Όλοι έχουμε έναν φούρνο στο σπίτι. Είτε τον χρησιμοποιείς καθημερινά για τα φαγητά που φτιάχνεις είτε απλά για να ζεστάνεις κάτι, δεν μπορείς να κάνεις χωρίς φούρνο. Πολλές φορές, όμως, κάνεις λάθη κατά τη χρήση του φούρνου με αποτέλεσμα να μην βγαίνει σωστά το φαγητό και να απορείς τι φταίει. Γι’ αυτό σταμάτα να κάνεις αυτά τα λάθη με τον φούρνο και μάθε επιτέλους να τον χρησιμοποιείς σωστά!

Tα πιο συχνά λάθη με τον φούρνο και πώς να τα αποφύγεις

Προθέρμανση

Οι περισσότερες συνταγές που θα βρεις στα βιβλία και το Ίντερνετ προτείνουν να προθερμάνεις τον φούρνο από 10 λεπτά έως και μισή ώρα πριν βάλεις το φαγητό για ψήσιμο. Κι αυτή είναι μια συμβουλή που πρέπει να ακολουθείς κάθε φορά γιατί μπορεί να κάνει, όντως, τη διαφορά.

Αν, όμως, δεν μπορείς να περιμένεις να προθερμανθεί, σου έχουμε ένα hack! Άνοιξε τον φούρνο στο grill για 3-5 λεπτά και στη συνέχεια βάλτο στη λειτουργία που πρέπει. Ο φούρνος θα προθερμανθεί στη σωστή θερμοκρασία μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

λάθη με τον φούρνο

Θέσεις

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να μαγειρεύουν όλα τα φαγητά στην ίδια θέση στον φούρνο. Αλλά ακόμα κι αν έχεις προθερμάνει σωστά τον φούρνο, δεν υπάρχει η ίδια θερμοκρασία σε όλα τα σημεία του.

Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να τοποθετείς την πίτσα και τα λαχανικά στη σχάρα στο κάτω μέρος του φούρνου, έτσι ώστε το κάτω μέρος της πίτσας να ζεσταίνεται. Απ’ την άλλη, το παστίτσιο κι άλλα τέτοια φαγητά φούρνου είναι καλύτερα να μαγειρευτούν ψηλά, ώστε η κορυφή τους να πάρει αυτό το χρυσαφί χρώμα. Τα μπισκότα καλό είναι να ψήνονται στη μέση, ώστε να ψήνονται ομοιόμορφα!

λάθη με τον φούρνο

kitchensanctuary.com

12 πράγματα που δεν πρέπει να βάλεις ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ρύθμιση grill

Η ρύθμιση της ψησταριάς είναι κάτι που φοβούνται πολλές νοικοκυρές, για να μην καεί το φαγητό. Ωστόσο, είναι πολύ βολική, επειδή μπορεί να κάνει τα πιάτα σου πολύ νόστιμα και τραγανά. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη ρύθμιση της ψησταριάς αλλά φοβάσαι, μπορείς να την δοκιμάσεις τοποθετώντας μερικές φέτες ψωμιού στη σειρά στο φούρνο σου ώστε να μάθεις ποιο σημείο είναι πιο ζεστό. Το σημείο όπου οι φέτες ψωμιού είναι πιο τραγανές, είναι το καλύτερο σημείο για να ψήσεις κάτι στο grill.

Aλουμινόχαρτο

Αν το κάνεις συνέχεια, σταμάτα το! Εκτός απ’ το ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν φωτιά στον φούρνο, το φαγητό δεν ψήνεται σωστά, ενώ απελευθερώνεται μια ποσότητα αλουμινίου που είναι τοξική.

λάθη με τον φούρνο

Το αλουμίνιο εισχωρεί στο φαγητό και κατ’ επέκταση στον οργανισμό σου προκαλώντας ενδεχομένως μια σειρά από προβλήματα υγείας -σε μεγάλες ποσότητες- όπως προβλήματα στους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά και τον θυρεοειδή αδένα.

Μπορείς για να αποφύγεις όλες αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, να τυλίγεις το φαγητό σου πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και να το βάζεις στον φούρνο.

Μάθε ακόμα:

Πώς να καθαρίσεις το φούρνο σου με φυσικό τρόπο;

Photo: Freepik