Πότε πρέπει ν’ αλλάξεις τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου; Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ήρθε η ώρα να πας μέχρι το βουλκανιζατέρ, αλλά πολλές φορές δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να πεις αντίο στα ελαστικά σου.

Γι΄αυτό κι εμείς σήμερα θα σου πούμε ένα μικρό κόλπο για να τσεκάρεις μόνος σου, πολύ γρήγορα, πότε πρέπει ν’ αλλάξεις ελαστικά στο αυτοκίνητο!

Θα χρειαστείς μόνο ένα κέρμα του 1 ευρώ!

Αν θέλεις να ελέγξεις σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, θα χρειαστείς μόνο ένα κέρμα του 1 ευρώ.

Πριν κάνεις, όμως, το κόλπο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα ελαστικά σου θα πρέπει να έχουν βάθος τουλάχιστον 2 χιλιοστών για να είναι σε καλή κατάσταση.

Το τυπικό είναι 1,6 χιλιοστά, αλλά οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνιστούν 2 χιλιοστά.

Πάρε ένα κέρμα του 1 ευρώ. Η χρυσή άκρη του νομίσματος είναι ακριβώς  3 χιλιοστά. Βάλε το κέρμα ανάμεσα στις γραμμές του λάστιχου. Είναι καλυμμένη η χρυσή άκρη; Τότε ακόμα τα λάστιχά σου αντέχουν!

Εάν μπορείς να δεις τη χρυσή άκρη του κέρματος έξω απ’ το λάστιχο, τότε πήγαινε αμέσως ν’ αλλάξεις ελαστικά!

Πώς αλλιώς τσεκάρεις τα λάστιχά σου;

Ελέγχεις τις ράβδους που δείχνουν τη φθορά: Οι εν λόγω ράβδοι είναι αόρατες και είναι «ενσωματωμένες» στα καινούρια ελαστικά. Όσο πιο φθαρμένα είναι τα λάστιχα, τόσο πιο εμφανείς είναι οι ράβδοι.

Ελέγχεις για γρατζουνιές, κοψίματα, φουσκάλες: Εάν τα ελαστικά σου πλευρικά έχουν πολλές φθορές, τότε ίσως χρειάζεται να τα αλλάξεις πριν καταστραφούν τελείως!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να κρατάμε τα λάστιχά μας πάνω από 4 χρόνια. Φυσικά, σ’ αυτή την «ημερομηνία λήξης» παίζουν αρκετά πράγματα ρόλο, όπως τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει, η ένταση της οδήγησης και το οδόστρωμα.

Ακόμα, όμως, κι αν δεν χρησιμοποιείς πολύ το αυτοκίνητό σου, δεν θα πρέπει να κρατάς τα ελαστικά ίδια για πάνω από πέντε χρόνια, ενώ θα πρέπει σίγουρα να κάνεις συχνά ελέγχους.

Εάν δεν είσαι σίγουρος για την κατάσταση στην οποία είναι τα ελαστικά σου, πήγαινε στο συνεργείο που εμπιστεύεσαι και ζήτα τους να σου πουν τη γνώμη τους!

Διάβασε ακόμα:

Tips για να μην χρειάζεται κάθε μέρα το αυτοκίνητό σου καύσιμα