Το να έχεις ένα μωρό είναι τεράστια ευθύνη που σε γεμίζει με άγχος και φόβο για να του παρέχεις όσα χρειάζεται και να είναι υγιές. Πώς θα καταλάβεις τι ζητάει ένα μωρό; Πότε πεινάει, πότε πονάει και πότε νυστάζει;

Καθώς δεν μπορεί ακόμη να επικοινωνήσει μαζί σου, πώς θα καταλάβεις τι ζητάει ένα μωρό; Πώς θα καταλάβεις κάθε φορά που κλαίει γιατί κλαίει, ώστε να το βοηθήσεις και να το φροντίσεις;

Είναι δύσκολο και ειδικά οι καινούργιες μαμάδες, έχουν ένα άγχος παραπάνω και φυσικά δεν παίρνουν τα μάτια τους από πάνω του.

Πώς θα καταλάβεις τι ζητάει ένα μωρό;

Ο τρόπος που κλαίει

Πώς θα καταλάβεις τι ζητάει ένα μωρό

Το κλάμα είναι ένας τρόπος να εκφράσει το μωρό σου τι θέλει, ειδικά τους πρώτους 4 μήνες. Αλλά πώς οι γονείς καταλαβαίνουν αν κλαίει επειδή πεινάει, πονάει, νυστάζει ή κάτι άλλο του συμβαίνει;

Κλάμα επειδή θέλει την προσοχή σου: Όταν ένα μωρό κλαίει ασταμάτητα και σταματά όταν το παίρνεις στην αγκαλιά σου, σημαίνει πως απλώς σε ήθελε κοντά του κι έπρεπε με κάποιον τρόπο να στο πει!

Όταν πεινάει: Όταν ένα μωρό πεινάει κλαίει έντονα και ασταμάτητα. Μπορεί παράλληλα, να κουνάει λίγο το κεφάλι του και να κάνει θορύβους με το στόμα του. Θέλει απλώς να φάει!

Όταν πονάει: Αυτό το κλάμα θα είναι δυνατό και σταθερό. Περιοδικά μπορεί να υπάρξουν ορισμένες “εκρήξεις” που δείχνουν ότι ο πόνος αυξάνεται. Ωστόσο, αν το μωρό αρρωστήσει το κλάμα του μπορεί να είναι μονότονο αλλά πιο ήσυχο επειδή δεν έχει αρκετή δύναμη να κάνει δυνατούς θορύβους!

Λόγω φυσιολογικών συνθηκών: Το μωρό μπορεί να κλάψει ακόμη κι επειδή έκανε την ανάγκη του ή “αερίστηκε” και αυτά του προκαλούν δυσφορία. Αυτός ο τύπος κλάματος μοιάζει με μια μικρή τσιρίδα!

Επειδή νυστάζει: Όταν ένα μωρό νυστάζει αλλά για κάποιον λόγο δεν μπορεί να κοιμηθεί, τότε θα κλάψει αλλά παράλληλα θα χασμουρηθεί, θα τρίψει τα μάτια και τα αυτιά του!

Η γλώσσα του σώματος

Πώς θα καταλάβεις τι ζητάει ένα μωρό

Η γλώσσα του σώματος του μωρού προσπαθεί να σου πει πολλά και μπορείς να την αποκωδικοποιήσεις!

Λυγίζει την πλάτη του: Τα βρέφη κάτω των δύο μηνών συνήθως κάνουν αυτήν την κίνηση όταν πονάνε και έχουν κολικούς. Παράλληλα,μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλει άλλο να φάει και φούσκωσε. Αν το μωρό είναι πάνω από 2 μηνών αυτή η κίνηση συνήθως υποδηλώσει κούραση και κακή διάθεση

Γυρνάει το κεφάλι του: Είναι μια κίνηση που ηρεμεί το μωρό. Μπορεί να το κάνει λίγο πριν κοιμηθεί ή όταν είναι γύρω από άγνωστους ανθρώπους.

Πιάνει το αυτί του: Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η κίνηση σημαίνει απλώς πως το παιδί εξερευνά το σώμα του. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον παιδίατρο μόνο αν αυτή η κίνηση συνοδεύεται από κλάμα.

Σφίγγει τη γροθιά του: Αυτό σημαίνει ότι πεινάει κι αν το συνειδητοποιήσεις γρήγορα, μπορεί να γλιτώσεις και το κλάμα λόγω πείνας!

Σηκώνει τα πόδια του: Αυτό σημαίνει ότι έχει κολικούς και πονάει και προσπαθεί να ανακουφιστεί.

Σηκώνει τους ώμους: Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι το μωρό φοβήθηκε. Ένας δυνατός ήχος, έντονο φως ή αν τον ξυπνήσεις ξαφνικά, μπορεί να προκαλέσει αυτό το αντανακλαστικό.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί κλαίει το μωρό; Μάθε μέσα σε 7 δευτερόλεπτα!