Όσο ο καιρός αρχίζει να “ανοίγει” και το Καλοκαίρι πλησιάζει, σίγουρα θα είσαι κι εσύ καλεσμένος σε έναν γάμο. Κι εκτός του ότι σκέφτεσαι τι θα φορέσεις, αυτό που σε απασχολεί περισσότερο είναι το δώρο γάμου. Ποιο είναι το κατάλληλο δώρο γάμου και τι πρέπει να προσέξεις;

Ένας γάμος κοστίζει ακριβά κυρίως σε αυτούς που το διοργανώνουν αλλά και στους καλεσμένους. Αν είσαι καλεσμένος σκέψου ότι μπορεί να χρειαστείς να κλείσεις εισιτήρια, ξενοδοχείο, να βρεις το κατάλληλο φόρεμα και φυσικά να κάνεις ένα δώρο. Και όλα αυτά όπως είναι αναμενόμενο σε αγχώνουν. Ποιο είναι το κατάλληλο δώρου γάμου και ποιοι είναι οι άγραφοι κανόνες;

Κι αναρωτιέσαι πότε πρέπει να αγοράσεις το δώρο, τι δώρο να είναι αυτό, να δώσεις χρήματα και πόσο πρέπει να κοστίζει το δώρο. Θα σου λύσουμε όλες τις απορίες.

Ποιοι είναι το κατάλληλο δώρο γάμου;

Πόσο πρέπει να κοστίζει;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το American Express Spending and Saving Tracker, κατά μέσο όρο ο καλεσμένος θα πρέπει να δώσει περίπου 99 δολάρια (κάτι παραπάνω από 85 ευρώ) αν είναι φίλος του ζευγαριού.

Αν είναι μέλος της οικογένειας το ποσό αυτό ανεβαίνει τα 127 δολάρια (κάτι παραπάνω από 110 ευρώ).

Ακόμη, όμως, κι αν δεν είσαι στενός φίλος του ζευγαριού, δεν είναι και πολύ “ωραίο” να δώσεις λιγότερα από 50 δολάρια (δηλαδή 45 ευρώ) για ένα δώρο γάμου. Αν είναι συνάδελφος από τη δουλειά για παράδειγμα, το minimun στο οποίο θα πρέπει να κινηθείς είναι από 50 μέχρι 75 δολάρια (δηλαδή από 45 ευρώ μέχρι 65 ευρώ).

κατάλληλο δώρο γάμου

Μπορείς να κάνεις ένα ομαδικό δώρο;

Ίσως θέλεις να κάνεις ένα ομαδικό δώρο με τις φίλες σου που είναι και αυτές καλεσμένες στο γάμο ενός ζευγαριού. Είναι αυτό “επιτρεπτό”; Ναι, είναι!

Αφού θα έχεις ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα για το φόρεμα, το bachelor party και το κρεβάτι, μπορείτε να κάνετε ένα δώρο όλοι μαζί και να μοιραστείτε τα έξοδα.

Πρέπει να κάνεις ένα γαμήλιο δώρο που να ταιριάζει με την τιμή ανά άτομο;

Το τι δώρο θα κάνεις στο ζευγάρι εξαρτάται κυρίως από τη σχέση που έχεις μαζί του καθώς και τα οικονομικά σου! Δεν χρειάζεται να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να βγεις εκτός προϋπολογισμού, υπολογίζοντας τον κάθε ένα ξεχωριστά! Είτε στον γάμο είναι 100 άτομα καλεσμένοι, είτε 10 αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την τιμή του γαμήλιου δώρου.

Μπορείς να δώσεις μετρητά ως γαμήλιο δώρο

Δεν είναι κακό! Σύμφωνα με την ίδια μελέτη από την American Express, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προτιμούν να δίνουν χρήματα ως δώρο. Πολλά ζευγάρια μάλιστα, θα προτιμούσαν τα χρήματα από ένα άλλο δώρο.
Αν επιλέξεις, όμως να δώσεις χρήματα θα ήταν καλό να τα δώσεις πριν το γάμο και όχι τη μεγάλη μέρα, όπου θα επικρατεί το χάος! Ορισμένοι επιλέγουν να μεταφέρουν απευθείας χρήματα στον λογαριασμό του ζευγαριού, ενώ άλλοι τα βάζουν σε μια κάρτα μαζί με μια όμορφη ευχή.

Χρειάζεται να κάνεις δώρο αν ο γάμος γίνεται κάπου μακριά;

Εδώ δεν υπάρχουν “αυστηροί” κανόνες καθώς και μόνο η παρουσία σου στο γάμο που γίνεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή είναι δώρο.
Άλλωστε έχεις πάρει άδεια από τη δουλειά, ίσως έχεις μικρό παιδί και το άφησες στη γιαγιά του για μερικές μέρες, έχεις κάνει τα πάντα για να πας σε αυτόν τον γάμο. Και αυτό σημαίνει πως έχεις επενδύσει ήδη αρκετά.
Και καθώς θα έχεις ξοδέψει αρκετά χρήματα για πτήσεις και ξενοδοχεία, μπορείς να αφήσεις το δώρο για λίγο αργότερα. Όποτε κι αν το κάνεις θα το εκτιμήσουν.

κατάλληλο δώρο γάμου

Πρέπει να κάνεις δώρο αν δεν πας στον γάμο;

Αν έχεις προσκληθεί ναι, καλό θα ήταν να στείλεις ένα δώρο. Από την άλλη, αν απορρίψεις την πρόσκληση και δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να κάνεις ένα δώρο, τότε μπορείς απλά να στείλεις τις πιο θερμές ευχές σου.

Αν είσαι κοντά με το ζευγάρι αλλά για κάποιον λόγο δεν μπορείς να παρευρεθείς, τότε θα ήταν ωραία κίνηση να στείλεις ένα δώρο. Αν αποφασίσεις τελικά να στείλεις ένα δώρο, “επιτρέπεται” να σπαταλήσεις λιγότερα χρήματα από ότι θα έκανες αν βρισκόσουν εκεί!

Μέχρι πότε μπορείς να κάνεις το δώρο;

Παραδοσιακά, πολλοί θεωρούν πως μέχρι ένα χρόνο μετά, τα δώρα γίνονται δεκτά! Φυσικά, όσο πιο γρήγορα μπορείς να δώσεις το δώρο, τόσο το καλύτερο.

Πού πρέπει να δώσεις το δώρο;

Το καλύτερο θα ήταν να δώσεις το δώρο στο σπίτι του ζευγαριού και όχι στο γάμο. Εκείνη την ημέρα υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να κανονίσουν και να οργανώσουν οι νεόνυμφοι, που θα τους γλιτώσεις από ένα ακόμη πονοκέφαλο.

Διαβάστε επίσης:

Οργάνωσε τον γάμο σου online όπως τον ονειρεύεσαι! Aπλά, εύκολα, χωρίς άγχος!

Photo: Courtesy of Universal Pictures, unsplash/Yomex Owo, unsplash/David Everett Strickler