Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία; Ανήκουμε στη γενιά του «selfie» & όλοι έχουμε πολύ προσεγμένους λογαριασμούς social media, αλλά όταν μας μιλάνε για προσωπική αντίληψη, θα έπρεπε να ερωτηθούμε το πώς πραγματικά είμαστε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η αυτοπεποίθησή μας πρέπει να προέρχεται από τις ικανότητές μας. Για να αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας όμως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα δυνατά μας σημεία και να βελτιώσουμε ή να μειώσουμε τον αντίκτυπο των αδύναμων σημείων μας.

Στα παρακάτω 15 βήματα θα μπορέσεις να κατανοήσεις καλύτερα τις αδυναμίες και τα δυνατά σου σημεία που εστιάζουν σε επιστημονικά αποδεδειγμένους παράγοντες που οδηγούν σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Αυτά τα βήματα μας τα έχουν παρέχει οι ειδικοί στα θέματα εργασίας, ο Dr. Tomas Chamorro- Premuzic και ο Adam Yearsley.

Τα 15 βήματα για να βρεις τα δυνατά σου σημεία & να είσαι επιτυχημένος στην δουλειά σου

1. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί

Όσο καλύτερα καταλαβαίνεις τα δικά σου δυνατά σημεία και τους περιορισμούς σου, τόσο πιο έξυπνες επιλογές σταδιοδρομίας θα κάνεις. Θα σου αρέσουν περισσότερο οι δουλειές που θα επιλέγεις, θα αποδίδεις καλύτερα και θα παραμένεις περισσότερο χρόνο στην ίδια εταιρεία. Η αυτογνωσία με άλλα λόγια, είναι πολύ υποτιμημένη αν και αυτή ουσιαστικά αποτελεί την βάση για να ενισχύσεις πραγματικά το ταλέντο σου. Βοηθά επίσης, στην εύρεση εργασίας που ταιριάζει στις αξίες και τις δεξιότητές σου.

2. Μάθε τα δυνατά σου σημεία και τις αδυναμίες σου

Αν και ακούγεται ελκυστικό να επικεντρωθείς μόνο στα δυνατά σου σημεία, καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι λειτουργεί καλά μια μονόπλευρη προσέγγιση. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας λέει ότι είναι σημαντικό να δουλέψεις για τα δυνατά σου σημεία και τις αδυναμίες σου συνδυαστικά, ειδικά εάν αυτά περιορίζουν την απόδοσή σου ή επηρεάζουν τους γύρω σου. Τα δωρεάν online test όπως το Wingfinder θα σε βοηθήσουν για να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου και να ανιχνεύσεις τα δυνατά σου σημεία και θα σου παρέχουν μια αντικειμενική εικόνα των πλεονεκτημάτων και αδυναμιών σου καθώς και μια καθοδήγηση σχετικά με το πώς μπορείς να τα διαχειριστείς.

3. Δες καθαρά χωρίς προκαταλήψεις και ψευδαισθήσεις

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι υπερεκτιμούμε την απόδοσή μας κατά μέσο όρο από 20 έως 30 τοις εκατό, και αυτό είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «self-enhancement bias» και αναφέρεται σε μια αυθόρμητη προτίμηση για τις δικές μας θεωρίες. Επιπλέον, υπάρχει η θεμελιώδης αρχή της απόδοσης η οποία ουσιαστικά εξηγεί ότι όταν κάτι εξελίσσεται καλά, νομίζουμε ότι οφείλεται στο πώς το κάναμε. Γι’ αυτό είναι τόσο πολύτιμο, το να κατανοούμε τους εαυτούς μας από μια διαφορετική άποψη και από τη χρήση ψυχολογικών εκτιμήσεων.

4. Γέμισε τα κενά σου

Η ταυτότητα μας είναι το άθροισμα των σκέψεων, των προθέσεων, και των επιθυμιών μας. Τι διαμορφώνει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε; Η ταυτότητά σου μπορεί να είναι θετική – «Είμαι συναρπαστικός τύπος, μου αρέσει να παίρνω ρίσκα» – και ταυτόχρονα η φήμη σου μπορεί να είναι αρνητική. Δηλαδή, οι άλλοι άνθρωποι γύρω σου μπορεί να σε θεωρούν «απρόβλεπτο και αναξιόπιστο». Οι άνθρωποι που εξελίσσονται περισσότερο είναι οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους καλύτερα και έχουν μια πιο ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό τους.

5. Να μάθεις τον εαυτό σου μέσα από τα κίνητρα σου

Συνήθως οι άνθρωποι δεν σκέφτονται τι γνώμη έχουν εκείνους μέχρι να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη προσωπική πρόκληση ή να βιώσουν μια κακή εμπειρία. Οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν κυρίως για δύο λόγους: είτε επειδή τους βασανίζει μια κακή τους απόδοση είτε επειδή επιδιώκουν ένα πιο λαμπρό μέλλον για αυτούς. Έχουν δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις πολύ ισχυρά κίνητρα.

6. Ξεκίνα στέλνοντας ένα SMS

Ζήτα από τον σύντροφό σου, τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σου και ζήτα τους να σου στείλουν ένα SMS ή ένα WhatsApp με μια λίστα με πέντε λέξεις που σε περιγράφουν, μία ή δύο από τις οποίες θα πρέπει να αναφέρεται σε μια αδυναμία που έχεις. Μέσα στις απαντήσεις που θα λάβεις γενικά θα καταλάβεις πώς σε βλέπουν οι άλλοι, οι απαντήσεις όμως που θα σε εκπλήξουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την προσωπική σου ανάπτυξη.

7. Πέντε ερωτήσεις για να καταλάβεις τα δυνατά σου σημεία

Τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις με ευκολία και το φέρνεις εις πέρας πάντα;Περιέγραψε μια πάρα πολύ καλή μέρα στην δουλειά σου που θυμάσαι τους τελευταίους μήνες. Τι πιστεύεις ότι πήγε καλά και τι ήταν αυτό που σε ώθησε εκείνη την μέρα;Οι άλλοι που σου λένε ότι είσαι καλός;Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σου στην δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια και γιατί;Ποιος είναι ο ανώτερος στόχος σου σε αυτή την θέση;

8. Πέντε ερωτήσεις για να καταλάβεις τις αδυναμίες σου

Περιέγραψε τη χειρότερη μέρα στη δουλειά σου. Τι σε εξάντλησε ή τι σε απογοήτευσε εκείνη την μέρα;Ποια εργασιακά καθήκοντα δεν σου αρέσουν και αισθάνεσαι ότι είναι τα πιο δύσκολα;Τι σου λένε άλλοι ότι πρέπει να βελτιώσεις; Ποια θεωρείς ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία σου στην δουλειά και γιατί; Τι πρέπει να βελτιώσεις για να αποδώσεις καλύτερα σε αυτή την θέση;

9. Η προσωπικότητά σου δεν αλλάζει εύκολα

Η προσωπικότητά σου αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Αυτή η εικόνα μένει ίδια με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζεται επίσης από τις προκαταλήψεις που αναφέραμε προηγουμένως. Μπορείς όμως να μάθεις πολλά από αυτές τις προκαταλήψεις και να τις διαχειριστείς όσο περνάει ο καιρός, εστιάζοντας σε εκείνα τα σημεία που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς. Χρησιμοποιώντας λοιπόν, την ψυχομετρία και την αξιολόγηση των δυνατών σου σημείων, το Red Bull Wingfinder θα σου αποκαλύψει ποια είναι η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου και θα σου δώσει στοιχεία για να καταλάβεις πώς σε βλέπουν οι άλλοι και τι γνώμη έχουν για εσένα.

