Μεγαλώνοντας και ενώ πλέον, είσαι ενήλικας, ανεξάρτητος, με δική σου οικογένεια ενδεχομένως, αφήνεις πίσω τους γονείς σου. Η σχέση με τους γονείς μεγαλώνοντας αλλάζει και είναι ιδιαίτερη…

Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουν κάποιο μικρό ή μεγάλο θέμα υγείας κι αν είναι ο γονιός σου, τι κάνεις; Γυρνάς την πλάτη; Δεν είναι ποτέ αργά για να βοηθήσεις τον γονιό σου που έχει μεγαλώσει, να τον φροντίσεις όπως σε φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια, να του δίνεις την προσοχή που αξίζει και να κάνεις τη ζωή του πιο εύκολη.

Συχνά όλα αυτά τα ξεχνάμε και τους πληγώνουμε ανεπανόρθωτα. Και η σχέση με τους γονείς είναι από τις πιο ουσιαστικές που έχεις.

Ποια είναι χειρότερα πράγματα που κάνουμε στους γονείς;

Τους παραμελείς

Τους λείπεις, σε χρειάζονται, έχουν ανάγκη να σε δουν και να περάσουν χρόνο μαζί σου. Κι εσύ; Εξαφανίζεσαι, σπάνια τους επισκέπτεσαι καθώς δεν χωρούν στο πρόγραμμά σου και νιώθουν πιο μόνοι από ποτέ…

Λες πράγματα που δεν θα έπρεπε

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει, λέει ο λαός μας. Και υπάρχουν ορισμένες φράσεις που πληγώνουν τους γονείς μας και πρέπει να αποφεύγουμε:

  • Γιατί με γέννησες;
  • Δεν έδωσες τίποτα για μέσα.
  • Πάντα αγαπούσες περισσότερο την/τον αδερφή/αδερφό μου
  • Σε μισώ.

Σκέψου σε ποιον μιλάς και τι θα πεις πριν το πεις.

σχέση με τους γονείς

Photo: unsplash/Esther Ann

Δεν ρωτάς πώς είναι η υγεία τους

Δεν παραπονιούνται όλοι οι άνθρωποι όταν πονάνε ή όταν είναι άρρωστοι. Έτσι, και οι γονείς σου μπορεί να το κρύβουν πολύ καλά και να μην σου κάνουν ποτέ παράπονα ή να μην σου πουν πώς κάτι πηγαίνει στραβά. Πρέπει να τους ρωτάς ειλικρινά και να τους βοηθήσεις να απαλλαγούν από το άγχος και τη στεναχώρια.

Δες πόσο ύπνο χάνουν οι νέοι γονείς, σύμφωνα με έρευνα!

Δεν τους βοηθάς οικονομικά

Ορισμένες φορές ίσως οι γονείς σου χρειάζονται βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα. Αν δεν θέλεις να δώσεις χρήματα, μπορείς να τους κάνεις ένα super market, να κάνεις μικρά πράγματα που έχουν, όμως, μεγάλη αξία.

σχέση με τους γονείς

Δεν τους λες πράγματα για σένα

Τους κρατάς σε μια απόσταση.  Εξακολουθούν να είναι γονείς και ανησυχούν για σένα. Η φράση “δεν είναι δική σου δουλειά” πονάει μια μαμά όσο τίποτα άλλο. Μπορείς να μοιράζεσαι μαζί τους πράγματα που σου συμβαίνουν και σε προβληματίζουν ακόμη κι αν δεν θες να μπεις σε λεπτομέρειες.

Εκνευρίζεσαι μαζί τους

Κι εκνευρίζεσαι επειδή δεν θυμούνται πράγματα ή δεν ακούνε καλά κι εσύ πρέπει να τα επαναλάβεις. Δεν σου είναι κόπος… μην ξεχνάς ότι είναι γονείς σου και δεν έχετε δα και την ίδια ηλικία!

Η σχέση με τους γονείς είναι μοναδική.  Είναι ουσιαστική, δυνατή, είναι για πάντα. Φρόντισε μεγαλώνοντας να δείχνεις τον σεβασμό, την αγάπη σου στους γονείς, να τους φροντίζεις πριν να είναι πολύ αργά και μετά να μετανιώνεις.

Διαβάστε επίσης:

Λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και επηρεάζουν τα παιδιά

Photo: unsplash/Haley Phelps