Οι διαστάσεις μιας βαλίτσας σε κάθε αεροπορική λιγάκι διαφέρουν κι αν δεν θέλεις να βρεθείς προ εκπλήξεως και τελικά να την χρεωθείς τη βαλίτσα, καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος. Η κάθε αεροπορική στην Ελλάδα έχει τους δικούς της κανόνες για τις αποσκευές. 

Οι διαστάσεις μιας βαλίτσας πρέπει να είναι ακριβείς κάθε φορά που ταξιδεύεις και όχι κατά προσέγγιση, καθώς δεν θα γίνονται αποδεκτές ή θα επιβάλλεται επιπλέον χρέωση.

Προκειμένου να έχεις μια ομαλή επιβίβαση στο αεροσκάφος χωρίς απρόοπτα, πρέπει να είσαι βέβαιος ότι η χειραποσκευή δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, ώστε να αποφύγεις τυχόν καθυστερήσεις ή επιπλέον χρεώσεις στο αεροδρόμιο.

Ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις μιας βαλίτσας αναλόγως την αεροπορική;

Aegean

Αναλόγως αν ταξιδεύεις στο economy ή business class, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Για το economy Class

Μπορείτε να μεταφέρετε στην καμπίνα του αεροσκάφους, χωρίς επιπλέον χρέωση:

 • Μια (1) χειραποσκευή: Διαστάσεων έως και 56cm x 45cm x 25cm (συμπεριλαμβάνονται χειρολαβές, εξωτερικές θήκες και ρόδες)
 • Βάρους έως και 8 κιλών
 • Στις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αεροσκάφη της Olympic Air (DH8-100,  DH8-400 και ATR), η χειραποσκευή σας δεν πρέπει να ξεπερνά σε διαστάσεις τα 55cm x 40cm x 23cm και σε βάρος τα 8 κιλά
 • Να ταιριάζουν οι διαστάσεις της στα ειδικά πλαίσια μέτρησης (baggage sizers)
 • Να μπορείτε να την τοποθετήσετε στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους πάνω από τα καθίσματα, χωρίς να χρειάζεστε βοήθεια
 • Να μην περιέχει απαγορευμένα υλικά και αντικείμενα
 • Να χωράει τις αγορές σας από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών
  ΚΑΙ
 • Ένα (1) προσωπικό αντικείμενο (γυναικεία/αντρική τσάντα ή θήκη φορητού υπολογιστή), το οποίο πρέπει να χωρά κάτω από το μπροστινό κάθισμα.

Εάν η χειραποσκευή ή/και το προσωπικό σας αντικείμενο, υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια και δεν μπορούν να αποθηκευτούν με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω ή θεωρούνται μη ασφαλείς για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να παραδίδονται για μεταφορά στο χώρο φύλαξης αποσκευών του αεροσκάφους.

 • Για το business class

Δύο (2) χειραποσκευές:

 • Διαστάσεων έως 56cm x 45cm x 25cm και 45cm x 35cm x 20cm, αντίστοιχα (συμπεριλαμβάνονται χειρολαβές, εξωτερικές θήκες και ρόδες)
 • Βάρους έως 8 και 5 κιλών, αντίστοιχα (αντί για την αποσκευή 5 κιλών, μπορείτε εναλλακτικά να μεταφέρετε 1 θήκη ενδυμάτων με μέγιστο πάχος 20 εκ. όταν είναι διπλωμένη)
 • Να ταιριάζουν οι διαστάσεις τους στα ειδικά πλαίσια μέτρησης (baggage sizers)
 • Να μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο χώρο αποθήκευσης πάνω από τα καθίσματα χωρίς να χρειάζεστε βοήθεια
 • Να μην περιέχουν απαγορευμένα υλικά και αντικείμενα
 • Να χωρούν τις αγορές σας από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών
 • Εναλλακτικά και αντί για τις δύο (2) χειραποσκευές όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να μεταφέρετε μία (1) χειραποσκευή:
 • Διαστάσεων έως 56cm x 45cm x 25cm (συμπεριλαμβάνονται χειρολαβές, εξωτερικές θήκες και ρόδες)
 • Βάρους έως 13 κιλών
 • Να ταιριάζουν οι διαστάσεις της στα ειδικά πλαίσια μέτρησης (baggage sizers)
 • Να μπορείτε να την τοποθετήσετε στο χώρο αποθήκευσης πάνω από τα καθίσματα χωρίς να χρειάζεστε βοήθεια
 • Να μην περιέχει απαγορευμένα υλικά και αντικείμενα
 • Να χωράει τις αγορές σας από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών
  ΚΑΙ
 • Ένα (1) προσωπικό αντικείμενο (γυναικεία/αντρική τσάντα ή θήκη φορητού υπολογιστή), το οποίο πρέπει να χωρά κάτω από το μπροστινό κάθισμα.

Εάν οι χειραποσκευές ή/και το προσωπικό σας αντικείμενο, υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια και δεν μπορούν να αποθηκευτούν με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω ή θεωρούνται μη ασφαλείς για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να παραδίδονται για μεταφορά στο χώρο φύλαξης αποσκευών του αεροσκάφους.

Ryanair

Η Ryanair έχει λιγάκι απογοητεύσει τους πελάτες της καθώς είχε ανακοινώσει πως η χειραποσκευή θα χρεώνεται επιπλέον και δωρεάν ο επιβάτης θα μπορεί να έχει μόνο μια προσωπική τσάντα.

Συγκεκριμένα:

Όλοι οι επιβάτες δικαιούνται να φέρουν 1 μικρή προσωπική τσάντα στην καμπίνα, που πρέπει να χωράει κάτω από το μπροστινό κάθισμα (40cm x 20cm x 25cm). Για παράδειγμα, τσάντα χειρός, τσάντα για φορητό υπολογιστή και μικρό σακίδιο πλάτης.

