Ίσως ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα είναι πως κάθε φορά που βάζεις τη μάσκα και φοράς τα γυαλιά σου, αυτά θολώνουν με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις. Πώς να μη θολώνουν τα γυαλιά όταν φοράς μάσκα;

Γνωρίζουμε πως είναι πολύ εκνευριστικό και καθόλου πρακτικό. Μάσκα και γυαλιά οράσεως δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός. Η ζεστή ανάσα που απελευθερώνεται, θολώνει τα γυαλιά σου και είναι αδύνατο να δεις. Ευτυχώς, και για αυτό το πρόβλημα υπάρχει λύση.

Συγκεκριμένα, η μάσκα κατευθύνει τη ζεστή, υγρή αναπνοή πάνω στα γυαλιά. Ο υδρατμός στην αναπνοή συμπυκνώνεται στους φακούς και η επιφανειακή τάση αναγκάζει τα σταγονίδια να παραμείνουν στο γυαλί. Ακόμα κι αν σκουπίζεις τα σταγονίδια απ’ τα γυαλιά, θα συνεχίσουν να θολώνουν καθώς αναπνέεις.

Πώς να μη θολώνουν τα γυαλιά όταν φοράς μάσκα;

Υπάρχουν μερικά tricks που μπορείς να δοκιμάσεις και να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για σένα. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το σχήμα της μάσκας που φοράς, τη θερμοκρασία, τη δομή των οστών και πολλούς άλλους παράγοντες.

Πλύνε τα γυαλιά με σαπουνόνερο

Μια μελέτη του 2011, βρήκε ότι γιατροί των οποίων τα γυαλιά θόλωναν ενώ φορούσαν χειρουργικές μάσκες, έλυσαν αυτό το πρόβλημα με ένα απλό κόλπο: Έπλυναν τα γυαλιά τους με σαπούνι και νερό.

«Πριν φορέσουμε τη μάσκα προσώπου, να πλύνουμε τους φακούς μας με σαπουνόνερο. Στη συνέχεια, να τους αφήσουμε να στεγνώσουν στον αέρα, ή να τους στεγνώσουμε ελαφρά με ένα μαλακό χαρτομάντηλο πριν τους φορέσουν πάλι», αναφέρει μια έρευνα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας κι αυτό λύνει το πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί το σαπουνόνερο διασπά την επιφανειακή τάση αφήνοντας πίσω του μια λεπτή επιφανειοδραστική μεμβράνη, κι εμποδίζει όλα όσα προκαλεί η υγρασία. Με το συγκεκριμένο trick, δεν έχεις λύσει το πρόβλημά σου για πάντα αλλά σίγουρα για μερικές ώρες.

Πώς να μη θολώνουν τα γυαλιά

Photo: unsplash/Tai’s Captures

Δίπλωσε το πάνω μέρος της μάσκας

Το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα του Τόκυο προτείνει -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- να αναδιπλώσουμε το πάνω μέρος της μάσκας, πριν τη φορέσουμε.

Αυτό μπορεί να μην εφαρμόζεται με όλες τις μάσκες, αλλά με αυτές που μπορείς να το κάνεις, θα δημιουργήσεις έτσι χώρο στην αναπνοή να δραπετεύσει πριν φτάσει στα γυαλιά.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μειώνει το μέγεθος της μάσκας. Δηλαδή, η μάσκα θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα κι άνετα στο πρόσωπο, να καλύπτει όλο το στόμα και τη μύτη. Αν θεωρείτε πως δεν είναι ασφαλής αυτή η μέθοδος, τότε μην την ακολουθήσετε. Εξαρτάται από τη μάσκα που έχετε.

Πώς να μη θολώνουν τα γυαλιά

Photo: unsplash/Mika Baumeister

Το trick με το χαρτομάντιλο

Μια ακόμη μέθοδος είναι να διπλώσουμε ένα χαρτομάντιλο σε σχήμα παραλληλόγραμμου και να το τοποθετήσουμε μέσα στη μάσκα, εσωτερικά. Ουσιαστικά, θα βρίσκεται στο σημείο πάνω από τη γέφυρα της μύτης.

Αυτό βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας από την αναπνοή, παρεμποδίζοντας τη συμπύκνωση και το θόλωμα στα γυαλιά!

Διαβάστε επίσης:

Ο τρόπος για να βάλεις και να βγάλεις σωστά τη μάσκα

Photo: Pexels