Είσαι σίγουρος ότι αποθηκεύεις σωστά τα λαχανικά και τα φρούτα; Μήπως μερικά τα βάζεις στο ψυγείο ενώ δεν έπρεπε; Λαχανικά και φρούτα στο ψυγείο: Ποια πρέπει να μπουν και ποια όχι;

Μήπως έχεις φορτώσει υπερβολικά το ψυγείο σου; Μήπως πρέπει να αφαιρέσεις ορισμένα πράγματα από εκεί; Λαχανικά και φρούτα: Ποια μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι;

Αν θέλεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου να διαρκέσουν περισσότερο, τότε θα πρέπει να τα φροντίσεις σωστά.

Ποια πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου;

Ντομάτες

Αν βάζεις τις ντομάτες στο ψυγείο, τότε κάνεις μεγάλο λάθος! Όταν τοποθετήσεις τις ντομάτες στο ψυγείο, τότε χάνουν τη γεύση τους. Η πλούσια γεύση της ντομάτας, καθορίζεται από τα σάκχαρα, τα οξέα και τις χημικές ενώσεις.

Βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο, χάνεται η γεύση τους.

Λαχανικά και φρούτα στο ψυγείο

Photo: unsplash/Chinh Le Duc

Αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές

Τα παραπάνω δεν αγαπούν το κρύο! Κι ενώ μπορείς να τα τοποθετείς στο ψυγείο, δεν χρειάζεται πραγματικά. Γιατί όταν τοποθετούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες τότε αναπτύσσονται σκισίματα και το εξωτερικό τους γίνεται πιο μαλακό.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Ενώ το σχοινόπρασο και τα πράσινα κρεμμύδια προτιμούν το ψυγείο αλλά τα κρεμμύδια και το σκόρδο προτιμούν ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το ψυγείο.

Θέλουν ν’ αναπνεύσουν και γι’αυτό μην τα τοποθετήσεις σε κάποιο πλαστικό σκεύος.

Λαχανικά και φρούτα στο ψυγείο

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Αν κι εσύ τοποθετείς πάντα τις πατάτες στο ψυγείο γιατί φοβάσαι μη βγάλουν… ρίζες μέχρι να μαγειρευτούν, τότε κάνεις λάθος! Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν να τα αφήσεις εκτός ψυγείου γιατί υπάρχει πιθανός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου!

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ένα ένζυμο που ονομάζεται “invertase” διασπά τη ζάχαρη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, που μπορεί να σχηματίσει ακρυλαμίδιο -ένα χημικό που συνδέεται με τον καρκίνο- κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Τοποθέτησε τις πατάτες σε ξηρό και σκιερό μέρος.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο μόνο όταν είναι πολύ ώριμο κι έτοιμο να διαλυθεί… Διαφορετικά, αν τα αφήσεις εξαρχής μέσα στο ψυγείο τότε δεν θα ωριμάσουν. Και κανείς δεν θέλει να φάει ένα άγουρο και σκληρό αβοκάντο.

Λαχανικά και φρούτα στο ψυγείο

Photo: unsplash/Thought Catalog

Βασιλικός

Τα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα μπορείς να τα τοποθετήσεις στο ψυγείο αλλά όχι όλα! Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στο κρύο και ο καλύτερος τρόπος να τον διατηρήσεις είναι εκτός ψυγείο σε λίγο νεράκι.

Έτσι, και θα ομορφύνει την κουζίνα και θα κρατήσει περισσότερο.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά ζουν περισσότερο όταν τα ξεπλένεις, τα τυλίγεις σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνεις στο καλαθάκι στο ψυγείο. Kale, σπανάκι, μαρούλι, όλα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Και είναι σημαντικό να κάνεις αυτή τη διαδικασία άμεσα.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα καταλάβεις αν αυτό που τρως είναι φρέσκο ή όχι!