Άγχος ότι θα αποτύχεις, τι θα πουν οι άλλοι, πώς θα συντηρήσεις την οικογένειά σου εάν όλο αυτό δεν λειτουργήσει… Αυτές είναι μόνο μερικές απ’ τις σκέψεις σου όταν περνάει απ’ το μυαλό σου το να αλλάξεις καριέρα μετά τα 40. Ενώ έχεις μια καλή θέση, με ικανοποιητικό μισθό και συνεχώς δείχνεις δείγματα επιτυχίας, αποφασίζεις να ρισκάρεις τα πάντα για να δοκιμάσεις κάτι νέο. Προφανώς και είναι τρομακτικό! Αλλά γίνεται να κάνεις μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας μετά τα 40. Και δεν θα τη μετανιώσεις ποτέ αυτή την αλλαγή!

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα γύρω στα 30 τους και πλέον είναι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι. Ξέρω επίσης και πολλούς ανθρώπους που άλλαξαν ολόκληρη τη ζωή τους μετά τα 40 τους και πλέον είναι καλύτερα από ποτέ!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να αλλάξεις καριέρα σ’ αυτή την ηλικία είναι να συμφιλιωθείς και να αγαπήσεις την αλλαγή. Αν δεν ξέρεις τον τρόπο, δες εδώ όσα έχουν να σου πουν η Μάρεα Λαουτάρη και η Πόπη Τσαπανίδου.

Όταν θα είσαι συμφιλιωμένος με την ιδέα της αλλαγής, μπορείς να προχωρήσεις στην αλλαγή της καριέρας που μπορεί να αλλάξει και ολόκληρη τη ζωή σου. Ή μπορεί πολύ απλά να ξεκινήσεις απ’ την καριέρα σου και γρήγορα να αντιληφθείς ότι δεν σου αρέσουν κι άλλα κομμάτια της ζωής σου.

Πώς θα το κάνεις όλο αυτό επιτυχημένα; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

5 βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας μετά τα 40

Όρισε το γιατί

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να καταλάβεις γιατί παίρνεις αυτή την απόφαση. Το τι και το πώς είναι κάτι που θα σκεφτείς αργότερα, αφού είσαι σίγουρος ότι είναι κάτι το οποίο θέλεις όντως να κάνεις.

Τι αγαπάς και τι μισείς στη δουλειά σου; Τι σε κάνει να θέλεις να αλλάξεις καριέρα; Θέλεις να αλλάξεις τελείως αντικείμενο ή μήπως απλά δεν σ’ αρέσει η εταιρεία για την οποία εργάζεσαι;

Ουσιαστικά, πρέπει να βρεις τι είναι αυτό που -πιστεύεις- ότι θα σε κάνει χαρούμενο, το “γιατί” θέλεις να κάνεις αυτή την αλλαγή.

επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Pexels

Να είσαι προετοιμασμένος για όλα

Μια αλλαγή καριέρας μετά τα 40 χρειάζεται πολλά κότσια. Όχι απλά αντιμετωπίζεις τις δικές σου ανασφάλειες και φόβους, αλλά πολλοί άνθρωποι θα μιλήσουν με αρνητικά λόγια γι΄αυτή σου την απόφαση.

Αν είσαι, όμως, σίγουρος γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις, θα μπορέσεις να το διαχειριστείς. Εάν δεν είσαι, θα μπεις στη διαδικασία να σκέφτεσαι τι λέει ο κόσμος.

Ο φόβος

Συνήθως υπάρχουν 3 είδη φόβων που μας κρατάνε απ’ το να κάνουμε μια τέτοια μεγάλη αλλαγή:

  • Ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα
  • Ο φόβος της αποτυχίας
  • Ο φόβος του τι θα σκεφτούν οι άλλοι

επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Unsplash/Freshh Connection

Σκέψου τους φόβους σου, πολύ ρεαλιστικά, σκέψου το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο για καθέναν απ’ αυτους και με ποιο τρόπο θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις το χειρότερο σενάριο.

Εφόσον έχεις πλάνο, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!

Μάθε, διάβασε

Μην αλλάξεις καριέρα χωρίς να ξέρεις τι γίνεται στον κλάδο στον οποίο έχεις ονειρευτεί να δουλεύεις. Μπορεί να έχεις πλάσει μια φανταστική εικόνα στο μυαλό σου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μίλα με ανθρώπους του χώρου, ψάξε πληροφορίες, μάθε όσα περισσότερα μπορείς. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτή η αλλαγή καριέρας ταιριάζει με το “γιατί” σου.

επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Pixabay

Δοκίμασε και εξασκήσου

Πριν αποφασίσεις να αλλάξεις δουλειά, μπορείς να ξεκινήσεις με το να δεις τι χρειάζεται για να αλλάξεις καριέρα. Ποια skills που έχεις ήδη απ’ την τωρινή καριέρα σου μπορείς να τα εκμεταλλευτείς και ποια καινούργια χρειάζεται να αποκτήσεις; Κάνε ένα σεμινάριο, εργάσου part time σε κάποια εταιρεία του χώρου για να εξασκηθείς και να δεις στην πράξη εάν σου αρέσει, γέμισε τον εαυτό σου με όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι και πίστεψέ μας, θα ξέρεις πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το επόμενο βήμα και να αλλάξεις ολοκληρωτικά καριέρα!

Δες ακόμα:

5 skills που χρειάζεσαι για να κάνεις επιτυχημένα μια δουλειά εξ αποστάσεως

Photo: Pexels