Μπορεί ο όρος “εγωιστικός” να είναι λίγο παρεξηγημένος και να τον χρησιμοποιούμε συνήθως για την αρνητική σημασία. Γιατί έχει και θετική; Ναι, υπάρχουν εγωιστικές συμπεριφορές που πρέπει να έχεις χωρίς καμία ντροπή!

Μερικές φορές πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου πάνω από τους άλλους, όσο άσχημο κι αν ακούγεται…Πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου και τη δική σου ευτυχία, χωρίς όμως να “ακυρώνεις” και τους άλλους. Και υπάρχουν εγωιστικές συμπεριφορές που πρέπει να ακολουθείς για να θέτεις τα όρια σου.

Νιώθεις κι εσύ πώς υπάρχουν στιγμές που θέτεις τον άλλον πάνω από τον εαυτό σου; Που ζορίζεσαι και καταπιέζεσαι για να ευχαριστήσεις τους άλλους; Τότε αυτό πρέπει να σταματήσει!

Αυτές είναι οι εγωιστικές συμπεριφορές που επιτρέπεται να έχεις!

Να κάνεις τα παράπονά σου ή να ζητάς αποζημίωση

Αν δεν σου έφτιαξαν καλά τα μαλλιά όπως τα ζήτησες, αν το φαγητό που σου έφτιαξαν δεν ήταν το ιδανικό, τότε μπορείς να παραπονεθείς. Μπορείς να εκφράσεις την απογοήτευσή σου και να ζητήσεις να διορθώσουν την κατάσταση.

Μπορείς να επιστρέψεις κάτι χαλασμένο που σου έστειλαν, να ζητήσεις έκπτωση, να ζητήσεις αυτά που δικαιούσαι. Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κανένας για σένα!

Να μην κάνεις τίποτα

εγωιστικές συμπεριφορές

Όταν ένας άνθρωπος νιώθει ένοχος επειδή δεν είναι τόσο παραγωγικός ή επειδή δεν καταφέρνει όλα τα deadlines, αυτό μπορεί να είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης και όχι ανευθυνότητα.

Μπορείς να σταματήσεις τη δουλειά για λίγο, να μην κάνεις τίποτα, να χαλαρώσεις και να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα τα καταφέρεις.

Να μην συμμετέχεις σε κουτσομπολιά

Μπορεί ένας συνάδελφος να σου λέει πράγματα για έναν άλλον συνάδελφο στη δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει πως είσαι υποχρεωμένος να συμμετέχεις σε αυτά ή να τα ακούσεις. Προσπάθησε να βρεις τη δική σου ηρεμία και να εκφράζεις τη γνώμη σου, όσο σκληρή ή αυστηρή κι αν είναι.

Να διαχωρίζεις την προσωπική από την επαγγελματική ζωή

εγωιστικές συμπεριφορές

Είναι εντάξει να ζητήσεις από πελάτες ή συναδέλφους να μην σε ενοχλήσουν μετά τις 6 ή τις 7. Έχεις προσωπική ζωή και πρέπει να τη διαχωρίζεις από την επαγγελματική. Για το δικό σου το καλό και για το καλό της σχέσης σου.

Να έχεις τον χώρο σου

Όταν είσαι στο αεροπλάνο ή το τρένο, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν λίγο τη θέση τους για πολλούς λόγους. Αν αυτό σε επηρεάζει μπορείς να το πεις ευγενικά και χωρίς καμία ντροπή.

Δεν χρειάζεται να βρεις μια δικαιολογία, αφού έχεις ήδη κλείσει τη θέση σου και έχεις προνοήσει.

Να ζητήσεις αύξηση

εγωιστικές συμπεριφορές

Φυσικά και μπορείς να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου αν νιώθεις ότι την αξίζεις και ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Μπορείς να ζητήσεις να σε αλλάξουν πόστο αν έχεις τα προσόντα και δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό.

Αν δεν μιλάς θα μείνεις στην ίδια θέση για πάντα.

Να μην φοβάσαι την άποψη του κόσμου

O κόσμος πάντα θα έχει κάτι να πει, θετικό ή αρνητικό. Εσύ δεν πρέπει να διστάζεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και τις απόψεις σου. Να δείξεις την δυνατή σου προσωπικότητα ασχέτως αν θα σε κρίνουν. Είπαμε…ο κόσμος πάντα θα κρίνει, είτε κάνεις κάτι καλό είτε όχι.

Διαβάστε επίσης:

«Διάβασε» τους γύρω σου κάνοντάς τους απλά μια ερώτηση!

Photos: depositphotos