Στην εποχή που ζούμε και με τα Μέσα που έχουμε, συχνά πιστεύουμε ότι -εκτός της πανδημίας- μπορούμε να ταξιδέψουμε παντού, αρκεί να έχουμε χρόνο και χρήματα. Όμως δεν είναι πάντα έτσι… Τα πιο επικίνδυνα νησιά του κόσμου είναι η απόδειξη!

Τα νησιά είναι πολύ δημοφιλή για εξωτικές διακοπές… Είτε μιλάμε για τα ελληνικά νησιά με το άσπρο-γαλάζιο και τις εκπληκτικές παραλίες είτε για τα νησιά της Καραϊβικής, πάντα ένα νησί μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Αυτό δεν ισχύει όμως για τα 10 νησιά της λίστας μας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο! Σε αντίθεση με την Σαντορίνη, την Ίμπιζα, τη Μάλτα ή το Hvar, αυτά τα νησιά δεν είναι γνωστά για τις για τις υπέροχες παραλίες τους. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να προσέχεις εάν βρεθείς εκεί για επικίνδυνα ζώα, ίσως χρειαστεί να αναπνέεις μέσω μάσκας αερίου ή να προσεύχεσαι το πλοί να καταφέρει να προσεγγίσει την ακτή. Σε τρομάξαμε αρκετά; Πάμε να δούμε τη λίστα!

Τα 10 πιο επικίνδυνα νησιά του κόσμου

North Sentinel Island

Σε αυτό το νησί ζουν διάφορες φυλές που δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου απ’ τον σύγχρονο πολιτισμό. Οι άνθρωποι εκεί είναι 100% απομονωμένοι ενώ μια φυλή σε αυτό το νησί του Ινδικού Ωκεανού θεωρείται ότι έχει ζήσει εκεί για 60.000 χρόνια. Μάλιστα, στο παρελθόν, μερικές προσπάθειες επικοινωνίας είχαν καταλήξει να μετατρέπονται σε μάχες με βέλη και πέτρες.

Η Κυβέρνηση της Ινδίας δεν κάνει πλέον καμία προσπάθεια για επαφή με τους Sentinelese, που θεωρείται η πιο επικίνδυνη φυλή του κόσμου.

Οι κάτοικοι μάλιστα έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε επίσκεψη και επαφή με τον έξω κόσμο.

Ilha da Queimada (Νησί των Φιδιών)

Αυτό το νησί στη Βραζιλία είναι γνωστό και ως Snake Island και, όπως καταλαβαίνεις, κατοικείται από εκατοντάδες χιλιάδες φίδια. Δεν ζει κανείς άνθρωπος εκεί, ενώ το φίδι Bothrops insularis (χρυσή οχιά) που συναντάται πολύ στο νησί θεωρείται ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φίδι που παγιδεύτηκε στο νησί όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι μπορείς να συναντήσεις ένα φίδι σε κάθε τετραγωνικό αυτού του νησιού!

Papua, New Guinea

Η Νέα Γουινέα είναι πραγματικά ένα όμορφο μέρος για να επισκεφθείς, αλλά σίγουρα δεν θα ήθελες να βρεθείς στην Παπούα. Μέχρι το 1974, οι ιθαγενείς δεν γνώριζαν ότι άνθρωποι από άλλα μέρη δεν ήταν μέλη αντίπαλων φυλών. Οι άνθρωποι εκεί ζουν σε δεντρόσπιτα για να αποφύγουν τις επιθέσεις κι όσοι βρεθούν απροειδοποίητα στον χώρο τους μπορεί να δεχτούν επίθεση με ένα αγκαθωτό βέλος.

Gruinard Island

Αυτό το νησί βρίσκεται στον κόλπο Gruinard, στα Highlands της Σκωτίας. Για 50 χρόνια κανείς δεν το επισκεπτόταν, καθώς όλο το νησί είχε σφραγιστεί απ’ την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π.

Σύμφωνα με έγγραφα, οι Βρετανοί είχαν αναπτύξει μυστικά χημικά όπλα με βάση τον άνθρακα. Οι επιστήμονες εκεί, φορώντας κοστούμια χημικού πολέμου, δοκίμαζαν τα όπλα στα ζώα.

Το νησί σήμερα είναι επισκέψιμο, καθώς έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία ίχνη άνθρακα αλλά έχει μια βαριά ιστορία που δεν το κάνει ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Saba Island

Πρόκειται για ένα ολλανδικό νησί της Καραϊβικής που έχει μήκος 13 τ.χλμ. Τα τελευταία 150 χρόνια έχει πληγεί από περισσότερους τυφώνες απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο νησί. Μάλιστα, το ίδιο το νησί είναι η κορυφή ενός ηφαιστείου. Παρόλα αυτά, 2.000 άνθρωποι μένουν εκεί.

Έχει κοραλλιογενείς σχηματισμούς, δελφίνια, χελώνες, καρχαρίες ενώ είναι ορατά και υποθαλάσσια βουνά που δημιουργούνται απ’ την δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Εάν πάντως θελήσεις να το επισκεφτείς, φρόντισε να το κάνεις την εποχή που είναι λιγότερο πιθανό να συναντήσεις κάποιον τυφώνα.

Izu Islands

Πρόκειται για μια ομάδα ηφαιστειακών νησιών γύρω από τη χερσόνησο Izu του Honshū της Ιαπωνίας. Τον περασμένο αιώνα, ξέσπασε 6 φορές η ηφαιστειακή αλυσίδα που η κορυφή της βρίσκεται στο νησί Miyakejima.

Παράλληλα, υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων γι’ αυτό και οι κάτοικοι έφυγαν απ’ τα νησιά το 2000. Το 2005 επέστρεψαν αλλά πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μάσκες αερίων εάν τις χρειαστούν.

Bear Island

Το νησί της Νορβηγίας έχει επίσης τις επικινδυνότητές του. Έχει τόσο βραχώδες έδαφος που δύσκολα βρίσκεις φαγητό, ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δέσει ένα καράβι λόγω των τεράστιων βράχων κατά μήκος της ακτογραμμής

Αυτό, όμως, που το καθιστά σοβαρά επικίνδυνο είναι ότι ένα σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίστηκε περίπου 100 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά αυτού του σημείου το 1989 και διέρρευσε ραδιενεργό υλικό στο νερό.

Υπέροχα μέρη στον κόσμο σε καλούν να γίνεις Indiana Jones και να τα ανακαλύψεις!

Farallon Islands

Αν και υπάρχουν άπειροι καρχαρίες γύρω απ’ τα νησιά, δεν είναι αυτός ο πραγματικός κίνδυνος. Η Αμερικανική Κυβέρνηση ανάμεσα στο 1946 και το 1970 είχε χρησιμοποιήσει την τριγύρω θάλασσα για ραδιενεργά απόβλητα.

O Οργανισμός Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει πει ότι όλες οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των βαρελιών μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ υπάρχει και ένα μολυσμένο πολεμικό σκάφος που το 1951 βυθίστηκε εκεί μετά από πυρηνικές δοκιμές που είχε υποστεί.

Bouvet Island

Το νησί Bouvet βρίσκεται βόρεια της Ανταρκτικής. Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου. Περισσότερο από το 93% αυτού του νησιού καλύπτεται πάντα από παγετώνα, ενώ ζουν εκεί 6 άτομα που εργάζονται στη νορβηγική μετεωρολογική υπηρεσία. Δουλεύουν εκεί για δύο έως τέσσερις μήνες κάθε φορά.

Mergui Archipelago

Το Αρχιπέλαγος Mergui αποτελείται από 800 μικρά νησιά. Βρίσκεται μεταξύ Μιανμάρ (Βιρμανία) και Ταϊλάνδης. Τα νησιά είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητα. Η φυλή Moken επιβιώνει αποκλειστικά με το ψάρεμα και ζουν σε μεγάλες ξύλινες βάρκες. Εάν πλησιάσει κάποιος ξένος, τον υποδέχονται με… βέλη φωτιάς. Έτσι, οι γειτονικές κυβερνήσεις προτείνουν στους τουρίστες να αποφύγουν την περιοχή.

Δυστυχώς, η φυλή αγωνίζεται τώρα να επιβιώσει, αλλά καμία από τις τοπικές κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμη να τους βοηθήσει.

Σε ποια απ’ αυτά θα πήγαινες;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News