Σήμερα 1η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Vegan! Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζεις. Υπάρχουν τρόφιμα που δεν είναι vegan και πολλοί δεν το γνωρίζουν… ακόμη κι αυτοί που θέλουν να ακολουθήσουν μια τέτοια διατροφή. 

Σίγουρα γνωρίζεις ότι πρέπει ν’ αποφύγεις το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το ψάρι όταν ακολουθείς μια τέτοια διατροφή. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να πεις ποια φαγητά είναι vegan και μπορείς να τα απολαύσεις όταν ακολουθείς τον βιγκανισμό.

Είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες και τα συστατικά των τροφίμων αν θέλεις να αποφύγεις τα κρυμμένα συστατικά με βάση τα ζώα στα τρόφιμα και τα ποτά.

Τρόφιμα που δεν είναι vegan και πολλοί δεν το γνωρίζουν

Σοκολάτα

Τρόφιμα που δεν είναι vegan

Το κακάο από μόνο του είναι vegan αλλά ορισμένες φορές προστίθενται γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα – ακόμη και στη μαύρη σοκολάτα. Πολλές μάρκες σοκολάτας λένε πως τα προϊόντα τους είναι vegan, αλλά πρέπει πάντα να ελέγχεις τα συστατικά για να δεις αν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπύρα και κρασί

Κι όμως! Το “isinglass, μια ουσία με βάση τη ζελατίνη που προέρχεται από ψάρια, χρησιμοποιείται σε ορισμένες μπύρες ή κρασιά. Άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται μερικές φορές είναι η καζεΐνη (από γάλα) και τα ασπράδια αυγών. Δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά δεν αναφέρονται σε κρασιά και μπύρες, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την εταιρία αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Candies

Τρόφιμα που δεν είναι vegan

valeria_aksakova / Freepik

Τα γλυκά με ζάχαρη, όπως οι τσίχλες, οι καραμέλες και τα marshmallows, μπορεί να περιέχουν ζελατίνη. Η ζελατίνη προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο και συχνά αναφέρεται ως συστατικό. Αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι καραμέλες παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο.

Κρέμες με μη γαλακτοκομικά προϊόντα

Μη σε ξεγελούν οι περιγραφές για μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλές από αυτές τις κρέμες περιέχουν μικρές ποσότητες καζεϊνικού νατρίου, ένα παράγωγο με βάση το γάλα.

“Κόκκινα” τρόφιμα

Κάποια “κόκκινα” τρόφιμα και ποτά (π.χ. γιαούρτι, χυμοί, σάντουιτς και καραμέλες) μπορεί να περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται καρμίνη (ή κοχενικό ή καρμικό οξύ), το οποίο είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από έντονα. Κοίτα τον κατάλογο με τα συστατικά!

Veggie burgers

valeria_aksakova / Freepik

Unsplash/Arabi Ishaque

Πολλά veggie burgers περιέχουν αυγά ή γαλακτοκομικά, επομένως δεν είναι ακριβώς vegan.

Μέλι

Το μέλι είναι λιγάκι αμφιλεγόμενο μεταξύ της κοινότητας των vegan. Επειδή προέρχεται από τις μέλισσες, πολλοί, αν όχι όλοι οι vegan επιλέγουν να αποφύγουν το μέλι.

Ψωμί

τρόφιμα που δεν είναι vegan

Photo: unsplash/Hüseyin

Τέλος, πολλά ψωμιά περιέχουν γάλα, αυγά, βούτυρο ή άλλα ζωικά υποπροϊόντα.

Διαβάστε επίσης:

Βιγκανισμός: Τρόπος ζωής κι όχι μόνο διατροφής

Photo: unsplash/Allie Smith