Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι βασιλιάς ή βασίλισσα. Το δέλεαρ γίνεται όλο και μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός πως ο Νόμος έχει μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση απέναντι στη Βασίλισσα Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν νόμοι που μπορεί να παραβιάσει η Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ για τους υπόλοιπους ανθρώπους ισχύουν κανονικά και αν τους παραβιάσουν θα έρθουν αντιμέτωποι με το δικαστήριο.

Ενώ, λοιπόν, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα απολαμβάνουν κουλούρια και φρέντο καπουτσίνο στην Αθήνα, ας δούμε πώς η ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ γίνεται πιο εύκολη χωρίς να χρειάζεται να υπακούει σε νόμους!

Δεν χρειάζεται πληρώνει φόρους

Η Βασίλισσα δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει φόρους. Σε αντίθεση, με τους απλούς πολίτες, που θα διώκονταν για φοροδιαφυγή, η βασιλική οικογένεια δε χρειάζεται να πληρώνει οποιονδήποτε φόρο.

Παρόλα αυτά, απ΄τη δεκαετία του ’90 η Βασίλισσα πληρώνει εθελοντικά τους ίδιους φόρους με τους απλούς πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μπορεί να απαγάγει

Ουσιαστικά, η Βασίλισσα μπορεί να μπει σε ένα μαιευτήριο, να διαλέξει ένα μωρό, να το πάρει και να φύγει. Προφανέστατα, δεν ασκεί αυτό της δικαίωμα. Είναι ένας αναχρονιστικός νόμος που, όμως, είναι ακόμα σε ισχύ.

Μπορεί να μην έχει επώνυμο

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν επώνυμο. Η βασιλική οικογένεια, όμως, όχι. Μέχρι το 1917 η βασιλική οικογένεια δεν είχε επώνυμο και χρησιμοποιούσε το όνομα του Οίκου της Δυναστείας. Τότε ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος αποφάσισε η οικογένεια να καλείται Windsor, καθώς το Saxe-Goburg-Gotha ήταν γερμανοπρεπές.

Αν και η Βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε τη δεκαετία του ’70, οι άμεσοι απόγονοι της να καλούνται Mountbatten – Windsor, κάποιος που φέρει τον τίτλο του πρίγκηπα ή της πριγκίπισσας δεν χρειάζεται να έχει επώνυμο.

Δεν έχει διαβατήριο

Όλοι οι άνθρωποι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χρειάζονται το διαβατήριο τους. Η Βασίλισσα, όμως, δεν χρειάζεται και ο λόγος είναι απλός. Τα διαβατήρια της Κοινοπολιτείας εκδίδονται στο όνομα της. Όποτε το να έχει και η ίδια θα ήταν περιττό.

Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν, κανονικά, τα διαβατήρια τους.

Δεν έχει δίπλωμα

Αν και είναι δεινή οδηγός και έχει κάνει μαθήματα οδήγησης, η Βασίλισσα δεν χρειάζεται να έχει δίπλωμα για να οδηγήσει, καθώς οι Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας δεν έχουν ισχύ πάνω της.

Δε χρειάζεται να σέβεται τα όρια ταχύτητας

Η Βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να παραβεί τα όρια ταχύτητας χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Αυτό γιατί δεν χρειάζεται να εφαρμόζει τον βρετανικό ΚΟΚ και γιατί συνήθως συνοδεύεται από οχήματα της Αστυνομίας. Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να παραβούν τα όρια ταχύτητας όταν βρίσκονται σε καθήκον.

Το ίδιο ισχύει και για την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει πληροφορίες

Οι κρατικές Αρχές, σχεδόν, σε όλα τα ευνομούμενα κράτη είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σε καθεστώς διαφάνειας και να παρέχουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται, αν αυτό είναι δυνατόν.
Η βασιλική οικογένεια δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσει τίποτα.

Δε μπορεί να μηνυθεί

Όσα νεύρα και αν έχει προκαλέσει σε κάποιον, αυτός δεν μπορεί να υποβάλλει μήνυση κατά της Βασίλισσας. Η Βασίλισσα έχει ασυλία και δε μπορεί κάποιος να την μηνύσει για κάποιο αδίκημα.

Δεν μπορεί να διωχθεί

Η Βασίλισσα έχει πλήρη ασυλία. Εν ολίγοις, δεν μπορεί να διωχθεί, δεν μπορεί να συλληφθεί, δεν μπορεί να δικαστεί. Άρα, στην ουσία, η Βασίλισσα μπορεί να παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο θελήσει.

Η Βασίλισσα είναι η αρχηγός του συστήματος της Δικαιοσύνης. Όταν κάποιος δικάζεται είναι “Η Βασίλισσα εναντίον αυτού”. Φυσικά, δεν μπορεί να ακουστεί στο δικαστήριο η φράση “Η Βασίλισσα εναντίον της Βασίλισσας”.

Διαβάστε επίσης:

Οι διάσημοι που «έφαγαν» πόρτα απ’ τον γάμο Πρίγκιπα Harry- Meghan Markle