Η “μυστική” γλώσσα των πιλότων. Μάθαμε τι σημαίνουν οι λέξεις που δεν καταλαβαίνουν οι επιβάτες!

LIKE US ON FACEBOOK

Τους αγαπάμε τους πιλότους. Για την ακρίβεια τους έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Κάθε μέρα κουβαλάνε μια τεράστια ευθύνη μέσα τους για τους επιβάτες που ταξιδεύουν με το αεροπλάνο, καθώς όλο το αεροσκάφος είναι κυριολεκτικά στα χέρια τους. Γι’ αυτό τους αγαπάμε. Και θέλουμε φυσικά να είναι καλά. Και απλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε και να μην γελάσουμε σε κάποιες φάσεις μαζί τους. Γιατί κάθε φορά που μας καλωσορίζουν στο αεροσκάφος είναι πραγματικά σαν να ακούς το ίδιο πράγμα. Να σου εξομολογηθώ κάτι; Εγώ κάθε φορά που ακούω έναν πιλότο να μιλάει σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι ένα ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα που παίζει σε κάθε πτήση! Ο Λάμπρος Φισφής βέβαια έχει δώσει τη δική του εξήγηση: Ότι το μικρόφωνό τους είναι το ίδιο με τον παλιατζή της γειτονιάς, ένα σενάριο που η αλήθεια είναι πως ακούγεται ρεαλιστικό! Ξεφύγαμε, όμως. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τη γλώσσα των πιλότων. Τι σημαίνουν άραγε όλες αυτές οι μυστικές λέξεις που λένε και δεν καταλαβαίνουν οι επιβάτες;

Ένας πιλότος αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο τι σημαίνει η γλώσσα των πιλότων, όλες αυτές οι κωδικοποιημένες λέξεις που κανείς δεν μας δεν καταλαβαίνει, αλλά μεταξύ τους βγάζουν νόημα! Κι εμείς φυσικά θα σου πούμε όλα όσα αποκάλυψε ο συγκεκριμένος πιλότος Patrick Smith στο Business Insider.

Εσύ ξέρεις γιατί είναι λευκό το χρώμα των αεροπλάνων;

Τι σημαίνουν οι λέξεις στη γλώσσα των πιλότων που δεν καταλαβαίνεις;

Χαρτιά της τελευταίας στιγμής

«Τελειώνουμε κάποια από τα χαρτιά τελευταίας στιγμής και πρέπει να απογειωθούμε σύντομα». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί συνήθως πρόδρομο μιας καθυστέρησης. Τα εν λόγω χαρτιά είναι η αναθεώρηση του σχεδίου πτήσης, το οποίο γίνεται όταν το αεροπλάνο είναι υπέρβαρο. Όμως, υπάρχει περίπτωση απλά το προσωπικό συντήρησης να περιμένει να ολοκληρώσει την έκθεσή του.

Πόρτες για άφιξη, έλεγχος

Συνήθως, η συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται από κάποιον αεροσυνοδό και σημαίνει ότι τη στιγμή που το αεροπλάνο πλησιάζει προς το σημείο όπου θα σταθμεύσει, έχει γίνει ο έλεγχος κι έχουν απενεργοποιηθεί οι τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης.

Con Altura GIF by ROSALÍA - Find & Share on GIPHY

Κενό αέρος

Δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από μια προειδοποίηση για αναταράξεις.

Ράμπα

Η συγκεκριμένη λέξη έχει απομείνει απ΄τα πιο παλιά χρόνια. Όπως εξηγεί ο Patrick Smith, στις πρώτες μέρες της αεροπορίας, πολλά αεροσκάφη ήταν αμφίβια υδροπλάνα. Έτσι, αν ένα αεροπλάνο δεν πετούσε, είτε ήταν στο νερό, είτε στη ράμπα. Η ράμπα είναι η περιοχή έξω από την πύλη του αεροδρομίου και ανάμεσα στο σημείο στάθμευσης του αεροπλάνου.

Stop στο έδαφος

«Συγνώμη, αλλά υπάρχει stop στο έδαφος για όλες τις πτήσεις που κατευθύνονται προς τα νότια». Όταν ακούγεται η στάση στο έδαφος, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας εννοεί ότι για τις αναχωρήσεις προς έναν ή περισσότερους προορισμούς υπάρχει περιορισμός στην εναέρια κυκλοφορία, λόγω αυξημένης κίνησης στον αέρα!

Snl GIF by Saturday Night Live - Find & Share on GIPHY

Εξοπλισμός

Χρησιμοποιείται σε μια πρόταση όπως: “Λόγω αλλαγής εξοπλισμού, η αναχώρηση για το Heathrow καθυστερεί τρεις ώρες”.

Τι σημαίνει; Πολύ απλά το αεροπλάνο! “Παρατηρείτε κι εσείς κάτι περίεργο στο να αρνούμαστε απλά να αποκαλέσουμε το αεροπλάνο… αεροπλάνο;”, έγραψε ο Smith.

Διάβασε και κάτι ακόμα ενδιαφέρον για τις πτήσεις:

Ένας πιλότος αποκαλύπτει γιατί γίνονται αναταράξεις στις πτήσεις

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved