Ο καλύτερος τρόπος για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες σου!

LIKE US ON FACEBOOK

Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες; Πρέπει να τις βάζεις στο ψυγείο ή όχι; Και μπορείς να τις καταναλώσεις αν είναι μαυρισμένες; Όλες οι αλήθειες για το αγαπημένο μας φρούτο!

Οι μπανάνες είναι ένα φρούτο θρεπτικό, ένα ιδανικό σνακ που μπορεί να σε κρατήσει φουσκωμένο για πολλές ώρες. Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες; Υπάρχουν μερικά tips που πραγματικά λειτουργούν.

Τα καλά νέα; Οι μπανάνες που είναι μαυρισμένες είναι ασφαλείς για να τις καταναλώσεις και μάλιστα μπορείς να τις πέψεις πολύ εύκολα, χάρη στις μειωμένες ποσότητες ενός τύπου ινών γνωστών ως ανθεκτικό άμυλο και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα ακόμη καλύτερα νέα; Είναι στο χέρι σου! Ναι, είναι στο χέρι σου για να επιβραδύνεις αυτό το «μαύρισμα» της μπανάνας. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μόνο μερικά tips…

Γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες;

Τόσο η φλούδα όσο και ο πολτός του φρούτου μαυρίζουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας ξεκινήσουμε με το εξωτερικό: Η φλούδα γίνεται καφέ χάρη στην παραγωγή φυσικού αερίου αιθυλενίου από τις μπανάνες. Ουσιαστικά, αυτό το αέριο διασπά τα οξέα και τις χρωστικές χλωροφύλλης, οι οποίες είναι πράσινα στα φρούτα και πρώτα μετατρέπονται σε κίτρινο και μετά καθώς αναπτύσσεται, μετατρέπεται σε καφέ.

Μόλις αφαιρεθεί η φλούδα, ο καρπός αρχίζει να αντιδρά στον αέρα και μετατρέπεται καφέ, ως μέρος μιας διαδικασίας γνωστής ως οξείδωση.

Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες

Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες;

Όλα ξεκινάνε όταν τα ψωνίζεις. Απόφυγε να αγοράζεις μπανάνες που είναι σε πλαστικές σακούλες κι άφησε τη φλούδα να τις προστατέψει, όπως συμβαίνει στη φύση. Όταν τις τυλίγεις, ακόμη και στο σπίτι, σε πλαστική σακούλα ή σε οποιαδήποτε άλλη σακούλα, παγιδεύεις το αέριο αιθυλενίου, πράγμα που αυξάνει την ωρίμανση.
Έτσι, καλύτερα να παραλείψεις τη τσάντα!

Όταν πας σπίτι, καλύτερα να κρατήσεις τις μπανάνες σε ανοιχτό μέρος για να ωριμάσουν πιο αργά. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να μην τις καλύπτεις με κάτι γιατί αυτό εμποδίζει το αέριο που παράγεται από το να διαφύγει και σε όσο περισσότερο αιθυλένιο εκτίθενται οι μπανάνες, τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσουν. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για να ζήσουν περισσότερο οι μπανάνες σου.

Οι μπανάνες δεν είναι οι μόνες που παράγουν κακό αιθυλένιο κι έτσι είναι καλό να τις διαχωρίζεις από άλλα φρούτα όπως μήλα και αβοκάντο.
Παράλληλα, τσέκαρε μια μπανάνα πριν την αγοράσεις. Είναι ήδη μερικές μαυρισμένες; Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα μαυρίσουν πιο εύκολα, από ότι αν είναι άγουρες.

Το ιδανικό θα ήταν πάντως να τις κρεμάσεις σε μια γωνία στην κουζίνα.

Πώς να μη μαυρίζουν οι μπανάνες

Μπορείς να τις βάζεις στο ψυγείο;

Δεν είναι κακή ιδέα. Ενώ είναι καλύτερο να κρατήσεις τις μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γίνουν ώριμες, μπορείς να τις βάλεις και στο ψυγείο ή ακόμη και στην κατάψυξη για να επιβραδύνεις την ωρίμανση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχεις φάει τη μισή μπανάνα και θέλεις να κρατήσεις την υπόλοιπη μισή για αργότερα.

Κι αν είναι πολύ ώριμες;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Ακόμη κι αν σου φαίνονται σαν χαλασμένες μπορείς να τις καταναλώσεις και να τις απολαύσεις. Επειδή είναι μαύρες δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τις καταναλώσεις.

Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, οι υπερβολικά πολύ ώριμες μπανάνες είναι εξαιρετικές για να τις ψήσεις ή να τις κάνεις και μια κρέμα.

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να τις πετάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Olio: Μια εφαρμογή για να σταματήσουμε να πετάμε τρόφιμα!

Photo: Getty Images
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved