Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα διαβάσεις ψαγμένες συμβουλές για ταξίδια στο εξωτερικό από κάποιον έμπειρο travel blogger. Θα διαβάσεις, όμως, συμβουλές από έναν άνθρωπο που λατρεύει να ταξιδεύει, δεν έχει βγει εκτός Ευρώπης -μέχρι στιγμής- αλλά ζει κάθε ταξίδι σαν μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξαναζήσει. Γιατί αυτό ακριβώς είναι κάθε ταξίδι.

Όσες φορές και να επισκεφτείς το ίδιο μέρος, καμία φορά δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Γι’ αυτό φρόντιζε να ζεις το κάθε ταξίδι σου όπως ακριβώς το ονειρεύεσαι, γιατί, όπως και κάθε στιγμή στη ζωή μας, δεν θα το ξαναζήσεις.

Σκεπτόμενη όλα αυτά, αποφάσισα να σας γράψω μερικές συμβουλές για τα ταξίδια στο εξωτερικό που εμένα μ’ έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής να απολαμβάνω ακόμα περισσότερο κάθε ταξίδι μου!

Οι συμβουλές για ταξίδια στο εξωτερικό

Μην κάνεις απλά τουρισμό

Ναι, είναι πάρα πολύ ωραίο το να πας σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε εκκλησίες, και σ’ ό,τι άλλο μπορεί να διαβάσεις ότι αξίζει να δεις σε κάποια πόλη, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το να πας και να γνωρίσεις πραγματικά την κουλτούρα του κάθε λαού.

Προφανώς θα πας να δεις τα must σε κάθε πόλη ή τουλάχιστον εκείνα που κεντρίζουν το δικό σου ενδιαφέρον, αλλά μην ξεχαστείς τόσο πολύ με τον τουρισμό και θυμάσαι μια ολόκληρη πόλη μόνο απ’ τα μουσεία της!

Δοκίμασε την κουζίνα της, περπάτα στον δρόμο όσο περισσότερο μπορείς, χρησιμοποίησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μίλα με τους ντόπιους, κάνε γνωριμίες, κάνε μια τοπική δραστηριότητα, και αν θες να το ζήσεις ακόμα πιο έντονα, μην μείνεις σε ξενοδοχείο, αλλά σε κάποιο παραδοσιακό σπίτι μέσω Airbnb!

Αν τα κάνεις όλα αυτά, πίστεψέ με θα φύγεις με τελείως άλλη αίσθηση απ’ το μέρος που έχεις επισκεφτεί.

Συμβουλές για ταξίδια στο εξωτερικό

Unsplash

Πήγαινε σε κάποιο live/ συναυλία

Αν δεν έχεις πάει σε συναυλία στο εξωτερικό, δεν ξέρεις στ’ αλήθεια τι σημαίνει συναυλία υψηλού επιπέδου! Ναι, στην Ελλάδα τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά κι από εγκαταστάσεις κι από ονόματα καλλιτεχνών που έρχονται να τραγουδήσουν, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με κάποια μεγάλη συναυλία στο εξωτερικό!

Ο χώρος, ο ήχος, ο κόσμος: Είναι όλα διαφορετικά! Μια μεγάλη συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος στο εξωτερικό είναι από μόνη της αφορμή για ταξίδι, οπότε μην χάσεις αυτή την ευκαιρία την επόμενη φορά που το αγαπημένο σου γκρουπ θα ανακοινώσει περιοδεία!

Μην είσαι όλη την ώρα με το maps στο χέρι

Το Google maps έχει αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε και ενώ είναι τόσο βολικό γιατί σχεδόν ποτέ δεν χάνεσαι, πρέπει να παραδεχτείς ότι χάνεται λίγη απ’ τη μαγεία. Όταν κρατούσαμε τον χάρτη και σημειώναμε πάνω ή ρωτούσαμε τους ντόπιους για μυστικά και πώς πάμε πού, ήταν όλα λίγο διαφορετικά.

Αυτή τη μαγεία μπορείς να την ξαναέχεις εάν αποφασίσεις ότι δεν πειράζει να χαθείς! Δεν πειράζει να περιπλανηθείς σε δρόμους και μέρη που δεν θα περνούσες επειδή θα προχωρούσες με παρωπίδες με μοναδικό σκοπό να φτάσεις στο αξιοθέατο που θέλεις. Ίσα ίσα θα νιώσεις πιο χαλαρός, θα έρθεις αντιμέτωπος με ευχάριστες εκπλήξεις και θα γνωρίσεις και μερικούς ακόμα ντόπιους εάν χαθείς που θα σε βοηθήσουν να βρεις και πάλι τον δρόμο σου! Τα ταξίδια είναι περιπέτειες, ζήστα σαν να είναι τέτοιες!

Συμβουλές για ταξίδια στο εξωτερικό

Κάνε κάτι διαφορετικό

Έχεις παρατηρήσει ότι σε κάθε ταξίδι σου κάνεις τα ίδια και τα ίδια; Πότε ήταν η τελευταία φορά που τόλμησες να κάνεις κάτι διαφορετικό; Οι ομορφιές, τα φαγητά και η μουσική είναι τέλεια, αλλά γιατί να μην ψάξεις τι άλλο γίνεται στην πόλη που είσαι όσο είσαι εκεί; Μπορεί να είναι κάποιο ιδιαίτερο φεστιβάλ, μπορεί να είναι yoga σε κάποιο βουνό, μπορεί να είναι ομαδικός διαλογισμός σε κάποιο ιδιαίτερο μέρος, μπορεί να είναι μαθήματα μαγειρικής!

Να ζεις στιγμές που θα θυμάσαι! Να δημιουργείς αναμνήσεις που θα θυμάσαι μια ζωή! Και να μην σκέφτεσαι συνέχεια τι “πρέπει να δω στη Ρώμη/ Πράγα/ Βαρκελώνη”. Το ξέρεις ότι πήγα πρώτη φορά στο Λονδίνο και δεν μπήκα σε ούτε ένα μουσείο; Ήταν το καλύτερο ταξίδι που έχω κάνει μέχρι σήμερα και ο λόγος είναι πολύ απλός: Έζησα εμπειρίες που θα μου μείνουν, βίωσα όμορφες στιγμές με την παρέα μου και περπάτησα σε δρόμους που δεν φανταζόμουν. Κι όλο αυτό επειδή απλά δεν πήγα με το σκεπτικό “είμαι στο Λονδίνο, πρέπει να κάνω αυτό, αυτό και αυτό”. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

Δες ακόμα:

Τα 5 πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις κάθε φορά πριν ταξιδέψεις στο εξωτερικό

Photo: Unsplash/rawpixel