Λατρεύω τα ταξίδια. Όλων των ειδών! Και αυτό που αγαπάω δεν είναι μόνο το να φτάσω σε ένα μέρος -παλιό γνώριμο ή νέο- και να το (ξανα)ανακαλύψω… Λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει και με τη διαδικασία του ταξιδιού. Η αίσθηση του να μπαίνεις στο καράβι του πρώτου προορισμού κάθε χρόνο σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Το ταξίδι με πλοίο έχει κάτι σαγηνευτικό. Υπάρχει μια τελετουργία που σε προετοιμάζει για την εμπειρία που θα ζήσεις φτάνοντας στον προορισμό σου.

Σχεδόν ποτέ δεν μπορώ να κοιμηθώ ήρεμα πριν από ένα ταξίδι, αλλά αυτή η ανησυχία της προηγούμενης νύχτας είναι μια γλυκιά ανησυχία. Μια ανυπομονησία, θα την χαρακτήριζα καλύτερα. Αυτό που σου φαίνεται οριακά περιττό το να κοιμηθείς γιατί θέλεις απλά να έρθει η στιγμή που θα ξυπνήσεις, θα πάρεις τη βαλίτσα, θα φορτώσεις το αυτοκίνητο και θα ξεκινήσεις για το λιμάνι.

Άλλη τελετουργία σ’ αυτή τη διαδρομή… Η διαδικασία είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Πρώτη στάση για βενζίνη (γιατί όσες φορές και να το προσπαθήσω ποτέ δεν έχω προλάβει να βάλω απ’ την προηγουμένη). Δεύτερη στάση καφές και πρωινό. Και μετά εσύ και ο δρόμος που ξέρεις ότι θα σε οδηγήσει στο λιμάνι απ’ όπου θα συνεχιστεί το ταξίδι σου. Μουσική που σε βάζει στο κλίμα και ακόμα ένα συναίσθημα γλυκιάς ανυπομονησίας (ενίοτε αναμειγμένη με άγχος εάν δεν έχεις ξεκινήσει στην ώρα σου) για να φτάσεις στο λιμάνι να πάρεις το πλοίο της γραμμής.

μετακινήσεις στα νησιά
Κωνσταντίνα Μητατάκη

Και μόλις πατάς το πόδι σου στο πλοίο, ξεχνάς τα πάντα. Όπως και να έζησες την προηγούμενη διαδικασία -όμορφα, ανυπόμονα, αγχωτικά,- η αίσθηση κάθε φορά που πατάς το πόδι σου στο πλοίο είναι ίδια. Εκεί πλέον έχει έρθει η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι όντως το ταξίδι ξεκινάει -ή έχει ξεκινήσει.

5 απομονωμένα νησιά της Ελλάδας για ήρεμες διακοπές!

Τακτοποιείς αυτοκίνητο, στέλνεις τον συνοδηγό να βρει καλή θέση στο κατάστρωμα, παίρνεις τα απαραίτητα και βρίσκεις την καλύτερη γωνιά -ιδανικά ούτε με πολύ ήλιο ούτε με τελείως σκιά- για να αράξεις εκεί και να απολαύσεις όλο το ταξίδι. Εσύ και η θάλασσα. Το πέρασμα του πλοίου να δημιουργεί αυτό τον γοητευτικό ρυθμό στην επιφάνεια της θάλασσας. Και μόλις το καράβι απομακρυνθεί αρκετά απ΄το λιμάνι και χάσεις την επαφή με την πόλη στο background, όλα μοιάζουν μαγικά! Κοιτάς τριγύρω και βλέπεις απλά το απέραντο γαλάζιο. Ο ουρανός και η θάλασσα γίνονται ένα κι εσύ είσαι καταμεσής, νιώθοντας ευγνωμοσύνη που ένα ακόμα ταξίδι ξεκινάει.

Αυτή η αίσθηση που έχει το ταξίδι με πλοίο είναι τόσο μαγική. Κρύβει μια ανεξήγητη γλυκιά γοητεία, που μόνο εάν την έχεις νιώσει μπορείς να την καταλάβεις.

Μπήκα σε πλοίο μετά από 9 μήνες και θυμήθηκα πώς είναι αυτό το συναίσθημα. Το έχουμε ανάγκη. Ας ταξιδέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε -όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες- ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ας γεμίσουμε το μυαλό μας με υπέροχες αναμνήσεις και εικόνες στις οποίες θα γυρνάμε κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι η ζωή είναι μάταιη. Έτσι κι αλλιώς, ένα ταξίδι είναι και η ζωή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News