6 + 1 πράγματα που μαρτυρά η φωνή σου για σένα!

LIKE US ON FACEBOOK

Χρειάζεσαι μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβεις στοιχεία για την προσωπικότητα κάποιο, χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του. Μπορεί να σου φαίνεται αδύνατο, αλλά φωνή και προσωπικότητα συνδέονται σημαντικά. 

Όχι, μόνο έχεις μια μοναδική φωνή αλλά μερικές φορές “κουβαλά” σημαντικές κι απρόβλεπτες λεπτομέρειες! Ο τρόπος που μιλάς, ο τόνος της φωνής σου, το ύψος, η δύναμη και μερικά ειδικά χαρακτηριστικά μπορεί να σε… προδίδουν και να μη το γνωρίζεις.

Φωνή και προσωπικότητα: Πώς συνδέονται;

Κοινωνικότητα

Η φωνή σου μαρτυρά την προσωπικότητά σου ή  πιο συγκεκριμένα αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας. οι άνθρωποι άκουγαν φωνές που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή, οι οποίες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ακούγεται σαν τις φωνές των εσωστρεφών και των εξωστρεφών.

Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να προσδιορίσουν προσωπικότητες. Οι εξωστρεφείς μιλούν πιο γρήγορα και πιο δυνατά και οι εσωστρεφείς, αντίθετα, εκφράζουν τις σκέψεις τους πιο ήσυχα και πιο αργά.

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα; Μια ψυχολόγος του Harvard εξηγεί!

Αξιοπιστία

Ένα απλό “Γεια” μπορεί να πει αν είσαι αξιόπιστος ή όχι. 64 εκδοχές αυτής της λέξης άκουσαν εθελοντές σε μια άλλη έρευνα. Και σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες επέλεξαν άνδρες των οποίων ο τόνος της φωνής ήταν πιο υψηλός στο τέλος της λέξης, λέγοντας πως ακούγονταν περισσότερο αξιόπιστοι.

Για τις γυναίκες ισχύει το ανάποδο, δηλαδή, όσο πιο χαμηλός ήταν ο τόνος στο τέλος της λέξης τόσο πιο αξιόπιστες ήταν.

Ύψος

Αυτό δεν έχει σχέση με την προσωπικότητα αλλά η φωνή μαρτυρά πόσο ψηλός είσαι. Κατά τη διάρκεια 2 πειραμάτων, οι άνθρωποι κλήθηκαν να προσδιορίσουν τον πιο ψηλό από δύο ομιλητές και να βάλουν σε σειρά ύψους 5 ομιλητές. Και το 62,17% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να διακρίνουν τον ψηλότερο ομιλητή. Όσο ψηλότερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο χαμηλή και βαθιά είναι η φωνή του.

Γονιμότητα

Όλα είναι ορμόνες τελικά; Ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει όχι μόνο τη διάθεση σου κι άλλα σημεία στο σώμα σου αλλά επηρεάζει και τη φωνή σου. Κι όμως! Σύμφωνα με μια μελέτη, η φωνή γίνεται πιο υψηλή με την ωορρηξία. Έτσι, οι γυναίκες με πιο τσιριχτή φωνή, είναι πιο γόνιμες!

Δύναμη

Η φωνή μπορεί να δείξει πόσο δυνατός είναι ένας άνθρωπος στο άνω μέρος του σώματός του. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη άκουγαν φωνές ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, μιλούσαν τη μητρική τους γλώσσα και στη συνέχεια αξιολόγησαν τη δύναμή τους. Ως αποτέλεσμα, ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσο δυνατοί ήταν οι άνδρες και ποιοι ήταν δυνατοί. Συνήθως, οι άνδρες που έχουν περισσότερη δύναμη έχουν και πιο βαθιά φωνή.

Επαγγελματισμός

Η φωνή σου μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σου… μα θα σε κρίνει κάποιος επειδή δεν του αρέσει η φωνή του; Εκτός κι αν θέλεις να γίνεις τραγουδιστής! Έρευνες έχουν δείξει πως η φωνή των ανθρώπων που τρεμοπαίζει, δηλώνει πως είναι λιγότερο μορφωμένοι και ικανοί. Και αυτό ισχύει περισσότερο όσον αφορά τις γυναίκες.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του ανθρώπου που σου παίρνει συνέντευξη για μια δουλειά.

Πάρκινσον

Οι αλλαγές στη φωνή μπορεί να δηλώνουν Πάρκινσον. Οι ασθενείς
έχουν μια επιβράδυνση στην ομιλία, η φωνή τους γίνεται πιο σιγανή και εμφανίζεται δύσπνοια. Οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλάνε μονότονα, και σε μεταγενέστερα στάδια αρχίζουν να γίνονται πιο φανερό το τρέμουλο.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου;

Photo: unsplash/Jason Rosewell
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved