Πρέπει πάντα να προθερμαίνουμε τον φούρνο;

LIKE US ON FACEBOOK

Όλες συνταγές που είναι είτε για αλμυρά είτε για γλυκά προτείνουν να ψήσουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο. Κι ενώ είναι μια οδηγία που ακολουθείς σχεδόν κάθε φορά ευλαβικά, κάποιες φορές αναρωτιέσαι “γιατί τι θα αλλάξει εάν δεν το κάνω; Θα βγει διαφορετικά το φαγητό;”. Η απάντηση είναι απλή: Ναι! Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο, όμως; Τι ακριβώς θα συμβεί εάν δεν το κάνουμε;

Η πρακτική της προθέρμανσης του φούρνου χρονολογείται απ’ την εποχή των ξυλόφουρνων, οι οποίοι ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ τους σημερινούς να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία. Τώρα θα μου πεις, εντάξει, όμως, σήμερα υπάρχουν φούρνοι που μπορούν να ελεγχθούν ακόμα και μέσα από ένα smartphone, είναι απαραίτητο να τους προθερμαίνουμε κι αυτούς; Ναι! Και παρακάτω θα μάθεις τους λόγους!

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο;

Οι περισσότερες συνταγές που θα βρεις στα βιβλία και το Ίντερνετ προτείνουν να προθερμάνεις τον φούρνο από 10 λεπτά έως και μισή ώρα πριν βάλεις το φαγητό για ψήσιμο. Κι αυτή είναι μια συμβουλή που πρέπει να ακολουθείς κάθε φορά γιατί μπορεί να κάνει, όντως, τη διαφορά.

12 πράγματα που δεν πρέπει να βάλεις ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων.

Εξάλλου, δεν νομίζω ο Άκης το 2019 να σου έλεγε να προθερμάνεις τον φούρνο σου εάν δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος γι’ αυτό!

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να προθερμαίνεις πάντα τον φούρνο σου:

  • Για να μπορείς να υπολογίσεις σωστά τον χρόνο ψησίματος. Πώς θα ξέρεις εάν ψήνεις το φαγητό σου στη σωστή θερμοκρασία για όση ώρα λέει η συνταγή εάν εσύ έχεις βάλει κατευθείαν το φαγητό στον φούρνο, χωρίς να του έχεις δώσει χρόνο να φτάσει σ’ αυτή τη θερμοκρασία; Εάν σου λέει να ψήσεις το κέικ για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς κι εσύ το βάλεις στον φούρνο πριν εκείνος να έχει φτάσει αυτή τη θερμοκρασία, τότε σίγουρα κάτι δεν θα υπολογίσεις καλά στον χρόνο και θα αναρωτιέσαι γιατί η συνταγή δεν βγήκε ακριβώς όπως δείχνει ο Άκης στο video! (λόξυγγα θα έχει ο άνθρωπος!).
  • Για να πετύχεις ομοιόμορφο ψήσιμο. Έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές γκρινιάζεις εσύ ή οι υπόλοιποι με τους οποίους μοιράζεσαι το φαγητό για το ότι κάποια κομμάτια του κρέατος ή του ψαριού δεν είναι το ίδιο καλά ψημένα σε σχέση με άλλα; Ε αυτό οφείλεται στο ότι δεν προθέρμανες τον φούρνο πριν βάλεις μέσα το ταψί!
  • Για να φουσκώσουν επαρκώς τα κέικ σου. Το baking powder, η μαγιά και τα υπόλοιπα συστατικά που χρησιμοποιείς για να φουσκώσουν τα γλυκά σου χρειάζονται ζέστη για να λειτουργήσουν σωστά. Γι’ αυτό πρέπει να μπουν αμέσως σε ένα ζεστό φούρνο κι όχι σε έναν φούρνο που ζεσταίνεται σταδιακά. Ειδικά, λοιπόν, στα γλυκά και τα ψωμιά, μην ξεχνάς ποτέ να προθερμαίνεις τον φούρνο!

Κι αν σκέφτεσαι πόσο ακόμα χρόνο να χάσεις, φρόντισε να προθερμάνεις τον φούρνο όσο ακόμα κάνεις την προετοιμασία της συνταγής, ώστε όταν είσαι έτοιμος να ψήσεις το φαγητό, να είναι έτοιμος κι ο φούρνος!

Διάβασε ακόμα:

Πώς να καθαρίσεις το φούρνο σου με φυσικό τρόπο;

Photo: Brandless/ Unsplash
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved