Εσύ ξέρεις γιατί είναι λευκό το χρώμα των αεροπλάνων;

LIKE US ON FACEBOOK

Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι τα περισσότερα αεροπλάνα είναι λευκά. Οι διαφημιστικές καμπάνιες και η επωνυμία της κάθε αεροπορικής εταιρείας βέβαια δίνουν χρώμα σε κάποια αεροσκάφη, αλλά κατά κύριο λόγο τα αεροπλάνα με τα οποία ταξιδεύουμε είναι λευκά. Γιατί, όμως, είναι αυτό το χρώμα των αεροπλάνων;

Ήξερες εσύ ότι οι αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν πάνω από 75 γαλόνια λευκής μπογιάς για να βάψουν λευκά τα αεροσκάφη; Ο χρωματισμός ενός αεροσκάφους κοστίζει από 50.000 μέχρι 200.000 δολάρια.

Τα αεροπλάνα βάφονται κατά κύριο λόγο λευκά ή σε ανοιχτά χρώματα για να μην απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώνουν τόσο την αύξηση της θερμοκρασίας όσο και τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Επίσης, οι αεροπορικές συνηθίζουν να μεταπωλούν μέρος του στόλου τους. Το εντελώς λευκό χρώμα κάνει τη μεταπώληση αυτή ευκολότερη.

Θερμοκρασία

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αεροσκάφη είναι βαμμένα λευκά ή σε ανοιχτά χρώματα είναι για να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου και να ελαχιστοποιούν τόσο τη ζέστη όσο και τυχόν ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία», σύμφωνα με τον καθηγητή αεροναυτικής και αστροναυτικής, Τζον Χάνσμαν.

Ορισμένα τμήματα του αεροπλάνου είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και σύνθετα υλικά και χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από την θερμότητα του ήλιου και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ‘ναι ανοιχτόχρωμα.

Συμφέρει οικονομικά

«Η βαφή προσθέτει περίπου 273 – 544 κιλά στο βάρος ενός αεροσκάφους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Boeing στην Telegraph. Το πρόσθετο βάρος σημαίνει ότι καταναλώνει περισσότερα καύσιμα και τα 544 κιλά αντιστοιχούν σε περίπου 8 επιβάτες, γι’ αυτό και δεν συμφέρει τις αεροπορικές.

Άλλωστε, τα χρωματιστά μέρη τείνουν, όπως είναι φυσικό, να ξεθωριάζουν και να χρειάζονται επιδιόρθωση, κάτι που κοστίζει επιπλέον χρήματα στις αεροπορικές. Το λευκό, αντιθέτως, είναι ένα χρώμα που είναι εύκολο να διατηρηθεί και συγκριτικά φαίνεται καλύτερο από ό, τι τα άλλα χρώματα, όταν φθείρεται.

Έλεγχος

Ένας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι μπορούν να εντοπίζονται πιο εύκολα, σε περίπτωση πτώσης ή αναγκαστικής προσγείωσης και προσθαλάσσωσης.

Επιπλέον, τα ελαττώματα και οι ζημιές αποτυπώνονται καλύτερα στο λευκό χρώμα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.

Τέλος, κάτι ακόμα που σίγουρα δεν ήξερες είναι ότι το λευκό απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα πουλιά. «Τα σκουρότερα χρώματα του αεροσκάφους θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την αντίθεση μεταξύ αεροσκάφους και οπτικού υποβάθρου και έτσι να μειώσουν αντιστοίχως και την ικανότητα των πτηνών να ανιχνεύουν τα αεροσκάφη εγκαίρως για να αποφύγουν μια σύγκρουση», αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επιστημονικό Human-Wildlife Interactions.

Photo: Unsplash

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved