Ο γιγάντιος κρατήρας της Αττικής σε σχήμα καρδιάς είναι ό,τι καλύτερο έχεις δει από τα μυστήρια της φύσης. Εκεί ακριβώς όπου το ρητό “Ερως ανίκατε μάχαν” μετατράπηκε σε “Χάος ανίκατε μάχαν”!

Ο γιγάντιος κρατήρας της Αττικής σε σχήμα καρδιάς

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν “Ερως ανίκατε μάχαν”. Εμείς το παραφράσαμε λίγο και σας παρουσιάζουμε το “Χάος ανίκατε μάχαν” και πιο συγκεκριμένα τον γιγαντιαίο κρατήρα της Αττικής όπου έχει το απόλυτο σχήμα καρδιάς.

Στην καρδιά του δήμου Λαυρεωτικής βρίσκεται το Χάος. Η παραπάνω πρόταση δεν είναι ποιητική, αλλά άκρως κυριολεκτική. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Λαυρίου, υπάρχει ένας μεγάλος κρατήρας σε σχήμα καρδιάς. Παρότι πολλοί θα έσπευδαν να το χαρακτηρίσουν φυσικό μνημείο των ερωτευμένων, οι θρύλοι που περικλείουν τη δημιουργία του δεν είναι τόσο ρομαντικοί. Η ευρέως διαδεδομένη επιστημονική άποψη υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα της κατάπτωσης της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου. Η ευρέως διαδεδομένη «λαϊκή» άποψη λέει ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη κατά τον 18ο ή 19ο αιώνα. Πιο ακραίες θεωρίες κάνουν λόγο για εξωγήινους που προσγειώθηκαν στο σημείο. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

Το Χάος έχει βάθος 55 μέτρα και η διάμετρός του φτάνει τα 120. Το εσωτερικό του παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει μέταλλα διάφορων ειδών και σπάνια πετρώματα. Ένα από αυτά είναι και ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου, από την αρχαιότητα φημιζόταν για τη μεταλλουργία της.

Σε κάθε περίπτωση το Χάος είναι το απόλυτο μνημείο της φύσης για τους ερωτευμένους ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εικόνες μας το αποδεικνύουν και με το παραπάνω και σας προτείνουμε λόγο και της ημέρας των ερωτευμένων που πλησιάζει να τον επισκεφτείτε και να μοιραστείτε επάνω από αυτόν όμορφες ρομαντικές στιγμές και να απολαύσετε την καταπληκτική θέα τόσο του κρατήρα όσο και του Λαυρίου.

Άντληση πληροφοριών: Μηχανή του Χρόνου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News