μάσκουλα”. Στην πλατεία του χωριού Στενιές (2 χλμ. μακριά από τη Χώρα), το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, κατά τη Δεύτερη Ανάσταση, μετά την περιφορά των εικόνων των δύο εκκλησιών στα σοκάκια του χωριού, ξεκινά ένας εντυπωσιακός μπαρουτοπόλεμος – τα περίφημα “μάσκουλα”.

Σύρος

που να πας το Πάσχα

Στη Σύρο γιορτάζεται το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα, αφού Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί. Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία ενώνονται ευλαβικά στο Δημαρχείο του νησιού το Μεγάλο Σάββατο. Η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη με τη νύχτα να γίνεται μέρα.

Τήνος

που να πας το Πάσχα

Στο νησί της Τήνου ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιτάφιων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

Αν σου αρέσουν τα μακρινά ταξίδια

Κέρκυρα

που να πας το Πάσχα

Αναμφίβολα, η βενετσιάνικη Κέρκυρα φημίζεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα της. Ένα ξεχωριστό θέαμα τελείται στο νησί το Μεγάλο Σάββατο στις 11.00 π.μ., όπου οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σημαίνοντας την πρώτη Ανάσταση. Μεγάλα κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμισμένα με νερό, οι περίφημοι “μπότηδες”, εκτοξεύονται από τα στολισμένα μπαλκόνια στο γνωστό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα, προκαλώντας ενθουσιασμό στο πλήθος. Σίγουρα αυτό το έθιμο αξίζει να το ζήσετε στην “αρχόντισσα” των Ιόνιων Νησιών.

Πάτμος

που να πας το Πάσχα

Το νησί της Αποκάλυψης πρωταγωνιστεί τις ημέρες του Πάσχα χάρη στη μοναδική μυστηριακή του ατμόσφαιρα. Η τελετή του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη, η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης τη Μεγάλη Παρασκευή, η λειτουργία της Ανάστασης, καθώς και η «Ακολουθία της Αγάπης» το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη αποτελούν παμπάλαια έθιμα στο νησί της Πάτμου.

Χίος

που να πας το Πάσχα

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβιώνει στο νησί κάθε χρόνο από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιείται το έθιμο του ρουκετοπόλεμου ανάμεσα στους ενορίτες των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής και ο οικισμός Βροντάδος μεταμορφώνεται σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Αν σου λύθηκε η απορία για το που να πας το Πάσχα, ετοίμασε βαλίτσες και επισκέψου ένα από αυτά τα όμορφα μέρη της Ελλάδας που θα σε καθηλώσουν τις ημέρες του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης:

Τα πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό