Μόλις 2-2,5 ώρες απ’ την Αθήνα και 20 λεπτά απ’ την Αράχωβα, η Αγόριανη (ή αλλιώς Επτάλοφος) ξεδιπλώνει την ομορφιά της και μας θυμίζει γιατί επέλεγε να περνάει χρόνο εκεί ο Άγγελος Σικελιανός. Αν περνάς ώρες σκρολάροντας στα social media, θα έχεις παρατηρήσει ότι φέτος πραγματικά επισκέπτονται όλοι αυτό το γραφικό χωριό!

Τα χωριά του Ελικώνα απέχουν μόλις 2 ώρες απ’ την Αθήνα και θα σε μαγέψουν!

Πριν σε ταξιδέψουμε σ΄αυτό το πανέμορφο χωριό του Παρνασσού, να σου πούμε ότι εκεί γυρίστηκε η πρώτη έγχρωμη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου («Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»). Αν επισκεφτείς το χωριό, δεν θα απορήσεις γιατί!

Ένα χωριό “πνιγμένο” σε έλατα και πλατάνια, που είναι χτισμένο πάνω σε επτά λόφους, γι’ αυτό και παλαιότερα ήταν γνωστό ως “Επτάλοφος”. Κάθε εποχή είναι τέλεια για να επισκεφτείς την Αγόριανη, αλλά οι περισσότεροι την προτιμούν το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, συνδυάζοντάς την και με το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Τα τρεχούμενα νερά, τα καφενεία και τα ταβερνάκια ολοκληρώνουν το μαγευτικό σκηνικό και αφήνουν κάθε επισκέπτη μαγεμένο! Η “ζωή” βρίσκεται κατά βάση στην κεντρική πλατεία, αλλά εμείς σου προτείνουμε να περιπλανηθείς στα σοκάκια του χωριού και να απολαύσεις την ησυχία.

Λίμνη Δόξα: Ένα υπέροχο αλπικό τοπίο μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

Ο καταρράκτης της Αγόριανης

Μια εκδρομή στην Αγόριανη επιβάλλεται να συνδυαστεί και με μια επίσκεψη στον καταρράκτη! Για να πας στον καταρράκτη, θα ακολουθήσεις το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ την κεντρική πλατεία του χωριού. Στον δρόμο, θα συναντήσεις το ξύλινο γεφύρι που λέει “Αγόριανη” με πράσινα γράμματα, ενώ ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγο στο μονοπάτι, καθώς σ’ ένα σημείο γίνεται στενό και μαζεύεται κόσμος τα Σαββατοκύριακα.

Η Αγόριανη έχει επίσης το δικό της λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα που μιλούν από μόνα τους για την ιστορία του χωριού.

Όσον αφορά το φαγητό, δεν θα μείνεις παραπονεμένος. Ο τόπος έχει πολλά παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού, μέλι, διάφορα βότανα, μανιτάρια, πίτες και κρέατα από κυνήγι.

Τα απογεύματα σε βρουν στην κεντρική πλατεία της Αγόριανης, απολαμβάνοντας τον ελληνικό σου με παραδοσιακό γλυκό, ενώ στη συνέχεια τη θέση του καφέ στο τραπέζι θα πάρουν τα τσίπουρα και οι μεζέδες!

Το Top 5 των φθινοπωρινών προορισμών στην Ελλάδα

Ελπίζουμε να απολαύσεις το ταξίδι σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News