Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να μην συγκρίνονται με τίποτα άλλο, αλλά πρέπει να παραδεχτείς πως και οι φθινοπωρινές/ χειμερινές αποδράσεις έχουν μια άλλη χάρη! Βόλτες με τα ζεστά μπουφάν σε χωριά χτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο, ζεστή σοκολάτα σε χουχουλιάρικα καφέ και ξενώνες με τζάκι όπου κάθεσαι μπροστά κι απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί με το ταίρι σου! Εμάς, λοιπόν, μας έλειψαν αυτές οι φθινοπωρινές αποδράσεις γι’ αυτό βρήκαμε ένα μέρος που απέχει μόλις 2 ώρες απ’ την Αθήνα και θα σε μαγέψει: Τα χωριά του Ελικώνα!

Τα χωριά του Ελικώνα ενδείκνυνται για 3ήμερο, αφού είναι κοντά και μπορείς να δεις όλες τις ομορφιές μέσα σε λίγες μέρες.

Για να ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά… Ποια είναι τα χωριά του Ελικώνα;

Η Αγία Άννα, το Κυριάκι, το Ζερίκι ή αλλιώς Ελικώνας και φυσικά εκεί κοντά είναι και η πόλη της Λιβαδειάς που μπορείς να επισκεφτείς εάν έχεις χρόνο και διάθεση.

Ο Ελικώνας είναι το βουνό με τις 16 κορυφές, γεμάτο έλατα και δάση βελανιδιάς, ενώ στην αρχαιότητα εκεί ήταν η πηγή της Ιπποκρήνης, από την οποία αυτός που έπινε νερό αποκτούσε το χάρισμα της ποίησης.

Το βουνό υψώνεται ανάμεσα στον Κορινθιακό κόλπο και την πεδιάδα της Βοιωτίας.

Αγία Άννα

Θα χρειαστείς 1,5- 2 ώρες -ανάλογα με την οδήγησή σου- για να φτάσεις στην Αγία Άννα απ’ την Αθήνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στη ρίζα της υψηλότερης κορυφής του Ελικώνα (1.748 μ.).

Στο χωριό θα φας ντόπια κρέατα στα ταβερνάκια και θα το ευχαριστηθείς με την ψυχή σου!

Στην Αγία Άννα μπορείς να επισκεφτείς τη Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, η οποία είναι γνωστή ως κατάλυμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη όταν επιχειρούσε στην περιοχή. Η είσοδος, όμως, επιτρέπεται μόνο στους άντρες.

Κυριάκι

Το Κυριάκι έχει 2.500 κατοίκους και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο.

Φτάνοντας στα πρώτα σπίτια του χωριού, θα δεις τα γραφικά και ήσυχα στενά. Κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια θα μπορέσεις να δοκιμάσεις τα τοπικά αγνά προϊόντα που παράγονται από τους Κυριακιώτες, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τις χυλοπίτες, τον τραχανά, το κρασί και το λάδι, και φυσικά θα απολαύσεις τον καφέ σου στα παραδοσιακά καφενεία και θα φας φαγητό που θα σου μείνει αξέχαστο στις ταβέρνες στις ταβέρνες του χωριού.

Η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γέρικο πλάτανο και η πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση, ενώ λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία, βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Παναγίας με το θεατράκι και την παιδική χαρά, και πίσω της η πέτρινη Μεγάλη Βρύση, η οποία τα περασμένα χρόνια τροφοδοτούσε τους κατοίκους με νερό. Στη βόρεια άκρη του Κυριακίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Ιωάννη του Προδρόμου με τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο και τη θέα προς το Παλιόκαστρο.

Δες εδώ τα travel tips που χρειάζεσαι για την επόμενη εξόρμησή σου στη Θεσσαλονίκη.

Ζερίκι ή Ελικώνας

Το Ζερίκι ή αλλιώς Ελικώνας όπως είναι γνωστότερο σήμερα το χωριό είναι κτισμένο δίπλα σε ένα φυσικό κοίλωμα, στο οποίο τον Χειμώνα μαζεύεται νερό και δημιουργείται μια μικρή λίμνη.

https://www.instagram.com/p/BA7vkTKHgz_/

Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, παρά μόνο οι ντόπιοι που το επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα. Τα τελευταία χρόνια, οι επίγονοι των παλιών κατοίκων έχουν αρχίσει να ανακατασκευάζουν τα ερειπωμένα σπίτια, δημιουργώντας παραδοσιακές κατοικίες.

Το χωριό είναι γεμάτο πλακόστρωτα σοκάκια και μια κεντρική πλατεία όπου έχει μικρά μαγαζάκια για να γευτείς τις τοπικές νοστιμιές!

Δες ακόμα:

Η Παύλιανη δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι μια εμπειρία ζωής | Photos