Είναι γεγονός! Το έργο «Smart Island» της Amazon Web Services γίνεται πραγματικότητα στη Νάξο! Το διαμάντι του Αιγαίου φαίνεται πως θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που ήδη παρέχει τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στην συνολική εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες τους! Γιατί, όμως, η Amazon επέλεξε τη Νάξο για την συγκεκριμένη καινοτομία;

Το Smart Island είναι ένα πιλοτικό έργο, το οποίο θα ξεκινήσει από τη Νάξο κι έχει ως στόχο να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Τι είναι, όμως, πώς μπορεί να λειτουργήσει και ποια είναι τα θετικά που προσφέρει στη χώρα μας;

Σίφνος: Το αγαπημένο νησί των Κυκλάδων. Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις όταν το επισκεφτείς

Smart Island – Νάξος: Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται;

Ο βασικός στόχος του Smart Island είναι να αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των λύσεων περιλαμβάνονται:

  • Η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων
  • Η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone.
  • Αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας και των συστημάτων διαχείρισης υδάτων μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. 

Γιατί η Amazon επέλεξε την Ελλάδα;

«Όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν επισκεφτήκαμε την Ελλάδα και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Cameron-Brooks, γενικός διευθυντής της Amazon Web Services στην Ευρώπη.

«Μας είχε κάνει εντύπωση το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η χώρα σας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η δίψα για επενδύσεις» προσθέτει. Το περιβάλλον, εξήγησε, ήταν ιδανικό για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και την εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών.

Αυτό ακριβώς το περιβάλλον περιέγραψαν οι ομιλητές στην ειδική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού. «Το πρόγραμμα Smart Island αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εκφράζοντας την χαρά του για το γεγονός ότι η Amazon Web Services επέλεξε τη χώρα μας και ένα ελληνικό νησί για να ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τη νέα της πρωτοβουλία. «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή κλίμακα ως ένα οικοσύστημα καινοτομίας» ανέφερε ακόμη για να περιγράψει τη μετάβαση αυτή σε αριθμούς: «Από 9 εκατ. που ήταν οι ψηφιακές συναλλαγές το 2018 φέτος φτάσαμε το ένα δισ. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης έχει γλιτώσει 100 ουρές».

Σέριφος: Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για «απελευθέρωση και σύνθεση δυνατοτήτων», οι οποίες μετατρέπουν τη Νάξο σε ένα υπόδειγμα «έξυπνου νησιού» για ολόκληρο τον κόσμο. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας με την Amazon Web Services: «Έχουμε συνεργαστεί στενά – γιατί αυτό είναι όντως ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει-τα τέσσερα υπουργεία συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η δουλειά των ελληνικών πανεπιστημίων, αυτή είναι η δουλειά όλων μας να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτές τις γέφυρες συνεργασίας, αυτό ζητάει ο Έλληνας φορολογούμενος, αυτό ζητάει βασικά το πεπρωμένο αυτής της χώρας: απελευθέρωση δυνατοτήτων».

«Είχαμε από την αρχή την υψηλή φιλοδοξία να φέρουμε την Amazon στην Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τόνισε τον διεθνή αντίκτυπο της συγκεκριμένης συνεργασίας: «Η Amazon Web Services είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη. Η συνεργασία θα διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης», σημείωσε.

«Η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επενδύσεις και αναδεικνύεται σε επενδυτικό hot-spot του πλανήτη» συμπλήρωσε ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News