«Παρακαλώ μην πετάτε τα χαρτιά στη λεκάνη»: Πόσες φορές έχεις διαβάσει αυτήν την επιγραφή; Και πόσες φορές έχεις τηρήσει τις οδηγίες; Υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να πετάς στη λεκάνη του μπάνιου, αλλά συνεχίζεις και το κάνεις!

Εκτός απ’ το χαρτί υγείας, υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν πρέπει να πετάς στη λεκάνη του μπάνιου, αν δεν θέλεις να σου βουλώσει και να προκύψουν άλλα, δυσάρεστα προβλήματα! Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η λεκάνη δεν είναι…σκουπιδοτενεκές και πρέπει να σκεφτείς διπλά ό,τι πετάς εκεί μέσα, ώστε να μη σου επιστρέψει!

Πράγματα που δεν πρέπει να πετάς στη λεκάνη του μπάνιου

Χαρτί υγείας

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα debate πάνω σε αυτό το θέμα, αν δηλαδή είναι εντάξει ή όχι να πετάς χαρτί υγείας στη λεκάνη. Υπάρχουν χώρες που είναι μέρος της “κουλτούρας” τους να πετούν το χαρτί στη λεκάνη και άλλες που θεωρούν πως βλάπτει το μπάνιο. Ωστόσο, καλύτερα να το αποφύγεις, αυτό λέει η πλειονότητα.

Οδοντικό νήμα

Δεν είναι καθόλου άκακο το οδοντικό νήμα, καθώς αποτελείται από ινώδες υλικό το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στους σωλήνες και να σχηματίσει σάκους. Επίσης, η απομάκρυνση του οδοντικού νήματος από την αποχέτευση δεν είναι καθόλου φιλική προς το περιβάλλον. Οι συνθετικές ίνες δεν αποσυντίθενται και βλάπτουν το περιβάλλον!

Τσίχλα

Αρχικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξεις την τσίχλα στη λεκάνη. Η τσίχλα δεν διαλύεται στο νερό και μπορεί να κολλήσει στους σωλήνες και να σχηματίσει ένα φράγμα.

Επίδεσμος

Οι επίδεσμοι είναι φτιαγμένοι από διάφορα υλικά και αυτό το… “μείγμα” δεν διαλύεται στο νερό. Το αποτέλεσμα; Θα φράξει τους σωλήνες.

Φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από “polymers” που δεν αποσυντίθενται στο νερό. Φυσικά, ένας μικροσκοπικός φακός δεν θα φράξει τους σωλήνες, αλλά σίγουρα θα βλάψει το περιβάλλον. Οι ειδικοί υπολόγισαν πως κάθε χρόνο περισσότεροι από 20 τόνοι φακών επαφής καταλήγουν στους υπονόμους και μολύνουν το νερό!

Χλωρίνη

Μα πώς θα καθαρίσω τη λεκάνη, αναρωτιέσαι. Κι, όμως, τα καθαριστικά με βάση τη χλωρίνη είναι πολύ “επιθετικά”. Στη πραγματικότητα είναι τόσο επιθετικά που μπορεί να βλάψουν τους σωλήνες αν τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.  Μην πλένεις, λοιπόν, την τουαλέτα σου σε καθημερινή βάση με χλωρίνη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύδι!

Φυσικά, σακούλες, μάσκες προσώπου, πλαστικά από συσκευασίες, μπατονέτες κλπ απαγορεύεται να τα πετάξεις στη λεκάνη. Γι’ αυτό υπάρχει ο κάδος!

Διαβάστε επίσης:

Μικρά μυστικά καθαριότητας για να λάμπει το σπίτι σου χωρίς πολύ κόπο!

Photo: brightside.me