Ο Ιούνιος μπήκε και οι καλοκαιρινές διακοπές αχνοφαίνονται στο βάθος, καθώς μπροστά τους στέκεται με καμάρι η εαρινή εξεταστική… Το κλίμα βαρύ, η ζέστη αφόρητη, οι φωτογραφίες φίλων από τη θάλασσα μας ρίχνουν την ψυχολογία και το air condition είναι απαραίτητο να είναι ανοιχτό.

Εσύ δεν «ψήνεις» να ξεκινήσεις το διάβασμα, γεγονός που σε αποτρέπει στο να πετύχεις το στόχο σου, που είναι να περάσεις μαθήματα και να πάρεις το πολυπόθητο πτυχίο. Εμείς, όμως, θα σε υποστηρίξουμε στο στόχο σου και θα σε συμβουλέψουμε στο ποιοι είναι οι τρόποι για σωστό διάβασμα, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής του καλοκαιριού.

Πάμε να δούμε πως θα καταφέρεις να συγκεντρωθείς και πως με σωστό πρόγραμμα θα φέρεις εις πέρας τους στόχους που έχεις θέσει.

Ξεκίνα βάζοντας προτεραιότητες

Καλώς ή κακώς, η επίτευξη των στόχων απαιτεί θυσίες. Θέσε προτεραιότητες, όπως το τακτικό διάβασμα και το σωστό πρόγραμμα και μην από αυτές. Ας μην πας για μπάνιο με την παρέα, όταν σε δύο μέρες έχεις να δώσεις ένα δύσκολο μάθημα, μην πας για ποτάκι μια μέρα πριν την ημέρα εξέτασης. Συγκεντρώσου στα – τωρινά – καθήκοντά σου και μετά θα έχεις χρόνο για όλα. Τρεις εβδομάδες είναι, θα περάσουν!

Συνέχισε φτιάχνοντας ένα καλό πρόγραμμα

Και όταν λέμε πρόγραμμα, εννοούμε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! Θα κανονίσεις από την ώρα που θα ξυπνήσεις, την ώρα που θα ξεκουραστείς, την ώρα που θα βγεις για ένα καφεδάκι – είπαμε να διαβάσουμε, αλλά να μην κλειστούμε και μέσα 24/7 – ακόμα και το πότε θα πέσεις για ύπνο. Ακούγονται σπαστικά όλα αυτά, αλλά μόνο θετικά πράγματα μπορεί να σου προσφέρει και είναι σίγουρο πως οι κόποι σου θα ανταμειφθούν στο τέλος. Ακόμα κάθεσαι… Βγάλε ημερολόγιο και στυλό και ξεκίνα να βγάζεις πρόγραμμα.

Κάνε γυμναστική

Διάβασμα, διάβασμα, αλλά πρόσεξε και λίγο τον εαυτό σου. Η γυμναστική είναι απαραίτητη να είναι μέσα στο πρόγραμμά σου για πολλούς λόγους. Αρχικά, σύμφωνα με έρευνες η γυμναστική σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και να μείνεις προσηλωμένος στους στόχους σου. Επιπλέον,  η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα, που αναμφίβολα θα σε κάνει να «ξεδώσεις» και να αποφορτιστείς από το πολύωρο διάβασμα. Βάλε τη γυμναστική στο πρόγραμμα σου, γιατί ας μην ξεχνιόμαστε πρέπει να προσέξουμε και το σώμα μας για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις στις παραλίες.

Gym GIF - Find & Share on GIPHY

Μακριά από το κινητό

Πρέπει να διαβάσεις και το κινητό δεν είναι καλή συντροφιά. Επιφυλάσσει πολλούς «κινδύνους» και είναι ο κύριος λόγος να σταματήσεις το διάβασμα. Κλείσε wi-fi, για να σταματήσουν οι ήχοι του messenger, κι αν θες να ακούσεις μουσική ή βάλε ραδιόφωνο ή φτιάξε από πριν μια playlist στον υπολογιστή σου και βαλ’ την να παίζε σε loopα. Αααα και για να μην ξεχαστώ, τον υπολογιστή τον χρησιμοποιείς ΜΟΝΟ για σημειώσεις από την πλατφόρμα του πανεπιστημίου και για τίποτα άλλο.

Εξοπλίσου με υπομονή

Κακά τα ψέματα, η εαρινή εξεταστική αποτελεί γεγονός για «γερά νεύρα». Δεν θα είναι λίγες οι φορές, που θα αγανακτήσεις και θα πεις «τα κλείνω όλα και τα λέμε το Σεπτέμβρη». Σε καταλαβαίνω απόλυτα, το έχουμε βιώσει όλοι και όντως η περίοδος του καλοκαιριού δεν συνδυάζεται με διάβασμα. Εκεί πρέπει να πάρεις μεγάλες ανάσες, να κάνεις ένα restart και να θυμάσαι ποιος είναι ο στόχος σου. Η υπομονή θα είναι το «όπλο» σου και θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τις «βαρεμάρες» και την «απογοήτευση».

I Can'T Omg GIF by MSNBC - Find & Share on GIPHY

Διάβασε ακόμα:

Η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες χρειάζεται μόνο δύο “όπλα”!