Ο νέος κορονοϊός δεν έχει φύγει από τη ζωή μας και δεν ξέρουμε κι αν φύγει ποτέ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όμως, πώς να μην κολλήσεις τον κορονοϊό και να μείνεις προστατευμένος; 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω των σταγονιδίων από βήχα, φτάρνισμα ή ομιλία. Όλα όσα πρέπει να θυμάσαι και να προσέχεις είναι πολλά και αναμφίβολα δεν είναι εύκολο το να μην κολλήσεις, αν συναναστρέφεσαι με πάρα πολλά άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείς να λάβεις, προκειμένου να παραμείνεις όσο το δυνατόν προστατευμένος από τον νέο αυτόν ιό. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας έχει επισημάνει 7 πράγματα που πρέπει να προσέχεις για να αποφύγεις τον ιό.

πώς να μην κολλήσεις τον κορονοϊό

Πώς να μην κολλήσεις τον κορονοϊό; 7 χρήσιμα tips

  1. Εξακολουθείς να αποφεύγεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν είναι δυνατόν. Να προσπαθείς να βρεις εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης ή οδήγησης με ένα ιδιωτικό μέσο αυτό τον καιρό.
  2. Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να το κάνεις με τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών.
  3. Η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Η μάσκα δεν μπορεί να είναι κάτω από την μύτη, κάτω από το στόμα, να φτάνει μέχρι το σαγόνι. Δεν γίνεται, επίσης, να μην έχεις μαζί σου ένα αντισηπτικό για να απολυμαίνεις τα χέρια σου όταν βγάζεις ή πριν βάλεις τη μάσκα, ένα σακουλάκι να βάζεις την μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιείς. Και φυσικά, η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών.
  4. Φρόντισε την υγιεινή των χεριών σου. Να αποφεύγεις επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτό τον καιρό επίσης, δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό χώρο, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην τους έχουμε δει για πολύ καιρό. Οτιδήποτε ακουμπάς, όπως πόμολα και χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένεις τα χέρια σου οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και οποιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον, και, φυσικά, πριν αγγίξεις το πρόσωπό σου.
    πώς να μην κολλήσεις τον κορονοϊό
  5. Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνεις έξω, όχι για τις δουλειές σου, όπου τηρείς τις οδηγίες έτσι κι αλλιώς, αλλά για να χαλαρώσεις, να περπατήσεις, να δεις φίλους, να αποφεύγεις χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός.
  6. Απόφυγε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστείς σ’ ένα στενό κύκλο επαφών.
  7. Η επιτήρηση της υγείας σου για συμπτώματα συμβατά με τον ιό πρέπει να συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ιού, ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωση, η επικοινωνία με τον γιατρό και φυσικά η θεραπεία, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Διάβασε ακόμα:

Ο τρόπος για να βάλεις και να βγάλεις σωστά τη μάσκα

Photos: Pexels