Τα υλικά που επιβαρύνουν τον πλανήτη μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις…αλλιώς!

LIKE US ON FACEBOOK

Όπως είναι γνωστό, τα πλαστικά μπουκάλια και οι σακούλες βλάπτουν την οικολογία. Αλλά το πραγματικό αρνητικό είναι η αδιάκοπη πίστη μας στη χρήση τους.

Ποιος και πότε δεν αγόρασε ένα μπουκάλι χυμό ή μια πλαστική σακούλα; Θα εκπλαγείς αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για αυτά τα υλικά για το καλό του πλανήτη που πολλοί άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν. Παρακάτω θα βρεις τα υλικά και τις ουσίες που μπορούν να κατακτήσουν την αγορά στο εγγύς μέλλον και τελικά να αντικαταστήσουν τα επιβλαβή υλικά για τον πλανήτη.

Συνθετικές πρωτεΐνες καλαμαριού

υλικά για το καλό του πλανήτη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δόντια του καλαμαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων υλικών με ιδιότητες αυτο-ανάκτησης και παρέχει επιπλέον αντοχή στα προϊόντα. Φυσικά, είναι βιοδιασπώμενο και κατάλληλο για επεξεργασία. Εάν η παραγωγή υλικών βασισμένων σε πρωτεΐνες είναι μεγάλη, τότε αυτό το προϊόν θα μπορούσε να αντικαταστήσει το νάιλον και τα πολυεστέρα.

Βελτιωμένο βαμβάκι

Το μόνο πρόβλημα στην παραγωγή βαμβακιού είναι η ανάγκη χρήσης τοξικών ουσιών και η χρήση πολλών υδάτων. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες έχουν στραφεί στη βελτίωση της παραγωγής βαμβακιού, όμως το ποσοστό τους αγγίζει μόνο το 12,5%.

Lyocell

υλικά για το καλό του πλανήτη

Τα ρούχα από συνθετικές ίνες δεν είναι ευχάριστα στο δέρμα και όταν πλένονται, εκκρίνουν επιβλαβείς ουσίες που φθάνουν στους ωκεανούς μέσω των υπονόμων. Μία εναλλακτική λύση στα συνθετικά υλικά είναι το lyocell, ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό από ίνες κυτταρίνης. Το υλικό είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμεύσει ως δευτερογενής πρώτη ύλη. Το Lyocell είναι προφανώς παρόμοιο με το μετάξι, αλλά σε ποιότητα είναι παρόμοιο με το βαμβάκι. Το μόνο μειονέκτημα είναι η πολύ υψηλή τιμή. Αλλά ακόμη και ένα ύφασμα που περιέχει 50% lyocell θεωρείται οργανικό.

Χαρτί

Εκτός από τα δέντρα, υπάρχουν πολλά φυσικά υλικά από τα οποία μπορεί να γίνει χαρτί, όπως οι μπανάνες και η κάνναβη. Το άχυρο σίτου, το οποίο παραμένει σε μεγάλες ποσότητες μετά τη συγκομιδή, είναι επίσης δημοφιλές. Το μόνο πρόβλημα του οικολογικού χαρτιού είναι το υψηλό κόστος του. Αλλά η ποιότητα και οι άλλες ιδιότητες είναι εξαιρετικές.

Μανιτάρια ως δομικό υλικό

υλικά για το καλό του πλανήτη

Τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν πλαστικά μονωτικά υλικά. Η παραγωγή γίνεται από ανθεκτικούς ιστούς μυκηλίων, των οποίων τα μανιτάρια συντίθενται, από την εταιρεία MycoWorks. Προς το παρόν, αυτό το οργανικό υλικό καθιστά δυνατή την κατασκευή βιοδιασπώμενων συσκευασιών, μονωτικών πάνελ, δομών σχεδιασμού επίπλων και ακόμη και βιοδιασπώμενου δέρματος. Υπάρχει μια ακόμη εταιρεία που ονομάζεται Οικολογικός Σχεδιασμός που χρησιμοποιεί μυκήλιο ως μέσο ενίσχυσης των ξύλινων πάνελ κατά την κατασκευή και παράγει επίσης πυρίμαχη συσκευασία.

Μπαμπού ως πρώτη ύλη για την παραγωγή οδοντοβουρτσών

Οι συνήθεις πλαστικές οδοντόβουρτσες είναι μια πραγματική οικολογική καταστροφή. Μια εναλλακτική λύση είναι οι βιοδιασπώμενες βούρτσες από μπαμπού, που δεν θα χρειάζεται να αλλάζονται τόσο συχνά όσο οι πλαστικές.

Οικολογικά μαγιό

υλικά για το καλό του πλανήτη

Τα φιλικά προς το περιβάλλον μαγιό δημιουργούνται από ένα σπογγώδες υλικό χρησιμοποιώντας 3D μορφή. Όταν κολυμπάς, το μαγιό απορροφά όλες τις βρώμικες ουσίες του νερού. Αυτό δεν ακούγεται και πολύ υγιεινό, αλλά δεν δημιουργεί κανένα προβλήματα υγείας κι ίσως με αυτόν τον τρόπο να συμβάλεις κι εσύ στην προστασία του πλανήτη.

Πουρές μήλου για την παρασκευή σκευών μίας χρήσης

Σε μια ρωσική πόλη τα βρώσιμα σκεύη μιας χρήσης έχουν διατεθεί στο εμπόριο ως ισοδύναμα με τα πλαστικά σκεύη. Το πιο εύκολο υλικό για μετατροπή και χαμηλό σε υδατάνθρακες είναι ο πουρές μήλου. Τα σκεύη αυτά διασπώνται σε μερικές ημέρες και διαλύονται στο νερό σε 12 ώρες. Η τιμή κυμαίνεται από 0,8 έως 1,0 € ανά κομμάτι, αλλά οι δημιουργοί δεν θέλουν να σταματήσουν εκεί και να εργαστούν σε μια πιο προσιτή κατασκευή με υλικά για το καλό του πλανήτη.

Πλαστικά μπουκάλια για την κατακευή δοκών

υλικά για το καλό του πλανήτη

Στη Μόσχα χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές δοκοί για την επισκευή της τροχιάς του τραμ. Μια τέτοια κατασκευή μπορεί να λειτουργήσει για 50 χρόνια ή και περισσότερο. Στη συνέχεια, οι δοκοί αυτοί μπορούν να επεξεργαστούν χρησιμοποιώντας άλλα υλικά.

Τσιμέντο στηριζόμενο στην ουρία

Το τσιμέντο είναι ένα από τα πιο επιβλαβή υλικά για το περιβάλλον. Η παραγωγή του αντιπροσωπεύει το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μία εναλλακτική λύση είναι το “βιολογικό τσιμέντο” που θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιώντας τρία συστατικά για την κατασκευή του: άμμο, θρεπτικά συστατικά και ουρία.

Bonus: αντίο σερβιέτες

υλικά για το καλό του πλανήτη

Μια από τις εναλλακτικές λύσεις για τις δημοφιλείς σε όλες μας σερβιέτες είναι οι εμμηνορρυσιακές κιλότες. Αυτά τα εσώρουχα μοιάζουν πολύ με τα κανονικά εσώρουχα. Έχουν μια επένδυση αναρρόφησης από μπαμπού, υπερ-απορροφητικές ιδιότητες, φυσικά αντιβακτηριακές και αντι-μυρωδιές, που απορροφούν τη ροή και αποτρέπουν τη διαρροή. Αυτό το απίστευτο εσώρουχο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η σερβιέτα και η χωρητικότητα είναι περίπου όσο δύο ταμπόν. Στο τέλος της ημέρας, τα εσώρουχα αυτά πρέπει να πλένονται με το χέρι ή με ένα πλυντήριο.

Συνεπώς, υπάρχουν σίγουρα εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν από τους ανθρώπους, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποτροπή της οικολογικής καταστροφής. Τα παραπάνω αποτελούν υλικά για το καλό του πλανήτη, όμως ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θα του είναι πιο χρήσιμο. Ακόμα και η μείωση των πλαστικών σακούλων και η αντικατάστασή τους από χάρτινες θα βοηθήσει στη διατήρηση της οικολογίας του πλανήτη μας.

Διαβάστε επίσης:

Φάλαινες θύματα των πλαστικών

Photos: pixabay.com, sympa-sympa.com
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved