Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα βασικά για το πώς να προστατευθούν από μια πυρκαγιά. Ελπίζουμε ν’ ανήκεις σ’ αυτούς! Όμως, υπάρχουν πολλές άλλες άμυνες ενάντια στη φωτιά που ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ και μπορούν να σου σώσουν τη ζωή. Το να κρατάς την πόρτα του δωματίου σου κλειστή όσο κοιμάσαι μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τη διαφορά!

Σίγουρα σήμερα είμαστε πιο ασφαλείς απ’ ό,τι μισό αιώνα πριν, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει βοηθήσει να θωρακιστούμε απέναντι στους κινδύνους. Όμως, όταν μιλάμε για τις πυρκαγιές, ο κίνδυνος είναι πάντα εκεί κι εσύ πρέπει να προστατευθείς όσο το δυνατό περισσότερο.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο μέσος χρόνος που είχες για να αποδράσεις από ένα φλεγόμενο σπίτι από τη στιγμή που «χτυπούσε» ο συναγερμός καπνού ήταν 17 λεπτά. Σήμερα, είναι τρία λεπτά ή και λιγότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύγχρονα σπίτια απλώς καίγονται πιο γρήγορα.

Γιατί; Γιατί ενώ τα σπίτια του παρελθόντος ήταν μικρότερα και με πολλά επιμέρους δωμάτια, οι άνθρωποι πλέον λατρεύουν τους μεγάλους, ανοιχτούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι μια πυρκαγιά έχει λιγότερα εμπόδια για να εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο το σπίτι. Επιπλέον, λόγω των πλαστικών σε πολλά έπιπλα και οικιακά αντικείμενα, η φωτιά είναι πιο τοξική και καίει πιο γρήγορα από ποτέ.

Έχοντας τόσο λίγο χρόνο για να ξεφύγεις από μια φωτιά, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Το να κρατάς την πόρτα του υπνοδωματίου σου κλειστή τη νύχτα – και κλείνοντας τις άλλες πόρτες του σπιτιού σου ενώ είσαι σ’ αυτό- μπορεί να σου χαρίσει πολύτιμο χρόνο.

Μια κλειστή πόρτα μπορεί να μην φαίνεται αρκετή για να σταματήσει μια πυρκαγιά, αλλά η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Ασφάλειας Firefighter (FSRI) της UL δείχνει ότι μπορεί να έχει μεγάλο αποτέλεσμα.

Εάν ξεσπάσει πυρκαγιά, σ’ ένα δωμάτιο με ανοιχτή πόρτα η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 538 βαθμούς Κελσίου! Αν η πόρτα παραμείνει κλειστή, η θερμοκρασία στο δωμάτιο θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 38 βαθμούς Κελσίου. Μια κλειστή πόρτα περιορίζει επίσης τη ροή του οξυγόνου, το οποίο κρατάει τη φωτιά «ζωντανή».

Φυσικά, η θερμότητα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πολλοί θάνατοι σημειώνονται από εισπνοή καπνού. Μια κλειστή πόρτα κρατά τον τοξικό καπνό έξω απ’ το δωμάτιο και στους πνεύμονες σου, δίνοντάς σου τον καθαρό αέρα που χρειάζεσαι για να σχεδιάσεις τη διαφυγή σου!