Το να δουλεύεις απ’ το σπίτι είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι να είσαι στο γραφείο… Εάν ήσουν ανάμεσα σ’ εκείνους που έκανες δουλειά εξ αποστάσεως μέσα στην καραντίνα, θα καταλάβεις αμέσως τι εννοούμε.

Το πώς έχεις στο μυαλό σου ότι είναι η δουλειά εξ αποστάσεως και το πώς στ’ αλήθεια είναι, διαφέρει αρκετά.

Πολλές εταιρείες, ειδικά στο εξωτερικό, έχουν δώσει οδηγίες για remote δουλειά χωρίς να υπάρχει προς το παρόν ημερομηνία λήξης σ’ αυτό το καθεστώς, ενώ έχουμε ακούσει περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στο γραφείο πριν το 2021.

Αυτό σημαίνει πως, ειδικά εάν είσαι στη φάση αναζήτησης ενός νέου εργασιακού περιβάλλοντος, θα πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις σ’ αυτές τις νέες συνθήκες.

«Γι’ αυτούς που ψάχνουν για δουλειά, το να δείχνουν στους managers ότι μπορούν προσαρμοστούν στη δουλειά εξ αποστάσεως και στη διαδικασία της ιντερνετικής συνέντευξης, μπορεί να αποδειχθεί το μυστικό για να πάρουν τη δουλειά και να ξεχωρίσουν απ’ τους άλλους υποψήφιους», λέει η Claudia Johnson, διευθύντρια του τμήματος HR στο Addison Group.

5 skills που χρειάζεσαι για να κάνεις επιτυχημένα μια δουλειά εξ αποστάσεως

Παρακάτω θα δεις ποια είναι αυτά τα βασικά skills στα οποία θα πρέπει να δώσεις βάση και να τονίσεις για να αποδείξεις ότι μπορείς να εργαστείς επιτυχημένα απ’ το σπίτι σου.

Οργάνωση

Όταν δουλεύεις απ’ το σπίτι, το παν είναι να μείνεις συνεπής στο ωράριό σου και να οργανώσεις τον εαυτό και το πρόγραμμά σου. Θα πρέπει να μπορείς να βάζεις ένα πρόγραμμα στη δουλειά, ακόμα κι αν υπάρχουν άπειροι περισπασμοί τριγύρω σου.

Κάθε αρχή της εβδομάδας και της μέρας θα πρέπει να βάζεις στόχους και να οργανώνεις τη μέρα σου έτσι ώστε να τους πετυχαίνεις.

δουλειά εξ αποστάσεως

Επικοινωνία εξ αποστάσεως

Μπορεί στο από κοντά να κάνεις διαμάντια, αλλά τα skills σου όταν μιλάς στο Skype να είναι σαν να μιλάμε για άλλον άνθρωπο! Φρόντισε να εξασκηθείς γιατί εάν η συνέντευξη γίνει μέσω Skype, θα είναι παράλληλα ένα τεστ για το εάν θα μπορείς να κάνεις, για παράδειγμα, brainstorming ή μια σωστή, δομημένη παρουσίαση μέσω video call.

Συνεργασία

Όπως η επικοινωνία, έτσι και η συνεργασία με τους συναδέλφους σου είναι πολύ σημαντική. Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά εξ αποστάσεως, θεωρείται αυτονόητο ότι η συνεργασία σου θα πρέπει να είναι άριστη με τους συναδέλφους σου, ακόμα κι αν δεν τους βλέπεις από κοντά.

Πώς θα διατηρηθεί άλλωστε αυτή η σχέση εάν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε επειδή δεν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο;

δουλειά εξ αποστάσεως

Pexels

Εξοικίωση με την τεχνολογία

Φυσικά, τα τεχνολογικά σου skills θα πρέπει να φτάνουν σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο για να μπορείς να λειτουργήσεις καλά εξ αποστάσεως, γιατί θα χρειαστεί να δουλέψεις εκτός από Zoom και Skype, και με μια σειρά προγραμμάτων που δεν χρειαζόσουν όταν ήσουν από κοντά με τους συναδέλφους σου, προκειμένου να μοιράζεστε αρχεία, να έχετε ένα πλάνο κτλ.

Κίνητρο

Από εκεί ίσως ξεκινούν όλα! Θα πρέπει έχεις κίνητρο κι αν δεν έχεις να το βάζεις εσύ στον εαυτό σου, ώστε να βγαίνει η δουλειά σωστά και ομαλά. Δεν θα είναι το αφεντικό σου πάνω απ’ το κεφάλι σου να βλέπει τι κάνεις, οπότε είναι πολύ σημαντικό το κίνητρό σου να είναι ισχυρό!

Δες ακόμα:

Φτιάξε το τέλειο εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι σου

Photo: Pexels