Τα διαζύγια είναι τόσο συχνά πλέον που υπάρχει ακόμη και… ρεκόρ Guinness διαζυγίου για το πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Και ανήκει στις Μαλδίβες. Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά;

Φυσικά, δεν τελειώνουν όλοι οι γάμοι τόσο γρήγορα, αλλά η αλήθεια είναι πως κάθε διαζύγιο είναι στενάχωρο. Στην τελική, το διαζύγιο είναι το τέλος της αγάπης, της ελπίδας, σε γεμίζει με άγχος και μπορεί να σου προκαλέσει τραύμα. Τόσο σε σένα, όσο και στα παιδιά σου αν δεν το διαχειριστείς σωστά.

Γιατί υπάρχουν αρκετά λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και καταστρέφουν τη ζωή των παιδιών. Τα παιδιά τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ευάλωτα ενώ οι γονείς προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να μην πληγωθούν. Αλλά μερικές φορές κάνουν λάθη.

Μερικές φορές ξεχνούν πως αυτό που έχε ανάγκη ένα παιδί είναι η υποστήριξη, είναι να του δώσεις σημασία, να εστιάσεις στις ανάγκες του.

Λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και επηρεάζουν τα παιδιά

Βλέπεις το παιδί σου σαν ενήλικα

Το παιδί σου δεν είναι ενήλικας. Μπορεί να μην καταλαβαίνει ακριβώς τον λόγο διαζυγίου, τα συναισθήματά σου. Κι εσύ είσαι υπεύθυνος να του παρέχεις το αίσθημα της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης ότι όλα θα πάνε καλά.

Δεν είναι αναγκαίο να συζητάς μαζί του τα πάντα. Χρειάζεται την στήριξή σου κι εσύ καλύτερα να μοιραστείς τις ανησυχίες σου με την οικογένειά σου ή με τους φίλους σου ή με έναν ειδικό και να μην εμπλέκεις το παιδί σου σε όλο αυτό.

γονείς μετά από ένα διαζύγιο

unsplash/Caleb Woods

Κάνεις το παιδί σου να διαλέξει

Μην αναγκάζεις το παιδί σου να διαλέξει εσένα ή τον σύντροφό του και αυτό αφορά τόσο τον τόπο κατοικίας όσο και το ζήτημα με ποιον θέλει να μείνει. Κάνει το παιδί να αισθάνεται σαν να προδίδει έναν από τους δύο γονείς και βλάπτουν τον γονιό που “αφήνουν” άθελά τους.

Αυτό δεν είναι δίκαιο. Συζήτησε με τον πρώην σύζυγό σου, ακούστε τις ανάγκες και τη γνώμη του παιδιού και πάρτε την καλύτερη απόφαση για εκείνο.

Προσπαθείς να γίνεις ο αγαπημένος γονιός

Προσπαθώντας να δείχνεις καλύτερος από τον σύντροφό σου στα μάτια του παιδιού, βλάπτεις το παιδί. Το αν του υπόσχεσαι όλα τα πράγματα που η μαμά του απαγορεύει για παράδειγμα, επηρεάζει την πειθαρχία στο παιδί.

Σταδιακά το παιδί ξεκινά να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ακούει τις οδηγίες και τα σχόλιά σου. Και αυτό επηρεάζει αρνητικά την προσωπικότητά του. Πρέπει να έρθετε σε συμφωνία με τον σύζυγό σου για το ποια όρια θα τεθούν στο παιδί.

γονείς μετά από ένα διαζύγιο

unsplash/Bruno Nascimento

Το παιδί σου νιώθει ένοχο

Τα παιδιά τείνουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους για το διαζύγιο των γονέων. Έτσι, βιώνει ήδη το άγχος και ο γνώριμος κόσμος τους αλλάζει.

Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να εξηγήσεις στο παιδί ότι δεν φταίει σε καμία περίπτωση για αυτήν την κατάσταση. Δεν πρέπει να νιώθει κατά αυτόν τον τρόπο! Πρέπει να λες ξανά και ξανά στο παιδί σου πως δεν φταίει σε τίποτα.

Μιλάς αρνητικά για τον άλλο γονέα

Ξεχνάς ότι το παιδί δεν το έκανες μόνος σου! Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα κι επίσης, μην κατηγορείς τον σύντροφό σου για όλα. Δεν χρειάζεται να λες στο παιδί σου για όλα τα λάθη που μπορεί να έχει κάνει ο σύζυγός σου.

Όταν κατηγορείς, κριτικάρεις και μιλάς αρνητικά για τον σύζυγό σου, το παιδί μπορεί να το εσωτερικεύσει. Μπορεί επίσης, να χαλάσει τη στάση του απέναντι στον άλλο γονέα. Και οι δύο είστε οι γονείς τους, το παιδί σας αγαπά ακόμη και με τα μειονεκτήματά σας.

γονείς μετά από ένα διαζύγιο

unsplash/Tina Bo

Απόφυγε να γεμίζεις το παιδί με αρνητικά συναισθήματα, μην τον μετατρέπεις σε μέσο για να μεταφέρει κάτι στον άλλον γονέα και μην προσπαθείς να εμποδίσεις την επαφή του με τον άλλον γονέα.

Photo: unsplash/Edi Libedinsky