Προτεραιότητα και δύο χειραποσκευές

Οι επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήριο με «Προτεραιότητα & 2 χειραποσκευές» ή Plus/Flexi ή για πτήση ανταπόκρισης, μπορούν να πάρουν μία επιπλέον αποσκευή 10 κιλών στο αεροσκάφος η οποία πρέπει να χωράει στους μετρητές αποσκευών (Να μην υπερβαίνει τα 10 κιλά και τις διαστάσεις 55cm x 40cm x 20cm).

διαστάσεις μιας βαλίτσας

unsplash/Erol Ahmed

Οι υπερμεγέθεις αποσκευές θα αποκλείονται στην πύλη επιβίβασης ή, αν υπάρχει δυνατότητα, θα γίνονται δεκτές ως χειραποσκευές έναντι τέλους €/£50 (τέλη που υποβάλλονται σε ΦΠΑ στις εγχώριες πτήσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα κρατικά τέλη). Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν πολύτιμα αντικείμενα από τις αποσκευές σας στην πύλη επιβίβασης, εάν χρειαστεί να τοποθετηθεί στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους.

Εάν δεν είστε σίγουροι, μεταβείτε στο γκισέ παράδοσης αποσκευών πριν περάσετε από τον έλεγχο.

Διάβασε όσα δεν πρέπει ποτέ να αγοράζεις απ’ το αεροδρόμιο!

Turkish Airlines

Αν ταξιδέψεις με την Turkish Airlines αλλάζουν ξανά τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα:

Διαστάσεις χειραποσκευής

Economy class:

 • Επιτρέπεται 1 χειραποσκευή 55x40x23cm (μαζί με χειρολαβές και ρόδες)  με μέγιστο βάρος 8 κιλά και
 • επιπρόσθετη μικρή τσάντα (π.χ. γυναικεία τσάντα ή θήκη υπολογιστή)

Business class:

2 χειραποσκευές και 1 μικρή τσάντα ανά επιβάτη (με τις ίδιες διαστάσεις με το economy class).

Οι χειραποσκευές είναι χωρίς χρέωση αν είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, διαφορετικά επιβάλλεται χρέωση ανάλογα με την κατηγορία ναύλου.

SWISS

Αν ταξιδεύεις με τη SWISS, τότε θα πρέπει να προσέξεις τα ακόλουθα:

 • Για SWISS Economy:

Μια χειραποσκευή μέχρι 8 κιλά με διαστάσεις: 55 x 40 x 23 cm.

 • Για SWISS Business και SWISS First:

2 χειραποσκευές μέχρι 8 κιλά με διαστάσεις: 55 x 40 x 23 cm.

Η χειραποσκευή σας πρέπει να τοποθετείται στο ντουλάπι πάνω από το κάθισμα ή κάτω από το μπροστινό κάθισμα. Οι χειραποσκευές που είναι πολύ μεγάλες ή πολύ βαριές θα παραληφθούν στην πύλη και θα μεταφερθούν ως παραδιδόμενες αποσκευές, για τις οποίες υπάρχει χρέωση!

διαστάσεις μιας βαλίτσας

Photo: unsplash/Anete Lūsiņa

Easy Jet

Η easyJet επιτρέπει τη μεταφορά 1 χειραποσκευής διαστάσεων 56x45x25cm, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στα κιλά και μιας σακούλας με αγορές από duty free.

Οι κάτοχοι της κάρτας easyJet Plus, όσοι έχουν ναύλο Flexi, όσοι έχουν αγοράσει θέσεις με επιπλέον χώρο για τα πόδια και όσοι ταξιδεύουν με βρέφη (0-2 ετών) μπορούν να έχουν μαζί τους μία επιπλέον τσάντα διαστάσεων 45x36x20cm.

Η μέγιστη συνολική διάσταση κάθε παραδοτέας αποσκευής πρέπει να είναι κάτω από 275cm. Κάθε επιβάτης μπορεί να αγοράσει έως 3 αποσκευές των 20kg και να προσθέσει επιπλέον βάρος μέχρι 32kg. Τα επιπλέον κιλά πωλούνται σε μονάδες 3 κιλών.

KLM

Στην Economy Class Light επιτρέπεται μία χειραποσκευή μεγίστων διαστάσεων 55x35x25εκ και άλλη μία τσάντα ή παρόμοιο αντικείμενο με μέγιστες διαστάσεις 40x30x15εκ..

Το μέγιστο βάρος και των δύο χειραποσκευών συνολικά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 κιλά.

Στην Economy Class Standard και Flex, στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται και μία παραδοτέα αποσκευή με μέγιστο βάρος 23 κιλά και μέγιστες συνολικές διαστάσεις 158εκ..

Στη Business class επιτρέπεται δεύτερη χειραποσκευή στην καμπίνα και δεύτερη παραδοτέα αποσκευή βάρους 32 κιλών.

Στην περίπτωση που χρειάζεται να προσθέσετε παραπάνω βάρος για τις αποσκευές σας μπορείτε να το κάνετε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα, όταν κάνετε κράτηση ή κάνετε check in. Μπορείτε να προσθέσετε δεύτερη αποσκευή 23 κιλών με έκπτωση. Στις πτήσεις εντός Ευρώπης, όπου επιτρέπεται μόνο η χειραποσκευή, μπορείτε να προσθέσετε μία παραδοτέα αποσκευή έως και 24 ώρες πριν την αναχώρηση για 25 ευρώ (35 ευρώ στο αεροδρόμιο).

Διαβάστε επίσης:

Πόση ώρα πριν την πτήση πρέπει να φτάνουμε στο αεροδρόμιο;

Photo: unsplash/Michał Parzuchowski