Σίγουρα κάνεις αυτά τα λάθη όταν τρως sushi! “Οδηγός κατανάλωσης” για να γίνεις master! | Photos

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν θα σου πω ψέματα… Την πρώτη φορά που είδα μπροστά μου sushi δεν ήθελα να το αγγίξω! Όμως, τότε θυμάμαι την αδερφή μου να μου λέει: «Έλα δοκίμασε, να δεις που θα σου αρέσει!». Και το έκανα, δοκίμασα, όμως, δεν ήταν μια καλή εμπειρία! Δεν είχα κανένα πρόβλημα με το ωμό ψάρι και το ρύζι, αλλά το φύκι μου δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, για κάποιο καιρό δεν ήθελα να πλησιάσω ξανά sushi… Λίγους μήνες μετά, όμως, κατάλαβα γιατί πρέπει να δίνεις σ’ όλους μια δεύτερη ευκαιρία… Ακόμα και στο sushi!

Για να μην σε κουράσω με την προσωπική μου ιστορία, αυτό που έχει σημασία να μάθεις είναι πως όταν έφαγα sushi, σωστό sushi, το λάτρεψα!

Εάν είχες φάει sushi στο παρελθόν και δεν σου αρέσε μην είσαι αρνητικός. Εγώ απ’ την εμπειρία μου έμαθα ότι για ν’ αγαπήσεις κάτι πρέπει να το φας σωστά. Μπορεί να είχα δοκιμάσει μικρή σε κάποιο μαγαζί ένα χάλια παστίτσιο και να μην μου άρεσε. Είναι το ίδιο πράγμα. Γι’ αυτό λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι το «ό,τι να ναι» μαγαζί που μπήκες και είδες απλά ότι έχει sushi και το παρήγγειλες- ναι ναι όπως έκανα εγώ- δεν είναι αντικειμενικό δείγμα.

Στα πρακτικά ζητήματα της υπόθεσης. Εάν είσαι αρχάριος στο sushi, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μάθεις το πώς πρέπει να το φας, αν δεν είσαι αρχάριος και το κάνεις ακόμα λάθος τι να πω… θα δυσκολευτείς αλλά θα τα καταφέρεις! Τι κάνουμε με τη σόγια; Πώς κρατάμε τα chopsticks; Ποιο sushi τρώμε με τα χέρια; Και τελικά… Τι στο καλό κάνει αυτό το wasabi στο πιάτο σου;

Για να λύσουμε αυτές τις απορίες πήγαμε ένα απόγευμα Κυριακής μια βόλτα μέχρι το Κολωνάκι, στο νέο κατάστημα του Sakana Sushi και οι master του sushi μας έδειξαν βήμα- βήμα πώς πρέπει να το τρώμε!

Για αρχή πήγαμε στον chef κάνοντας την παραγγελία μας, είδαμε πώς ετοιμάζεται το sushi μπροστά στα μάτια μας, συνειδητοποιώντας ότι είναι πραγματικά τέχνη, και καταλήξαμε να έχουμε μπροστά μας διαφορετικά είδη sushi.

Προετοιμασία για το sushi: Chopsticks και σόγια

Μπορεί ο σωστός τρόπος να είναι με chopsticks ή με τα χέρια, όμως, όπως εξομολογούνται οι ιδιοκτήτες του Sakana, πολλοί πελάτες εξακολουθούν να ζητούν ακόμα πιρούνι για να φάνε το sushi τους!

Εσύ, όμως, θα το κάνεις σωστά, γι’ αυτό άλλωστε άνοιξες και το άρθρο!

Πάμε να δούμε πώς κρατάμε τα chopsticks;

Το παρακάτω σκίτσο είναι απόλυτα κατατοπιστικό και σου δείχνει βήμα-βήμα τον σωστό τρόπο να κρατάς τα chopsticks. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος που έχεις εφεύρει μόνος σου είναι λάθος!

Σημείωση!

Σ’ αυτό το κομμάτι δεν χωράνε ντροπές γιατί αν δεν το κάνεις σωστά, δεν θα μπορέσεις να φας! Αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις, απλά ζήτα απ’ τον υπάλληλο του καταστήματος να σου δείξει τον τρόπο!

Αφού έμαθες πώς να κρατάς σωστά τα chopsticks σου, ήρθε η ώρα της σόγιας. Εκεί δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις, απλά γεμίζεις το μπολάκι που έχεις μπροστά σου με τη σόγια της επιλογής σου: Πράσινη (με λιγότερο αλάτι) ή κόκκινη (με κανονική ποσότητα αλατιού). Και μην σε δω στο τέλος να βάζεις και λίγο απ’ το πράσινο (wasabi) μέσα στη σόγια σου! Είναι απ’ τα βασικότερα πράγματα που κάνουμε και είναι τεράστιο λάθος για το sushi, αλλά θα σου μιλήσουμε παρακάτω για την σωστή χρήση του wasabi!

Ginger & wasabi

Πριν προχωρήσουμε στα υπόλοιπα sushi ήρθε η ώρα να γνωριστούμε με τα δύο άλλα πραγματάκια που βλέπεις στο πιάτο σου αλλά δεν θυμίζουν sushi!

Το wasabi και το ginger. Το καθένα απ’ αυτά έχει μια ιδιαίτερη χρήση, αλλά σίγουρα θα έχεις ακούσει απ’ τον καθένα ένα διαφορετικό τρόπο χρήσης!

