Όταν πρωτογνωρίζεσαι με κάποιον δεν δίνεις και τόσο σημασία στα ελαττώματα; Σίγουρα στην αρχή μιας γνωριμίας δεν δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες και αν καταλάβουμε κάποιο ελάττωμα τότε.. εθελοτυφλούμε!

Μήπως τελικά όμως έχεις σχέση με νάρκισσο; Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας, μια ψυχική ασθένεια που εκδηλώνεται ως έντονη ανησυχία για το κύρος και την δύναμη του ατόμου. Περίπου το 6% του πληθυσμού πάσχει από αυτή την διαταραχή. Αν αναρωτιέσαι “Έχω σχέση με νάρκισσο;” υπάρχουν σημάδια για να το καταλάβεις.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολα να εντοπιστούν από την αρχή, αλλά μπορεί να αποκαλύπτονται όσο περνάει ο καιρός. Εάν πιστεύεις ότι έχεις σχέση με νάρκισσο, εδώ είναι μερικά χαρακτηριστικά για να καταλάβεις καλύτερα.

Δεν έχεις γνωρίσει ποτέ τους φίλους του από το σχολείο ή την σχολή

Οι νάρκισσοι συνήθως κάνουν φιλίες πολύ γρήγορα. Ρώτα τον, αν είναι θα στο επιβεβαιώσει. Αυτό που είναι σπάνιο είναι να κρατήσουν μια φιλία για παραπάνω από 2 μήνες. Δες επίσης αν άτομα της οικογένειάς του τον έχουν σε απόσταση.

Οι ιστορίες που σας λέει, είναι ψέματα

Θυμάσαι πόσα ψέματα σου έχει πει που τα ανακάλυψες λίγο καιρό αργότερα;; Οι νάρκισσοι είναι φοβεροί αφηγητές, αλλά οι ιστορίες τους είναι συνήθως αναμορφωμένες, ώστε να φαίνονται ανώτερες, προκειμένου να εξουδετερώσουν την χαμηλή τους αυτοπεποίθηση.

Αισθάνεσαι κούραση πνευματική και ψυχολογική μετά τα ραντεβού σας

Πας για δείπνο μαζί του, ή μια ολιγόωρη βόλτα, και εσύ νιώθεις βαθιά κούραση. Οι νάρκισσοι προσελκύουν την προσοχή και την ενέργεια των συνομιλητών τους και αν πάρουν το μήνυμα ότι δεν είναι κάποιος αφοσιωμένος πάνω του, κάνει τα πάντα για να βεβαιωθεί ότι έχει την απόλυτη προσοχή πάνω του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα χειραγωγίας. Μπορεί να σε επικρίνει. Μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία για να τραβήξει το ενδιαφέρον ή μια “έκτακτη ανάγκη” που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Δεν ενθουσιάζεται με τις επιτυχίες σου

Θέλεις τόσο πολύ να του πεις ότι πήρες την προαγωγή που ήθελες, αλλά μόλις το πεις συνειδητοποιείς ότι δεν χαίρεται όσο θα ήθελες. Στην πραγματικότητα, αντί να χαρεί με εσένα σου λέει για κάποιο δικό του κατόρθωμα. Αν αυτό είναι συχνό φαινόμενο τότε μάλλον είναι σίγουρα νάρκισσος.

Πάντα φταίνε οι άλλοι

Αν αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του και πάντα βρίσκει τρόπο να τα ρίχνει στου άλλους, τότε αυτό είναι ένα σημάδι. Ψάξτο προσεκτικά.

Νομίζει ότι όλοι τον ζηλεύουν

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τον ζηλεύουν επειδή είναι τόσο ταλαντούχος, όμορφος και γενικά καταπληκτικός. Στην αρχή αυτό σε εντυπωσιάζει, μέχρι που καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά είναι ψέματα και ότι μάλλον αυτός ζηλεύει όλους τους άλλους,

Νιώθεις ότι δίνεις τα πάντα και αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό

Μια υγιή σχέση είναι ένας δρόμος αμφίδρομος. Αλλά όταν είσαι σε σχέση με έναν νάρκισσο, μπορεί να βρεθείς να δίνεις όλα όσα έχεις. Εν τω μεταξύ, ο σύντροφός σου έχει μια ακόρεστη ανάγκη για έπαινο και προσοχή αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για την υποστήριξή σου. Εαν η σχέση δεν είναι ισορροπημένη, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε είναι καιρός να μπει ένα τέλος.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστήμη αποφάσισε, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ανθρώπου

Credits: Fares Hamouche/ Unsplash