Πώς μπορείς να αρνηθείς κάτι; Μπορείς και μάλιστα πολύ εύκολα. Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να πουν όχι, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Τέρμα οι ενοχές.

Πώς μπορείς να αρνηθείς κάτι,να πεις ένα δυνατό “όχι”, χωρίς να “χαλάσεις” την καρδιά κάποιου, χωρίς να χαλάσεις τις σχέσεις σας αλλά να κάνεις και αυτό που πραγματικά θέλεις;

Αρχικά, να  σου πούμε πως το να πεις “όχι” σε κάποιον, να αρνηθείς κάτι θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Σκέψου το αλλιώς: Όσα πιο πολλά “ναι” λες καταλήγεις να καταπιέζεσαι εσύ και να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις. Δεν είσαι, όμως, τόσο αδύναμος!

Πώς μπορείς να αρνηθείς κάτι χωρίς ενοχές; Πώς μπορείς να πεις “όχι”;

Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί λες “όχι”

Όταν προσπαθείς να χτίσεις καλές και δυνατές σχέσεις με τους άλλες, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι είναι σημαντικό για σένα και τι δεν είναι. Για να το κάνεις αυτό, κάνε μια λίστα με ανθρώπους, πράγματα και events που θέλεις να αφιερώσεις χρόνο. Κι έτσι έχεις θέσει αμέσως τις προτεραιότητές σου και δεν θα δυσκολευτείς ξανά στο τι θέλεις να κάνεις και τι όχι!

Μπορείς να προσφέρεις μια άλλη επιλογή

Κι αυτός ίσως είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αρνηθείς κάτι. Όταν αρνείσαι να κάνεις μια χάρη σε κάποιον, μπορείς να προσφέρεις σε αυτό το άτομο μια άλλη εναλλακτική, μια επιλογή. Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να δεις έναν φίλο σήμερα κι έχεις καιρό να τον δεις, μπορείς να του υποσχεθείς ότι θα τον δεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Easy!

Δείξε κατανόηση

Αν δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με κάτι που τον προβληματίζει, προσπάθησε να τον ακούσεις και να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει. Πες τους ότι καταλαβαίνεις ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και ευχήσου καλή τύχη.

Πες “όχι” σε αυτό που σου ζητάνε αλλά όχι στο άτομο που στο ζητά

Μην ανησυχείς ότι η άρνησή σου θα προσβάλλει το άλλο άτομο γιατί προσπαθείς να συνεχίσεις τη σχέση σου μαζί του. Το γεγονός ότι αρνείσαι σημαίνει ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις αλλά δεν είναι ζήτημα προσωπικό. Και το άλλο άτομο πρέπει να το καταλαβαίνει και το καταλαβαίνει!

Εξήγησε τον λόγο

Μπορείς να αρνηθείς και να εξηγήσεις πολύ ευγενικά τον λόγο της άρνησής σου. Όταν λες “όχι” σε κάποιον περιμένει να ακούσει κάτι περισσότερο, μια εξήγηση. Ίσως έχεις άλλα σχέδια, είσαι κι εσύ σε δύσκολη περίοδο, είσαι κουρασμένος ή οτιδήποτε άλλο. Να είσαι ειλικρινής.

Αν επιμένει, δείξε υπομονή

Όσο κι αν επιμένει κάποιος, εσύ πρέπει να κάνεις το δικό σου, να μην αλλάξεις γνώμη επειδή πιέζεσαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο το “όχι” σου να είναι ηχηρό και να παραμείνει “όχι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δείχνεις κατανόηση. Μπορείς να του πεις μια καλή κουβέντα, να τον κάνεις μια αγκαλιά και να βοηθήσεις όταν πραγματικά θα μπορείς.

Μην αναβάλλεις την απάντηση

Πολλές φορές είναι δύσκολο να αρνηθείς κάτι. Αλλά όταν καθυστερείς την απάντησή σου, όταν η απάντηση είναι “μπορεί” και μετά λες “όχι”, αυτό δεν είναι καλή τακτική! Μια ξεκάθαρη απάντηση είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Διαβάστε επίσης:

7 υπέροχες δικαιολογίες για να μη βγεις ραντεβού!

Photo: Unplash/Gemma Evans