Λοιπόν, το ginger τρώγεται αποκλειστικά ανάμεσα στις μπουκιές για να καθαρίσει η γεύση και ποτέ δεν το ανακατεύουμε με το sushi ή τη σόγια. Εάν δεν σου αρέσει, μην προσπαθήσεις να βρεις τρόπους να το εντάξεις στο sushi, απλά αγνόησέ το!

Το wasabi, όπως προαναφέραμε, δεν το αναμειγνύουμε στη σόγια. Αυτό είναι κάτι καινούριο που έχουν υιοθετήσει οι δυτικοί, ωστόσο, αν θες να το πας με το τυπικό, μην βάλεις ποτέ wasabi στη σόγια σου. H ποσότητα του wasabi είναι καθορισμένη απ’ τον sushi chef, εάν θέλεις, όμως, παραπάνω θα πρέπει να βάλεις λίγο πάνω στο ψάρι απευθείας.

 

Αφού προετοιμάστηκες κατάλληλα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το πρώτο sushi. Όπως ισχύει σ’ όλες τις κουζίνες, έτσι και στην ιαπωνική, είναι καλό να ξεκινάς απ’ τις πιο ήπιες, απαλές γεύσεις και να προχωράς με τις πιο έντονες και πλούσιες.

Nigiri sushi

To nigiri sushi είναι εκείνο που έχει ρύζι από κάτω και ένα κομμάτι ψάρι από πάνω. Στην Ελλάδα, το ψάρι θα είναι συνήθως τόνος, χέλι, λαυράκι, χέλι, γαρίδα και σολομός. Ναι, το συγκεκριμένο sushi δεν έχει καθόλου φύκι!

Ο τρόπος που τρώμε το nigiri είναι αρκετά απλός. Πιάνεις το κομμάτι με τα chopsticks σου, το γυρίζεις στο πλάι και βουτάς λίγο το ψάρι στη σόγια σου. Προσοχή! Μόνο το ψάρι! Δεν βουτάμε ποτέ το ρύζι στη σόγια γιατί αφενός θα ποτίσει και θα μας αλλοιώσει τη γεύση κι αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί το κομμάτι μας!

Σ’ αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχάσουμε να σου πούμε ότι ποτέ δεν τινάζεις το κομμάτι sushi για να φύγει η σόγια γιατί απλά θα πασαλειφτούν όλα γύρω σου! Εάν βουτήξεις λίγο το sushi στη σόγια, δεν θα χρειαστεί να το τινάξεις, εάν σου δημιουργηθεί η ανάγκη μάλλον βάπτισες όλο το κομμάτι!

Όλα τα sushi, ανάμεσα σ’ αυτά και το nigiri, τα τρώμε με μια μπουκιά! Μην σκεφτείς να δαγκώσεις το sushi γιατί το αποτέλεσμα θα είναι αστείο!

Sashimi

To αγαπημένο μας sashimi δεν είναι τίποτα άλλο από sushi χωρίς ρύζι. Δηλαδή μόνο ψάρι. Ένα μικρό κομμάτι φιλεταρισμένου σολομού ή τόνου θα έρθει συνήθως στο τραπέζι σου εάν παρήγγειλες sashimi στην Ελλάδα.

Το sashimi το τρώμε μόνο με τα chopsticks, μην σκεφτείς να το πιάσεις με το χέρι, και το βουτάς λίγο στη σόγια. Φυσικά κι αυτό το τρως με τη μια, χωρίς να το κομματιάσεις!

Maki rolls

Tα maki rolls, το sushi που έχει το φύκι απ’ έξω και το ρύζι μαζί με το ψάρι στο εσωτερικό, παραδοσιακά τρώγεται με τα χέρια. Μπορείς φυσικά να το φας και με chopsticks, αλλά κατά βάση τρώγεται με τα χέρια. Να θυμάσαι ότι τα χέρια σου δεν πρέπει να έρχονται ποτέ σ’ επαφή με το ψάρι για να μην αλλάζεις τη θερμοκρασία του.

Βήμα- βήμα πώς θα πιάσεις το maki roll και θα προετοιμάσεις τη μπουκιά σου:

Inside- out

Ρύζι έξω, φύκι, ψάρι και λοιπά υλικά μέσα! Απ’ τα αγαπημένα μας είδη sushi, το οποίο σου προτείνουμε να φας ιδανικά με chopsticks γιατί διαφορετικά το ρύζι θα κολλάει πάνω σου.

Δώσε πολύ μεγάλη βάση στο πού πρέπει ν’ ακουμπάνε τα chopsticks σου. Μην πιάσεις το sushi απ’ το ρύζι, αλλά στο πλάι από εκεί που βλέπεις το ψάρι.

Εάν θέλεις να προσθέσεις wasabi, πάρε μια μικρή ποσότητα και τοποθέτησέ την πάνω στο ψάρι (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες).

Κι δεν μου αρέσει το ωμό;

Εάν πηγαίνει πρώτη φορά για sushi ή απλά έχεις δοκιμάσει και ξέρεις ότι δεν σου αρέσει το ωμό ψάρι, μπορείς να βρεις μια σειρά από πιάτα με τηγανητό ψάρι, crispy σολομό, έξτρα σως που σε κάνουν να ξεχνάς το ψάρι και ν’ απολαύσεις το sushi σου, χωρίς να καταπιεστείς!

Ελπίζω να σου έδωσα μια «γεύση» για το πώς να τρως σωστά sushi και φυσικά περιμένω να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου, όσο αστεία κι αν είναι!

Info!

Sakana

X.Τρικούπη 146 & Στροφυλίου
Νέα Ερυθραία, Αττική

Βαλαωρίτου 10,
Κολωνάκι, Αττική

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved