Νομίζεις ότι το να κάνεις ντους είναι μάλλον κάτι απλό… Τι έχεις να κάνεις στην τελική; Να βραχείς, να βάλεις αφρόλουτρο/ σαμπουάν, να πλυθείς και να ξεπλυθείς. Όμως, το καθαριστικό που χρησιμοποιείς μπορεί να μην είναι το ιδανικό για το δέρμα σου. Σε ποιες περιπτώσεις, λοιπόν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς αφρόλουτρο αντί για σαπούνι και πότε το αντίθετο;

Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στο σαπούνι και το αφρόλουτρο;

Η κύρια διαφορά είναι φυσικά η μορφή τους και το πώς αλληλεπιδρούν με το δέρμα. Τόσο το αφρόλουτρο όσο και το σαπούνι καθαρίζουν. Ωστόσο, ορισμένες μπάρες σαπουνιού μπορεί να είναι πιο “σκληρές” και δεν εννοούμε στην υφή, αλλά στα συστατικά τους, με αποτέλεσμα να αφαιρούν τα απαραίτητα λιπίδια και τις πρωτεΐνες ή να αλλάζουν το επίπεδο του pH του δέρματος.

Για άτομα με φυσιολογικό έως ξηρό δέρμα ή άτομα που αναζητούν ήπιες συνταγές προϊόντων, οι ειδικοί τονίζουν πως είναι καλύτερο το αφρόλουτρο απ’ το σαπούνι.

αφρόλουτρο αντί για σαπούνι

Pexels

Για άτομα με λιπαρούς τύπους δέρματος ή για άτομα που αναζητούν πολύ βαθύ καθάρισμα -όπως μετά από μια προπόνηση- συνιστάται η χρήση σαπουνιού.

Ποιος είναι ο λόγος; Ότι το αφρόλουτρο και το shower gel προσφέρουν επίσης ενυδάτωση εκτός από καθαρισμό, ενώ το σαπούνι όχι. Επομένως, εάν έχεις ξηρό δέρμα συνιστάται να χρησιμοποιείς προϊόντα που βοηθούν την επιδερμίδα σου να μαλακώσει και να ενυδατωθεί.

Ένας ακόμα λόγος για να χρησιμοποιείς αφρόλουτρο αντί για σαπούνι

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, τα αφρόλουτρα είναι ελαφρώς πιο “καθαρά” απ’ τα σαπούνια. Τι εννοούμε; Τα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν σε μια μπάρα σαπουνιού και να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.

Για να αποφύγεις τη συσσώρευση των βακτηρίων, να ξεπλένεις πάντα το σαπούνι μετά τη χρήση του και να το αφήνεις να στραγγίζει.

Με το αφρόλουτρο, ο φόβος για τα μικρόβια είναι μικρότερος αφού το υγρό σαπούνι βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι.

αφρόλουτρο αντί για σαπούνι

Unsplash/Karla Alexander

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις σε κάθε περίπτωση;

Όλοι μας πρέπει να αποφεύγουμε τα parabens και τα φθαλικά άλατα. Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει επίσης να προσέχουν τα προϊόντα που έχουν βαριά αρώματα.

Γενικά, να προτιμάς προϊόντα με όσο το δυνατόν πιο φυσικά και ενυδατικά συστατικά και να αποφεύγεις ουσίες που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Και μια έξτρα συμβουλή από εμάς: Μην κάνεις κάθε τρεις και λίγο αφρόλουτρο! Σκέψου το περιβάλλον και πόσο νερό χρειάζεται ένα αφρόλουτρο, όσο χαλαρωτικό κι αν είναι.

Δες ακόμα:

Λήγει το σαπούνι;

Photo: Pexels