Για τους περισσότερους ανθρώπους Χριστούγεννα θα πουν χαρά και γιορτή. Αλλά τι γίνεται αν έχεις χάσει κάποιον πρόσφατα; Αυτή είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή αφού τα  Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή.

Τι γίνεται, λοιπόν, αν έχεις χάσει κάποιον δικό σου αγαπημένο άνθρωπο πρόσφατα; Δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι το βέβαιο και σίγουρα δεν μπορεί κανείς και τίποτα να σου ηρεμήσει τον πόνο. Έχουμε, όμως, κάποια tips για να σε βοηθήσουμε να περάσεις την δύσκολη αυτή περίοδο όσο πιο καλά γίνεται και πιο ανώδυνα.

Μην σταματάς να σχεδιάζεις το μέλλον

Θα υπάρξουν πολλά πράγματα που θα είναι μια συνεχής υπενθύμιση της απώλειας. Για να μην έρχεσαι, συνέχεια, αντιμέτωπος με μια τόσο δύσκολη κατάσταση, η οποία έτσι γίνεται δυσκολότερη. Τα συναισθήματά μας καθημερινά μας εκπλήσσουν και μας συνθλίβουν. Με αυτή την στρατηγική θα είσαι πιο μακριά απο τις εκπλήξεις.

Μην το περνάς μόνος

Μίλησε με την οικογένειά σου ή τους φίλους σου για το πώς νιώθεις, για το πώς μπορείς να γεμίσεις τον χρόνο σου με νόημα. Να θυμάσαι: Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να βοηθάνε (ίσως απλά δεν ξέρουν τον τρόπο). Κάλεσε έναν φίλο όταν θες κάπου να κλάψεις.

Εάν εμπλέκονται και παιδιά στην κατάσταση, μίλα μαζί τους. Βεβαιώσου ότι απομακρύνουν την θλίψη τους μέσω των συζητήσεων.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δημιούργησε όσο το δυνατόν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον ώστε να τρως, να κοιμάσαι και να ασκείσαι σε κανονικούς ρυθμούς.

Επικεντρώσου στην αυτοφροντίδα και όχι στις εύκολες λύσεις. Άφησε τον εαυτό σου να προχωρήσει μέσα στην θλίψη.

Άφησε τον εαυτό σου να εκδηλωθεί

Οι διακοπές είναι αγχωτικές. Χαλάρωσε. Δεν χρειάζεται να είσαι συνέχεια ευτυχισμένος ή να πηγαίνεις συνέχεια σε πάρτι.

Ανέπνευσε βαθιά και αργά. Επέτρεψε στον εαυτό σου να περάσει από όλα τα στάδια, εάν αυτό είναι που έχει πραγματικά ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις μοναξιά…

Photo: Pexels/Tim Mossholder