Κι όμως, η Ελλάδα έχει τις δικές της Μαλδίβες, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στην Εύβοια που αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο! Ο λόγος για τους Πεταλιούς, τα 10 ακατοίκητα νησάκια στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο που ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η πυκνή βλάστηση και τα καταγάλανα νερά τα κάνουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες με τις παραλίες τους να αποτελούν πραγματικές οάσεις.

Η πρόσβαση στο σύμπλεγμα των μικρών νησιών γίνεται μόνο με ιδιωτικό μέσο καθώς δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση. Τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι, τα οποία στο παρελθόν  διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό. Τα υπόλοιπα νησιά είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Oι δίδυμες Λίμνες Ζερέλια που βρίσκονται κοντά στον Βόλο είναι αποτέλεσμα πτώσης μετεωρίτη!

Πεταλιοί: Η ιστορία των νησιών που θεωρούνται οι “Μαλδίβες της Ελλάδας”

Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Β’ τα έκανε δώρο στην ανηψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο. Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο. Στην οικογένεια Εμπειρίκου εξακολουθούν να ανήκουν μέχρι σήμερα. Το 2016 φέρεται να πέρασε στην οικογένεια Δαβίδ.

Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2022, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler

Oι Πεταλιοί αποτελούσαν πόλο έλξης ήδη από τη δεκαετία του 1960 για μεγιστάνες, γαλαζοαίματους και επιχειρηματίες. Η Μαρία Κάλας διατηρούσε εξοχική κατοικία όπου έκανε καλοκαιρινές διακοπές με έναν από τους μεγάλους Ιταλούς σκηνοθέτες, Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Στα καταγάλανα νερά των Πεταλιών φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς διάφορα ένδοξα ονόματα, όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ,  ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Τζιοβάνι Μενεγκίνι, ο μεγάλος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Παλόμα & Kλωντ Πικάσο και πολλοί ακόμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News