Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά, περνώντας μέσα από μια πανδημία, σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Έτσι, αυτό το άρθρο μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο για εσένα που θέλεις να ταξιδέψεις, αλλά θέλεις να νιώθεις και ασφάλεια στην χώρα την οποία θες να επισκεφτείς!

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης δημιουργεί μία ετήσια κατάταξη για το ποιες χώρες στον κόσμο είναι οι πιο ασφαλείς και ονομάζεται Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης. Η έκθεση του 2020 έδειξε ότι ο κόσμος ήταν λιγότερο ειρηνικός από ό,τι ήταν το προηγούμενο έτος, λόγω της πανδημίας, και η πιο πρόσφατη έκθεση για το 2021 δείχνει ότι ο «φόβος» στον κόσμο εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

Άργησες πάλι να πας στο αεροδρόμιο; Έξυπνοι τρόποι να φτάσεις γρήγορα στην πύλη σου και να προλάβεις την πτήση

Ποιες χώρες στον κόσμο είναι οι πιο ασφαλείς; Θα εκπλαγείς!

Υπάρχουν πολλά βασικά συμπεράσματα:

  • 8 από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη – αυτές είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βρεθεί ποτέ στην πρώτη δεκάδα.
  • Η Ισλανδία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή, όντας το πιο ειρηνικό μέρος στον πλανήτη από το 2008 – όπως ήταν αναμενόμενο, η Ισλανδία κατατάσσεται επίσης στην τρίτη θέση στον κόσμο ως η πιο ευτυχισμένη χώρα . Η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​ολοκλήρωσαν τις πέντε πιο ασφαλείς χώρες για το 2021. Η Αυστρία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Τσεχία και ο Καναδάς συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των ασφαλέστερων χωρών.
  • Στη Βόρεια Αμερική, η αυξανόμενη εμφύλια αναταραχή οδήγησε σε πιο βίαιες διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να πέσει αρκετά στην κατάταξη. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο νούμερο 122 και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο νούμερο 33.
  • Το χάσμα μεταξύ των πιο ειρηνικών και των λιγότερο ειρηνικών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται.
  • Το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την Υεμένη, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και το Ιράκ να συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα.

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο! Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Το ερευνητικό έργο εξετάζει 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες και μετρά την κατάσταση της ειρήνης σε τρεις τομείς:

  • το επίπεδο της κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας·
  • την έκταση της συνεχιζόμενης εσωτερικής και διεθνούς σύγκρουσης· και
  • τον βαθμό στρατιωτικοποίησης.

Παραδείγματα αυτών των δεικτών είναι τα ποσοστά φυλάκισης, τα ποσοστά ανθρωποκτονιών, οι θάνατοι από εσωτερικές συγκρούσεις, οι αντιλήψεις περί εγκληματικότητας κ.λπ. με έναν μέσο όρο που λαμβάνεται για τη συνολική βαθμολογία.

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ο αντίκτυπος του Covid-19 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος στην παγκόσμια ειρήνη, υπήρχαν περισσότερες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για τα lockdown, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε περισσότερες πολιτικές αναταραχές και πολιτική αστάθεια. Όπως ανέφερε το Condé Nast, υπήρχαν τουλάχιστον 158 χώρες που κατέγραψαν ένα ή περισσότερα βίαια περιστατικά που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία από το 2020-2021. (Πάνω από 5.000 βίαια γεγονότα που σχετίζονται με την πανδημία καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου).

Ο Kevin Costner έφτιαξε την ταξιδιωτική εφαρμογή που πάντα θέλαμε να έχουμε – Τι θα έλεγες για ένα roadtrip στην Αμερική;

Η έκθεση αναφέρει ότι «οι συγκρούσεις και οι κρίσεις που εμφανίστηκαν την περασμένη δεκαετία έχουν αρχίσει να υποχωρούν, για να αντικατασταθούν μόνο με ένα νέο κύμα έντασης και αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19 και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ πολλών από τις μεγάλες δυνάμεις.

Στον απόηχο του πολέμου της Ουκρανίας, μένει μόνο να δούμε τι μπορεί να συμβεί με αυτές τις υψηλές ευρωπαϊκές βαθμολογίες για την έκθεση του επόμενου έτους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News