Πλένεις τα χέρια σου καθημερινά με σαπούνι, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν έχει ημερομηνία λήξης; Λήγει το σαπούνι; Κι αν ναι, πότε και τι συμβαίνει μετά;

Λήγει το σαπούνι;

Η πρώτη σύντομη απάντηση, είναι ναι, έχει ημερομηνία λήξης. Όμως, τα περισσότερα σαπούνια είναι αποτελεσματικά ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Τα περισσότερα σαπούνια που πωλούνται στο εμπόριο λήγουν μετά από δύο έως τρία χρόνια. Τα χειροποίητα σαπούνια ή εκείνα με φυσικά συστατικά μπορεί να λήξουν νωρίτερα, μέσα σε ένα χρόνο, καθώς τα αιθέρια έλαια και τα αρώματά τους αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

Λήγει το σαπούνι

Είναι αποτελεσματικά μετά την ημερομηνία λήξης;

Τα σαπούνια κάνουν τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να γλιστράνε φυσικά απ’ τα χέρια μας ενώ τα  πλένουμε με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το σαπούνι βοηθά επίσης στο να εξοντωθούν μικρόβια εξαιτίας των πολικών και μη πολικών άκρων του στη μοριακή δομή του. Το πολικό άκρο βοηθά το σαπούνι να διαλύεται στο νερό, και το μη πολικό άκρο βοηθά στο να παίρνει τη βρωμιά απ’ τα χέρια σου. Το μη πολικό άκρο του σαπουνιού είναι κι εκείνο που διαταράσσει τα βακτήρια και τους ιούς και τα σκοτώνει.

Εάν το σαπούνι εξακολουθεί να κάνει αφρό ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης του, σημαίνει ότι είναι ασφαλές κι αποτελεσματικό για χρήση, είτε είναι σε υγρή μορφή είτε σε μπάρα.

Λήγει το σαπούνι

Πώς θα καταλάβεις εάν έχει λήξει στα αλήθεια το σαπούνι;

Θα το καταλάβεις απ’ το άρωμά του που θα έχει χαθεί, θα έχει ρωγμές ή άλλα σημάδια στην επιφάνειά του και δεν θα κάνει σαπουνάδα, όπως έκανε στην αρχή.

Ένα άλλο σημάδι ότι το σαπούνι είναι πολύ παλιό είναι οι πορτοκαλί κηλίδες. Το πορτοκαλί χρώμα οφείλεται στο λάδι του σαπουνιού. Αν και εξακολουθεί να είναι τεχνικά ασφαλές για χρήση, το σαπούνι με πορτοκαλί κηλίδες πιθανότατα δεν θα μυρίζει πολύ ωραία.

Λήγει το σαπούνι

Pexels

O σωστός τρόπος για να πλένεις τα χέρια σου

  1. Ανοίγεις τη βρύση κι αφήνεις το νερό να τρέξει πάνω στα χέρια σου ενώ τα τρίβεις μεταξύ τους.
  2. Προσθέτεις σαπούνι στα χέρια σου.
  3. Τα τρίβεις καλά μεταξύ τους, επιμένοντας σ’ όλα τα σημεία: Ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω απ’ τα νύχια, στην παλάμη, στο πάνω μέρος της παλάμης.
  4. Κάνεις αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  5. Ξεπλένεις καλά τα χέρια σου βάζοντάς τα κάτω απ’ το νερό.
  6. Σκουπίζεις καλά τα χέρια σου με μια καθαρή πετσέτα.

Δες ακόμα:

Πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό χεριών; Τι είναι καλύτερο;