10. Τέσσερα πράγματα που πρέπει να αναρωτηθείς

  • Συνεργασία: Πώς συνεργάζεσαι με τους άλλους και πώς φέρεσαι σε μια ομάδα;
  • Σκέψη: Όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις, πώς επιλύεις τα προβλήματα;
  • Δημιουργικότητα: Κατά την επίλυση προβλημάτων, με ποιους τρόπους διερευνάς το πρόβλημα και πώς δημιουργείς λύσεις;
  • Αντοχή: Όταν αντιμετωπίζεις εμπόδια και δυσκολίες θα επιμείνεις και θα συνεχίσεις μέχρι να βρεις την λύση;

11. Βάλε προτεραιότητες σε αυτά που θες να κάνεις

Σκέψου τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι αλλαγές. Ποιοι κινούνται περισσότερο προς τα εμπρός; Ποιοι σε κρατούν πίσω; Έχοντας αυτό υπόψη: κάνε ό, τι σε παρακινεί, αλλιώς δεν πρόκειται τίποτα να συμβεί. Ποιόν ρόλο και ποια καθήκοντα θες πραγματικά να έχεις στην δουλειά σου; Επίλεξε ένα ή δύο ή τρία, αλλά όχι πέντε ή δέκα. Επίσης, για να ανέβεις στην κορυφή του βουνού Everest θα πρέπει να φτάσεις πρώτα στο base camp. Με αυτή τη λογική, θα πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου ενδιάμεσους στόχους.

12. Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι τις αδυναμίες σου

Τώρα που λογικά γνωρίζεις περισσότερα πράγματα για τις αδυναμίες σου, προσπάθησε να προσδιορίσεις σε ποιες μελλοντικές καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν ξανά. Τι είναι αυτό που μπορεί να σε προειδοποιήσει ότι πρόκειται να ενδεχομένως να βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση; Και τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τον έλεγχο; Να κάνεις χιούμορ, ή να πάρεις μια βαθιά αναπνοή; Μάθε πώς να ανταποκρίνεσαι όχι μόνο πώς να αντιδράς.

13. Πέντε λέξεις που θα καθορίσουν την επιτυχία σου

  • Σκοπός : Έχεις ένα όνειρο, ακολουθήστε το.
  • Πρακτική : Κάνε το ξανά και ξανά.
  • Πρόοδος : Προσπάθησε να επιτύχεις όλο και πιο υψηλούς σου στόχους με την πάροδο του χρόνου.
  • Απόδοση : Να ακούς τα σχόλια που σου κάνουν οι άλλοι και να μαθαίνεις παρατηρώντας την απόδοσή σου.
  • Επιμονή : Κάθε αποτυχία σου δεν είναι παρά ένα νέο σημείο εκκίνησης σε ένα δρόμο για να κάνεις αυτό που οραματίζεσαι.

14. Κάνε την ζωή που θες όπως θα έκανε ένα αθλητής

Οι επαγγελματίες αθλητές προπονούνται πέντε φορές την εβδομάδα και διαγωνίζονται συνήθως μόνο μία μέρα το μήνα. Οι υπόλοιποι από εμάς είναι σαν να διαγωνιζόμαστε κάθε μέρα και να προπονούμαστε μία φορά το χρόνο γιατί αντικειμενικά αφιερώνουμε τόσο λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Για να το αλλάξει κάποιος αυτό θέλει πολύ προσπάθεια και σίγουρα θα είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα έχει κάνει. Θα πρέπει δηλαδή να παγώσει ό,τι κάνει και να αναρωτηθεί αν ζει την ζωή που θέλει να ζήσει.

15. Ταλέντο θεωρείται τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος που έχει βρεθεί στο σωστό μέρος

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχημένοι όταν μπορούν να επικεντρωθούν στην προσωπική τους βελτίωση και ανάπτυξη και όταν μπορούν να διαχειριστούν τα τέσσερα αυτά θέματα που είναι πολύ σημαντικά για να επιτύχουν. Άρα, είναι πολύ σαφές ότι από εσένα εξαρτάται το πώς μπορείς να γίνεις ο πιο επιτυχημένος στον χώρο εργασίας σου. Το βασικό ερώτημα εδώ είναι αν θα βρεις αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αναπτυχθείς.

To test

Το Wingfinder είναι μια δωρεάν online αξιολόγηση από το Red Bull που έχει δημιουργηθεί για να δώσει φτερά σε ανθρώπους και ιδέες.
Κάνε τώρα το τεστ 
Red Bull Wingfinder για να δεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και με το που το ολοκληρώσεις ετοιμάσου να λάβεις αμέσως την ανάλυση αυτών σε 19 σελίδες.

Δες ακόμα:

Τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα αδύνατα σημεία σου

Photo: Unsplash/Bethany Legg