Το πώς να τρώμε σωστά στο σπίτι συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια. Η σωστή διατροφή είναι παράλληλα και η ασφαλής διατροφή και γι’ αυτό ο επίσημος οδηγός του ΕΦΕΤ είναι πολύ χρήσιμος για όλους μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλος αριθμός τροφιμογενών λοιμώξεων έχει διεθνώς καταγραφεί λόγω του ακατάλληλου χειρισμού τροφίμων στο σπίτι.

Έτσι, ο ΕΦΕΤ συγκέντρωσε ερωτήσεις καταναλωτών και δίνει απαντήσεις για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. Το εγχειρίδιο με τίτλο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι» είναι απλό και κατανοητό και παρέχει χρήσιμες συμβουλές.

Πώς τρώμε σωστά

Unsplash/Katie Smith

Πώς τρώμε σωστά στο σπίτι: Επίσημος οδηγός

  • Καθαρισμός: Καθαριότητα και απολύμανση σκευών και επιφανειών χειρισμού τροφίμων.
  • Διαχωρισμός: Σαφής διαχωρισμός των μαγειρεμένων (έτοιμων-προς-κατανάλωση – ΕΚΠ) τροφίμων από τα ωμά., π.χ. με διατήρηση τους σε ξεχωριστούς περιέκτες, ή/και τοποθέτηση των μαγειρεμένων ή «ΕΠΚ» πάνω από τα ωμά!
  • Επαρκής θέρμανση: Καλό μαγείρεμα/ψήσιμο ώστε η θερμοκρασία μαγειρέματος να φτάσει ως το κέντρο του τροφίμου. Αν αυτό είναι δυνατό, να γίνεται χρήση θερμομέτρου.
  • Επαρκής ψύξη/ κατάψυξη: Διατήρηση των τροφίμων σύμφωνα με τις αναγραφόμενες συστάσεις θερμοκρασιακής συντήρησης στην ετικέτα τους ή/και τις ανάγκες σε επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά, και τα κρύα τρόφιμα κρύα. Ψύξη/κατάψυξη. Μην αφήνετε τα τρόφιμα που συντηρούνται υπό ψύξη να εισέρχονται στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (5 έως 60°C) και μην αφήνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα (θερμοκρασία χαμηλότερη των -4°C, ή των -18°C) να αποψυχθούν αν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως.
  • Επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και νερού: Χρήση πόσιμου νερού και ασφαλών πρώτων υλών, από έμπιστους προμηθευτές.

Αυτά τα 5 “κλειδιά” είναι ένας γενικός κανόνας για να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα κρύα, και για το πώς να τρώμε σωστά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Κορονοϊός: Tips για να κάνεις τα ψώνια σου στα μαγαζιά με ασφάλεια!

Photo: Freepik