Περιμένεις πως και πως τις διακοπές. Ετοιμάζεις βαλίτσες, τι θα πάρεις μαζί σου, τι χρειάζεσαι και τι όχι. Και φυσικά πρώτη και καλύτερη μπαίνει στη βαλίτσα η φωτογραφική μηχανή! Θες να αποτυπώσεις κάθε στιγμή απ’ το ταξίδι σου. Ένα στενό δρομάκι, ένα ωραίο κτίριο, την αγαπημένη σου καφετέρια, λουλούδια, μουσεία και η λίστα είναι ατελείωτη.

Υπάρχουν όμως, μερικά μέρη όπου η λήψη φωτογραφιών μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες!

Άμστερνταμ

© Massimo Catarinella

Η περιοχή The Red Ligh στο Άμστερνταμ είναι γνωστή για τους οίκους ανοχής, τα γραφικά κανάλια και τις καφετέριες. Σ’ αυτό το τμήμα της πόλη οι ντόπιοι το μισούν όταν οι τουρίστες τραβούν φωτογραφίες. Και σίγουρα μην το επιχειρήσεις γιατί θα μπεις σε μεγάλους μπελάδες.

Νότια Κορέα

© 와사비콘텐츠

Στην Νότια Κορέα απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ακόμα και σε δημόσιους χώρους. Η παραβίαση αυτού του κανόνα θεωρείται πράξη σεξουαλικής επίθεσης και τιμωρείται με πρόστιμο και με ποινή φυλάκισης 5 ετών.

ΗΠΑ

 

 

© Ruwoltj

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νόμοι που σχετίζονται με τη λήψη φωτογραφιών δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στη Ν. Κορέα. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να έχεις προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν τραβήξεις μια φωτογραφία από ένα ωραίο κτίριο ιδιωτικής όμως, ιδιοκτησίας τότε είναι σκόπιμο να ζητήσεις πρώτα την άδεια του ιδιοκτήτη.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

© Valeryi Ded

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αν βγάλεις μια φωτογραφία σ’ ένα απαγορευμένο μέρος, τότε κινδυνεύεις με φυλάκιση 1 έως 3 μήνες και πρόστιμο 1.361 δολάρια. Σε πολλές τοποθεσίες απαγορεύεται η χρήση κάμερας λόγω τοπικών δεισιδαιμονιών. Επίσης δεν μπορείς να φωτογραφίσεις κτίρια της Κυβέρνησης, ορισμένες γέφυρες και παλάτια των Sheikhs. Μάλιστα,η απαγόρευση που σχετίζεται με το παλάτι υπάρχει και στη νομοθεσία.

Βόρεια Κορέα

© ArtMechanic © David Eerdmans~commonswiki

Αν θέλεις να επισκεφτείς τη Βόρεια Κορέα τότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυστηρούς περιορισμούς στις κινήσεις και τη συμπεριφορά σου. Στη Β. Κορέα δεν επιτρέπεται να φύγεις απ’ το ξενοδοχείο χωρίς κάποιον οδηγό, ούτε μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες χωρίς την άδεια αυτού.

Αγγλία

© wikimedia   © Martin Falbisoner

Οι Βρετανοί τείνουν να δείχνουν κατανόηση στους τουρίστες. Μπορείς να τραβήξεις ερασιτεχνικές φωτογραφίες σχεδόν οπουδήποτε αλλά η εμπορική φωτογράφιση απαιτεί ειδική εξουσιοδότηση.

Ιαπωνία

© wikimedia   © Martin Falbisoner

Στην Ιαπωνία απαγορεύεται να φωτογραφίζεις ορισμένους ναούς και αγάλματα. Μάλλον ενοχλεί τα…πνεύματα. Θέλει προσοχή!

Αλγερία

Reuters

Η Αλγερία είναι αρκετά συντηρητική, ειδικά το νότιο τμήμα της χώρας. Μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες ανδρών μόνο αν ζητήσεις τη συγκατάθεσή τους. Οι γυναίκες μπορούν να φωτογραφηθούν μόνο με τη συγκατάθεση των συζύγων ή των πατέρων τους, καθώς θεωρούνται ιδιοκτησία τους. Απαγορεύεται αυστηρά η λήψη φωτογραφιών γεφυρών, φραγμάτων και στρατιωτικών αντικειμένων.